Internetten met 1 gigabit per seconde is de afgelopen jaren flink goedkoper geworden en wordt daardoor steeds populairder. Hoewel 100 Mb nog altijd de meest gekozen snelheid is in Nederland, kiest bijna een kwart van de internetshoppers inmiddels voor een 1 Gb-verbinding. Dat blijkt uit de Snelheidprijsindex van vergelijkingssite Pricewise.
Opvallend is dat de prijs per megabit bij 1 Gb-verbindingen een stuk harder is gedaald dan bij het tragere 100 Mb-abonnement. In de periode 2020 tot 2025 daalde de prijsindex voor 1 Gb met 14 procent, terwijl de prijs per 100 Mb bij een standaard abonnement slechts 8 procent goedkoper werd. Nieuwe klanten profiteren het meest van die prijsdalingen, bestaande klanten blijven vaak achter met oude tarieven.
Dat sneller internet oprukt, komt onder meer door de uitrol van glasvezelnetwerken. Die bieden niet alleen hoge snelheden, maar ook stabielere verbindingen en vaak een uploadsnelheid die net zo hoog ligt als de downloadsnelheid. Daardoor kunnen meerdere apparaten in een huishouden soepeler streamen, vergaderen en downloaden. Volgens Bram Cornelisse van Pricewise is internet voor veel mensen inmiddels een eerste levensbehoefte: “Per Mb krijg je meer waar voor je geld.”

In harde euro’s betekent dit dat een 1 Gb-abonnement bij grote providers nu gemiddeld zo’n 500 euro per jaar kost, waar dat in 2020 nog rond de 700 euro lag. Ter vergelijking: voor een 100 Mb-verbinding is de prijs sinds 2020 nauwelijks veranderd. Dat verschil maakt het voor consumenten aantrekkelijker om voor meer snelheid te kiezen, zeker nu de prijsverschillen slinken.
De keuze voor een bepaalde snelheid hangt nog altijd af van het aantal gebruikers en de intensiteit van het internetgebruik. Voor thuiswerkende stellen is 100 Mb vaak genoeg, maar in grotere huishoudens waar intensief gestreamd en gedownload wordt, loont een abonnement van 500 Mb tot 1 Gb. Dat je met 1 Gb een hele Netflix-serie in een paar minuten kunt binnenhalen, is dan mooi meegenomen.