Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

The Internet of Coins: bitcoin als basis voor toekomst

The Internet of Coins: bitcoin als basis voor toekomst
Ger
  • Op 11 november 2014

Draadbreuk kreeg een persbericht van ‘The Internet Of Coins’ binnen. Wij hadden er nog nooit van gehoord en waren door de naam wel geïntrigeerd. Navraag leert dat dit ‘consortium’ iets doet met internetgeld. Iets met bitcoins en andere online munteenheden enzo. Daar begrijpen wij normale Nederlanders alleen nog steeds geen hol van. Tijd voor duiding.

The Internet of Coins is een nieuwe Nederlandse start-up en ontwikkelt – zo staat in het ietwat vage PDF’je dat we kregen – “een oplossing voor cross- blockchain transacties via hybride assets, zonder bestaande blockchains te hoeven bijwerken of aan te passen. Volledig open source, en volledig decentraal.

Ehh. Wat?

Schermafbeelding 2014-11-11 om 11.45.39Wij houden van internet, nieuwe toffe start-ups en ideeën, maar dit soort zinnen gaat zelfs onze pet te boven. We besloten tot een interview met een van de oprichters van The Internet of Coins, Robert de Groot. Niet in de minste plaats omdat het Driebergse consortium een flinke investering heeft gekregen van het Finse Bitalo, een grote speler in die schimmige wereld die ‘cryptocurrency’ wordt genoemd.

— Klik voor het volledige persbericht.

 

bitcoinplaatje

Hoi Robert. We snappen niets van jullie persbericht. Hoe kan dat? Zijn wij nou zo dom of jullie zo slim?
Het is eigenlijk een nichemarkt en onze tekstschrijver heeft het persbericht op miraculeuze wijze ook in de inbox bij Draadbreuk laten belanden. Wanneer je voor het eerst begint met het gebruik van bitcoins worden de termen stapsgewijs duidelijk, de community is heel behulpzaam om de adoptie te bevorderen.

Even terug naar de basis. Wat zijn online munteenheden als de bitcoin precies? Wat voegen jullie toe aan die gekke cryptocurrency-industrie?
Online munteenheden (waarvan de bitcoin het bekendste is) zijn zo opgebouwd dat ze niet uit het luchtledige kunnen worden bijgemaakt door een enkele persoon of instantie. Ze vormen daardoor een toevlucht voor mensen die een muntsoort zoeken die hun overheid niet kosteloos kan bijdrukken, of waarvan nieuwe hoeveelheden kunnen ontstaan bij je bank. Doordat online munteenheden niet door een overheid worden beheerd, is de controle laag en zijn de kosten voor het gebruik dat ook. Daarom is de populariteit sinds 2009 ieder jaar vertienvoudigd. Zelf bouwen we een systeem waarmee verschillende typen coins kunnen worden uitgewisseld.

 

De populariteit van online munteenheden is sinds 2009 ieder jaar vertienvoudigd

 

Gaan online munteenheden de wereldeconomie veranderen?
Ze hebben de potentie. Dit soort valuta maakt het mogelijk om bijvoorbeeld vanuit je luie stoel in de huiskamer direct een bedrag te storten naar de telefoon van een startende boer in een ontwikkelingsland. Met minder dan vijf cent transactiekosten, en gegarandeerd 0% wat aan de strijkstok blijft hangen. Dit zijn innovaties waar de wereld wat aan heeft. In de praktijk zien we dat overheden door de anonimiteit en onbeheersbaarheid van online munteenheden zullen proberen ze te reguleren. Of, zoals we in sommige landen zien, zelfs verbieden. Stichting Bitcoin Nederland probeert hier in ons land een eenduidig geluid voor advies in te zijn.

Robert de Groot, en van de oprichters van The Internet of Coins.

Robert de Groot, een van de oprichters van The Internet of Coins.

Wat zijn precies de voor- en nadelen van online munteenheden?
Online munteenheden zijn wereldwijd te gebruiken, hebben zeer lage transactiekosten en ook razendsnel over te boeken. Tegelijkertijd is de waarde nog heel volatiel, wat betekent dat de waarde van een munt wel heel sterk kan dalen of stijgen. Dat kan ook positief zijn als je er mee wilt handelen, overigens.
Ook ontbreekt er nog duidelijke wetgeving met betrekking tot financieel toezicht: zo heeft dat in de V.S. geleid tot invallen bij bedrijven. Ook is er (nog) geen overheidsdekking zoals bij je spaartegoed bij een bank.
Tot slot is het gebruik van bitcoins redelijk anoniem, Of je dit een voor- of nadeel vindt mag je zelf weten.

Zou mijn moeder – of collega Paul – eigenlijk internetcoins kunnen kopen?
Dat kan prima! Met een paar klikken kun je je euro’s online omzetten naar coins, bijvoorbeeld bij Nederlandse diensten als Bitonic of Clevercoin. Doordat alles online plaatsvindt kun je net zo makkelijk vanuit Nederland als ergens anders op de wereld coins in- of verkopen. Ons eigen Arnhem is momenteel wereldwijd zelfs de stad met de meeste bitcoin-accepterende bedrijven per vierkante meter.

The internet of Coins. Dat klinkt wel erg hoogdravend. Gaan jullie de wereld op zijn kop zetten?
Dat doet de aanhang zelf al. Wij geven ze alleen maar extra tools.

Blijkbaar hebben jullie nu heul veul flappen gekregen van een Finse investeerder. Waarom?
Onze investeerder (Bitalo) ziet potentie in ons systeem en wil het gebruiken in haar eigen diensten. Waarschijnlijk om er ook weer heul veul flappen aan over te houden, en dat is prima. De software wordt uiteindelijk vrij beschikbaar gemaakt.

 

Financiële instellingen zullen uiteindelijk met de technologie achter dit ‘internetgeld’ wel mee moeten, om niet achter te blijven. We zien Bitcoin dan ook als een systeem dat een basis legt voor heel veel verdere ontwikkelingen

 

Waarom moeten wij cryptocurrency eigenlijk leuk of boeiend vinden?
De eerste webpagina was ook niet boeiend. En toch werd Internet een systeem waarvan politiek is afgevraagd of verbinding eraan niet eens onder het grondrecht zou moeten gaan vallen. We zien Bitcoin dan ook als een systeem dat een basis legt voor heel veel verdere ontwikkelingen. Neem als praktisch voorbeeld Apple Pay: afgelopen week hebben we iemand ontmoet met NFC-implantaten waarmee hij automatisch in bitcoins kan afrekenen. Veel klassieke financiële instellingen (banken, creditcard maatschappijen, wisselkantoren) zullen uiteindelijk met de technologie achter dit ‘internetgeld’ wel mee moeten om niet achter te blijven.

Als Draadbreuk jullie honderd euro geeft, kunnen jullie ons dan rijk maken met internetgeld?
Speculeren kun je ook op bestaande beurzen, daar heb je geen internetgeld voor nodig. Gebruik die honderd euro lekker om Draadbreuk advertentievrij te houden! Bijdragen aan het project kan overigens wel, vanaf 3 januari – de zesde verjaardag van de bitcoin als digitale munt.

Tot slot, kunnen mensen die vuistdiep in de internetindustrie zitten ook normale Nederlandse persberichten maken?
We hebben onze tekstschrijver op cursus gestuurd. Hij volgt nu een traject bij de Leidse Onderwijsinstellingen.

Dank Robert. Wij wensen jou en de rest van het team veel succes met het project! We blijven jullie nu zeker volgen!