Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Omen X Dreamhack: uit de kluiten gewassen LAN-party in Ahoy Rotterdam

dreamhack rotterdam
Mart Opdam

Vorig weekend was Dreamhack voor het eerst in Nederland. Wij werden uitgenodigd door HP omdat ze hun gamingtak, Omen by HP, gingen rebranden. Dat is een mooi woord voor: een ander kleurtje aan het logo enzo. Daarbij mochten we een kijkje nemen in Ahoy Rotterdam waar dus dat Dreamhack gehouden werd. Een uit de kluiten gewassen LAN party. Klonk gezellig, dus wij gingen.

Zie ik gelijk wat ik allemaal gemist heb.

Laat ik het maar gelijk bekennen, ik ben zelf niet zo’n gamer, ik ben vaak al boos na een paar potjes FIFA, maar de community erachter vind ik wel altijd tof. Het zijn vaak mensen met frisse, nieuwe ideeën – wars van conservatisme. Vind ik prettig.

Er zijn genoeg events om je gamehartje te bekoren. Zelf ben ik een aantal keer meegeweest naar Indigo, maar kijk ook eens naar Firstlook of – als je niet kan wachten – dan is de wintereditie van Dutch Comic Con al te bezoeken op 23 & 24 november. Ook als je zelf niet zo’n fanatieke gamer bent is het wel een geinige ervaring om een keer over zo’n beursvloer te lopen, en vaak kun je ter plekke ook testen hoe goed je bent in een spelletje of wat. Wellicht zit er nog een carrière-switch in, je weet het niet.

Dreamhack werd als gezegd dus voor het eerst in Nederland gehouden, en wel in de toekomstige Songfestival-hal, Ahoy Rotterdam.

Dreamhack

Dreamhack is overgewaaid uit Zweden, waar het in 2013 al het record vestigde voor grootste LAN party. Dat concept moet je natuurlijk John-de-Mollen en verkopen, zo geschiedde: ze franchisen de boel. Dat gaat natuurlijk niet altijd even goed helaas, zoals de editie in India.

Maar de bedrijven komen natuurlijk en de gamers over het algemeen ook. Lekker samen, compleet georganiseerd spelen is natuurlijk wel tof: hele koffers met computers, kasten, goeie stoelen en plastic zakken vol met Monster, Redbull of good ol Golden Power mee en gaan met die banaan.

Aan de Nederlandse variant koppelde Omen by HP zijn naam om het nieuwe gamemerk van HP in een fijn daglichtje te zetten. Dat klinkt negatief, zo bedoel ik het niet. Ik zal voor de moeite even wat zinnigs over de presentatie proberen te zeggen, want die hadden ze best tof ingestoken.

Omen by HP

Omen is het gamingmerk van HP, dat schijn ik al opgeschreven te hebben. Simpel gezegd maken ze alles wat je nodig hebt om uren achter elkaar te kunnen gamen. Ze hadden op de Gamescom in Keulen al het nieuwe aanbod al aangekondigd dus dat was niet per se bijzonder om te horen. Wat ze leuk hadden bedacht bij deze presentatie was om het door influencers te laten doen.
Ze hadden Maxime ( @Maxime mxm), Vincent Dik (@Dutchterms) uitgenodigd om hun ervaringen te vertellen met de nieuwe laptops en Jerome Joel Josy overgevlogen uit Londen om wat te vertellen over de gaming wereld in het algemeen. Die laatste is, zeg maar, het hoofd marketing van Omen by HP in Europa.

omen by hp

Jerome Joel Josy (van Omen by Hp) laat een mooie quote zien.

Klinkt allemaal best saai als ik het zo teruglees, maar wat ik bijzonder vond is dat de presentatie werd ingestoken vanuit de gamers. En dat je die jongens en meiden gewoon hard nodig hebt, wil je enigszins iets willen betekenen in die wereld. Een voet tussen de deur bij de consumenten is dan de eerste stap. Dat iedereen je spullen wíl hebben omdat bekende gamers ze graag gebruiken. Simpelweg omdat het daadwerkelijk fijne apparaten zijn om je Fortnite-uren op te klokken. Waar ze naar streven dus, met een mooi woord, is consumer engagement. Door zelf esports teams te sponsoren kom je qua bekendheid al een eind en als je bekende gamers je nieuwe producten kan laten testen – en dat ze die ook chill vinden om te gebruiken – dan is het een win-win.

De jongen en meisje op links zijn respectievelijk @Dutchterms en @MaximeMXM

Dit jaar was Omen by HP dus hoofdsponsor van Dreamhack. Spannend, maar belangrijker in het hele rebrandingverhaal: het Omen logo blijft niet wit op een zwarte achtergrond maar HP gaat nu een omgekeerde kleurensetting gebruiken. Dat zal allemaal voordelen hebben, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dat er niet zoveel in zie. De wereld verandert niet. Althans, niet zo heftig als een aanpassing van het Google-logo. Goed, zullen ze vast onderzocht hebben, dus dan ik houd m’n mond maar verder.

Dreamhack x Omen by HP

Jammer dat ik alleen de ochtend mee kon pakken, waar iedereen nog druk was om z’n spot te claimen en de stands nog aan het opbouwen waren. Hoewel? Ik kon overal doorlopen en alles even rustig aanschouwen, in plaats van platgedrukt te worden door hordes maniakale gamers…

Zal even een paar opvallende dingen er uitlichten.

dreamhack rotterdam defensie

Defensie
Onze mannen in uniform waren er. En hoe. Vorig jaar bleek dat onze AIVD met slimme jongens de Russen had bespioneerd. Voor de overheid is het soms moeilijk om dat soort jongens te recruiteren, volgens de Volkskrant gebeurt dit bijvoorbeeld ook op de gamebeurzen. Uiteraard is niet elke gamer een hacker of daar toe in staat, toch is een setting als een beurs of LAN-party makkelijk om de community te leren kennen. Ze stonden er nu om je vaardigheden te laten testen met verschillende spellen en daar een set vaardigheden uit te laten rollen. Ter plekke inloggen met je steamaccountje en klaar was kees.

Power Unlimited Level Up by LG

Dit vond ik wel tof. De vrinden van PU hadden een soort piramide met schermen waarbij je een trede omhoog kon wanneer je een ronde Fortnite won. Vervolgens kon je wat shit (lees: geld) winnen als je op de bovenste trede won. Wel goed gevonden.

Cosplay

Opnieuw, compleet nieuw dit voor mij, vond het wel tof dat er mensen uren aan zo’n kostuum gaan zitten om daar vervolgens mee te shinen op zo’n feestje. Toch wel ballen, ik doe ze het niet na.

dreamhack rotterdam

Deze zullen ze niet zelf hebben gemaakt, toch leuk.

Gamen centraal

Uiteraard was het spelen van games het belangrijkste van het weekend. Geestig genoeg heb ik zelf niet gespeeld, noch één van de vele wedstrijdjes gevolgd die massaal werden uitgezonden via Twitch. Zonde, wellicht wat voor volgend jaar!

Dreamhack rotterdam

Genoeg plek.

 

Dreamhack 2020

Daarmee was het best balen dat ik niet wat langer kon rondlopen en me wat verder onderdompelen in het wereldje, maar mijn geluk is groot: De tweede Nederlandse editie is al aangekondigd. Dreamhack komt volgend jaar weer naar Ahoy Rotterdam, opnieuw tijdens de Rotterdam Games Week, 16 t/m 18 oktober. Dan ga ik zorgen dat ik in de middag niet andere werkzaamheden heb. Beloof ik plechtig een potje FIFA te spelen en dan na een paar potjes de XBOX live uit Ahoy te smijten.