Meer dan helft van Nederlanders denkt niet na over milieu-impact van digitaal gedrag
Ziet er schokkend uit, dit.

Meer dan helft van Nederlanders denkt niet na over milieu-impact van digitaal gedrag

Meer dan de helft van de Nederlanders (56,6%) houdt geen rekening met de milieu-impact van hun digitale gedrag, zoals het versturen van e-mails, dataopslag en streaming. Eén enkele e-mail zorgt gemiddeld voor 4 gram CO₂-uitstoot, vergelijkbaar met een gloeilamp die zes minuten brandt. Dat blijkt uit onderzoek van Factsnapp in opdracht van Swappie.

Hoewel veel mensen zich bewust zijn van de uitstoot door verkeer en industrie, blijkt digitale vervuiling grotendeels onzichtbaar. In 2022 draaiden wereldwijd 70 miljoen servers, goed voor een uitstoot van 1 tot 2 ton CO₂ per jaar. Slechts een kwart van de Nederlanders (24%) zegt rekening te houden met de impact van data, terwijl 17,4% zich er wel van bewust is, maar er niets mee doet.

Toch zijn kleine acties effectief. Zo verwijdert 43,7% van de Nederlanders regelmatig foto’s van hun smartphone en ruimt 38,7% ook hun cloudopslag op. Ongeveer 90% van alle opgeslagen data wordt binnen drie maanden nooit meer bekeken. Het merendeel doet dit om ruimte vrij te maken (54,8%) of de prestaties van het apparaat te verbeteren (11,4%). Slechts 8,6% noemt milieuredenen als motivatie.

Ook oude smartphones vormen een probleem: bijna 1 op de 5 Nederlanders bewaart zijn oude toestel zonder het nog te gebruiken. Veel mensen houden hun oude apparaat achter de hand (55,5%) of weten niet wat ze ermee moeten doen (12,6%). Ongeveer 6,2% gooit het simpelweg weg, terwijl recycling goed mogelijk is.

Volgens Martine Hardeveld Kleuver, Country Manager Nederland en België bij Swappie, is er dringend behoefte aan meer bewustwording: “Digitaal opruimen is niet alleen fijn voor jezelf, maar uiteindelijk ook noodzakelijk voor het milieu.” Ze wijst op het belang van recycling en de rol van refurbished elektronica in de overgang naar een circulaire economie.