Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Zo bespaar je stroom

Zo bespaar je stroom
Afdeling Commercie

Tablet. Smartphone. Smart tv. Game console. PC. Pneumatische elektrische boor. Al die toffe gadgets van je kosten natuurlijk onnoemelijk veel stroom. In dit artikel geven we daarom vijf tips om stroom te kunnen besparen. Want we blijven Hollanders.

  1. Zet eens shit uit.

Statistieken zijn soms dodelijk. Gemiddeld kijken we 178 minuten tv. We checken 5 keer per uur onze smartphone. En niet voor niets is een gameverslaving tegenwoordig een echte ziekte. Kortom: we zitten nogal veel achter die schermpies. En dat is eigenlijk niet zo gezond. En ook niet goed voor de portemonnee. Dus pak gewoon ouderwets een boek. Lees een krant. Maar echt, je wordt er een beter mens van. Haat Draadbreuk om ons moralistische gedrag, maar feit is – heel veel shit op je smartphone of tablet kun je echt missen. Facebook bijvoorbeeld. Stop daarmee. Nu.

Mannetje kijkt naar smartphone

Stop eens met het kijken naar je smartphone. Of eigenlijk: stop met het kijken naar Facebook.

 

  1. Haal kabels uit stekkers

Ja, bovenstaande tip klinkt wat gek. En het lijkt niet eens een juiste zin. Maar feit is: we hebben met zijn allen de neiging om laders in stopcontacten te laten zitten. Laders waar geen smartphone of tablet aan zit, om meer specifiek te zijn. En zonder dat je het hebt doorhebt, kost dat dus stroom. En dus geld 50 cent per smartphone per jaar, 2,50 euro per tablet per jaar, om precies te zijn. Zonde. Eruit halen, dus. 

 

  1. Verwarm je huis wat slimmer

Lekker stoken, heerlijk is dat. Geen gezeur, gewoon die verwarming op standje bejaard of Suriname zetten die thermostaat. Lekker in je chinootje po de bank liggen. Fijn natuurlijk, maar erg milieubewust is dat niet. Een trui bestaat niet voor niets. Bovendien stoken mensen vaak heel hard omdat ze basale zaken niet op orde hebben – of niet weten dat basale oplossingen ook daadwerkelijk de temperatuur van je huis kunnen verhogen. Doe bijvoorbeeld een hoop kaarsen aan. Doe de gordijnen dicht. Het zijn kleine dingen, maar ze helpen echt. Andere manier is om te kijken naar goede manieren van isolatie, maar er is een dikke kans dat jij daar niets mee te maken hebt. Daar heb je je moeder of huisbaas voor. Besparing zou nog wel kunnen zitten in een slimme thermostaat en dito app. 

 

oude verwarming

Dit is een extreem moderne verwarming. Echt. Of niet. Kan ook.

  1. Koop of gebruik een standby-killer

Ja, we zijn met zijn allen rete-lui: tv, laptop, Xbox – geen mens heeft er zin in om na dertig bier of Netfix & Chill alle stekkers uit een stopcontact re halen. Bij een smartphone is dat nog relatief eenvoudig, maar om nu achter je 63 inch LG OLED flatscreen te gaan pielen? 

Met een standby-killer los je dit probleem op. Afhankelijk van het type kosten ze een paar tientjes en werken eigenlijk een beetje als die lelijke lamptimers die je ouders gebruiken als ze op vakantie zijn – en willen doen alsof ze dat niet zijn. Daarbij is het natuurlijk wel verstandig om de juiste elektra te hebben. Goede materialen, kwalitatief hoogwaardig spul. Opdat je huis maar niet per ongeluk kortsluiting maakt. Een goede site hiervoor is bijvoorbeeld elektrobode.nl. Daar hebben ze werkelijk van alles. 

  1. Douche een paar minuten korter

Wij hoorden laatst een verhaal van iemand die droog stelde dat hij IEDERE dag 20 minuten onder de douche staat. IEDERE dag! Voor de duidelijkheid: dat is dus niet de periode dat hij naar de douche loopt, zich van zijn onderbroekje ontdoet, zich een beetje afwast, en weer wat kledij aantrekt. Nee, dat is de periode dat hij onder de douche staat. 1200 tellen lang staat hij zijn pielemuis te schrobben, zijn aarsje te wassen en zijn haar te doen. Dat vinden wij lang. Te lang. Douche iets minder lang en echt je bespaart HEEL SNEL GELD. Protip: ga douchen bij je geliefde.

 

Deze mevrouw staat onder een warme douche.