Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

‘Mensen bang voor inbreuk op privacy door slimme apparaten’

‘Mensen bang voor inbreuk op privacy door  slimme apparaten’
Redactie

Maar liefst 48 procent van de Nederlanders is bang dat slimme apparaten in huis inbreuk kunnen maken op hun privacy. Dit blijkt uit onderzoek van VPN-boer VPNDiensten.nl onder 1.035 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard.

Ondanks deze angst verwacht een op de vijf respondenten dat zij binnen vijf jaar volledig zijn overgestapt op het gebruik van slimme apparaten. 

Vooral mannen willen hun huis ‘slimmer’ maken. Zo gebruikt maar liefst een kwart van hen naar verwachting binnen vijf jaar uitsluitend slimme apparaten, tegenover slechts zeventien procent van de vrouwen. Daarbij maken vooral dertigers zich opvallend vaker zorgen om hun privacy (56 procent) dan zestigplussers (veertig procent). 

Hacks en spyware

“Met slimme apparaten kun je heel eenvoudig op afstand een deel van je huishouden regelen”, zegt Anna Braun van VPNdiensten.nl. “Dat is natuurlijk hartstikke handig, maar daar zitten ook risico’s aan verbonden die voor veel mensen niet duidelijk zijn. Zeker met de toename van hacks en spyware, kan ik me voorstellen dat mensen bang zijn dat zij via hun ultramoderne speaker of koelkast worden afgeluisterd.”

Hamvraag: zijn jullie daar bang voor?

Tags