Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

NOS EK 2020 (of 2021) bekijken in het buitenland

Voetballogo
Redactie

Corona is nog niet voorbij, maar de kans is groot dat we tijdens het Europees kampioenschap voetbal wel weer naar het buitenland mogen. Op vakantie. Dan rijst de vraag: waar en hoe kun je het beste het EK 2020 kijken?

Wij zijn fan van de Nederlandse commentatoren van de NOS. Niet dat verschrikkelijk slappe geouwehoer van Sierd de Vos, of de zaaddodende cliche’s van Albert ‘de aorta loopt nog’ Mantingh of Leo Oldenburger, maar gewoon Jeroen Elshoff, Jeroen Grueter of Frank Snoeks. Laatsgenoemde wordt op interwebs nogal eens afgezeken, maar zijn commentaren zijn op belangrijke momenten altijd goed. Wij zijn fan. Sorry.

Oké, Bij een potje Heerenveen – Groningen wil hij nog weleens vervallen in wat onzin, maar ja: dat soort niets-om-het-lijf-potjes moet je een beetje inkleuren.

Goed, de NOS komt deze zomer met een speciaal programma rondom het Europees Kampioenschap. In ‘Studio Europa’ wordt op teevee het dagelijkse wel en wee rondom dat vermaledijde toernooi uitgebreid besproken. Online is er een heuse collectie aangemaakt.

We kunnen ons voorstellen dat je al dat moois ook in het buitenland wil bekijken. Al is het maar om te horen wat voor een rare opstelling Frank de Boer nu weer heeft bedacht. En jij je EK-pool in de gaten wil houden.

EK in buitenland kijken met Nederlands commentaar

Frank Snoeks in zijn jonge jaren. Met dank aan Wikipedia.

Goed, wij willen dus graag het EK kijken via de NOS. En dan bij voorkeur ook als we in het buitenland zitten. Hoe doen we dat op een goede manier?

Er zijn verschillende opties voor, en wij bespreken ze kort stuk voor stuk. Dat doen we zo helder mogelijk, maar vragen kun je altijd stellen. Stuur een tweetje, mailtje of DM knetterhard op ons Instagram-kanaal. Moet het heus goed komen.

Opdat u en ik maar lekker in een hangmatje met een iPadje of andere tablet in de hand een lekker potje voetbal kan kijken.

Op welke manieren kun je het EK 2021 kijken?

  • Via een VPN, denk bijvoorbeeld aan NordVPN;
  • MediaHint;
  • Hola Free Proxy extensie.

Mediahint

Een hele goede tip is Mediahint. Dat is een betaalde tool waarbij je op iedere smartphone, tablet of tv content kan streamen. Het werkt een beetje als een VPN maar is volledig gericht op het bekijken van streamingdiensten. Het claimt sneller te zijn dan zo’n VPN, omdat het specifieke DNS-servers doorstuurt.
Wil je je bijvoorbeeld de Amerikaanse contentbibliotheek van Netflix inzien en gebruiken (in elk land is die bieb immers anders), dan kun je dat via MediaHint doen.

MediaHint kost jaarlijks ongeveer 35 euro, of 3,50 euro per maand (omgerekend). Wij snappen dat jij geen zin hebt om dat te betalen als je één enkel potje als Nederland – Noord-Macedonie of Frankrijk-Rusland wil kijken.

Mediahint wel én niet gratis

Gelukkig is er een 7-dagen Free trial. En dat is dan ook slim om te doen. Gewoon je één keer aanmelden, gegevens invoeren en BELANGRIJK vooral niet vergeten je na de pot direct weer af te melden. (of 5 dagen later, als Nederland een ronde verder in de 8e finale speelt;)).

Gratis VPN voor EK 2021

We vermoeden dat er een hoop liefhebbers van de Amerikaanse variant van Netflix, of torrents, wel weten wat een VPN precies is. VPN staat voor en zorgt ervoor jouw internet, min of meer, om te leiden. Het krijgt het voor elkaar om ip-adressen in een specifiek land te gebruiken voor al jouw surfactiviteiten. Zo kun je dus ‘faken’ dat je in een bepaald land zit. Technisch gezien is overigens het eigenlijk niet faken – het verkeer komt daadwerkelijk vanuit dat land.

VPN
Foto: Petter Lagson

VPN-diensten zijn steeds populairder geworden en dat komt vooral omdat de overheid weleens (laffe) pogingen doet om jouw surfgedrag te monitoren. Download jij vaak illegale torrents dan kan je dat op een boete komen te staan. Een VPN bemoeilijkt het monitoren.

Ook mensen die privacy hoog in het vaandel hebben staan gebruiken vaak VPN’s.

Veel keuze

VPN-diensten zijn er van veel, heel veel, ontwikkelaars. Duur, goedkoop, gratis, lelijk, onhandig: net als smartphones zijn er heel veel soorten en maten. De keuze is reuze en dat maakt een goede keuze vaak lastig.

Daarom geven wij schaamteloos een handige tip. En nee, die tip is niet gesponsord. Nog niet, althans. Mocht ‘NordVPN’ ons willen bellen, dan zijn we de beroerdste niet om er een contentmarketeer-achtige advertorial aan te wijden.

Want NordVPN is namelijk een hele fijne, jawel, VPN-dienst en dat komt voornamelijk omdat het zo handig in gebruik is. Qua design is het heel overzichtelijk. Je logt in en klikt op een kaartje het land aan waarvandaan jouw internet moet vertrekken. Makkelijker dan dit wordt het niet.

NordVPN om EK 2021 te kijken

Daar komt het multi-platform aspect bij. Je kunt NordVPN gebruiken op smartphone, tablet en pc. Daarmee kun je op ieder device die suffe potjes tussen Hongarije en Engeland dus kijken. Met het commentaar van Jeroen Elshoff erbij. Wie wil dat nu niet?

Natuurlijk, praktisch alle VPN-diensten bieden multi-platform aan. En ook andere VPN’s hebben een gebruiksvriendelijk design. Maar NordVPN is een grote speler. Een hele grote speler. En dat zorgt toch, onbewust, voor wat vertrouwen. De VPN-business lijkt soms best schimmig.

Vergelijk het met de crypto-business. Er zijn 34523 apps waarmee je in die fictieve muntjes kunt handelen, maar welhaast evenzoveel apps die je besodemieteren waar je bij staat. NordVPN is dus niet zo’n partij en dat lijkt fijn.

NordVPN is alleen niet gratis. Kies je voor een 2-jarig abonnement, betaal je 3,33 euro per maand. Momenteel. Het woordje ‘momenteel’ staat er bewust, want met regelmaat van de digitale klok verandert het bedrijf haar prijzen. Het kent vaak acties waar je als instappende consument van kan profiteren.

Ook kent het een 30-dagen probeer-functie. Je kunt het dus precies NU installeren, om het vervolgens aan het einde van het toernooi weer op te zeggen. Heb je niets uitgegeven. Ook een tip.

Hola Free Proxy extensie

Tot slot een extensie voor je browser. Een extensie is een plug-in die kan helpen bij specifieke zaken. Het kan meer, maar voor de argeloze lezer beperken we ons even tot ‘specifieke zaken’.

In het geval van de Hola Free Proxy extensie is dat het verplaatsen van je internetverkeer. Het is in feite een mini-VPN’etje. Althans, dat doet alsof. In feite doet het namelijk iets heel anders. Het zorgt ervoor dat jouw verkeer via de computer van iemand anders gaat. Namelijk: andere Hola-gebruikers. En vice versa. Daarmee is de boel niet versleuteld. VPNGids heeft er een uitgebreide (negatieve) recensie over geschreven.

Hola Free Pluging for Chrome

Daar staan goede argumenten in om het niet te gebruiken, maar feit is wel: dit is gratis en werkt. Zit jij op een crappy laptop in een omgeving waarbij zaken als privacy of eventuele malware niet echt van belang lijken – dan kun je dit altijd proberen.

Of dat is een goed idee is, is een tweede. Maar wij zijn ook niet Roomser dan de paus en doen ook weleens dingen die niet helemaal handig zijn.

Net als Frank de Boer. Want die had natuurlijk Arjen Robben gewoon mee moeten nemen.