Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Kent u deze nog? De Facebook phone-flop

Facebook Phone
Redactie

Toen Facebook op zijn hoogtepunt was, kreeg Mark Zuckerberg opeens het briljante idee om een eigen smartphone te ontwikkelen. In samenwerking met HTC lanceerde de beste man in 2013 de HTC First, een telefoon met als doel zo snel en zoveel mogelijk content te delen op het grote sociale medium. De telefoon flopte. Big time.

Het idee was simpel: HTC bouwt de hardware, Facebook de software. Het resultaat was een telefoon met een speciale voorgeïnstalleerde skin, Facebook Home genaamd. Facebook Home was een schil over Android heen die het mogelijk maakte om met een of twee klikken direct foto’s, statusberichten te delen en via Cover Feed zag je in één oogopslag direct de laatste updates van al je vrienden én notificaties van andere apps. 

Amper ‘midrange’

Het zou daarmee een compleet nieuwe manier van smartphonegebruik moeten introduceren, maar dat mislukte jammerlijk. Dat kwam ook omdat de HTC First verder een weinig spannende telefoon was, met een matige camera en specificaties die niet eens de term ‘midrange’ mochten dragen. 

Toen er in de eerste maand slechts 15000 over de toonbank gingen, had HTC al genoeg gezien en stopte de verkoop. Een volgende echte Facebook Phone kwam er nimmer, al waren er altijd types met bijvoorbeeld een fysieke rechtstreekse Facebook-knop. 

Facebook Home

Tegelijk met de lancering van de HTC First werd Facebook Home ook beschikbaar gemaakt voor andere Android-telefoons, in de hoop dat het idee van de skin zou aanslaan. Ook dat bleek, mede door wat vreemde softwarefouten, totaal niet het geval. 

Facebook stopte na de HTC First-flop met zijn smartphone plannen. En ook met HTC ging het bergafwaarts. Afgelopen jaren hoorden we niets meer van de Taiwanezen. Tot afgelopen februari. TIjdens het MWC kondigde het namelijk, min of meer uit het niets, een heuse metaverse-telefoon aan. 

Of dat wat wordt? HTC heeft al gemeld dat de lancering ‘door productieproblemen’ nog even uitblijft.