Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Apps tegen muggen: die werken dus niet

Apps tegen muggen: die werken dus niet
Paul Gersen

De redactie van Draadbreuk sliep de afgelopen dagen nauwelijks. Dat kwam eens niet door late productlanceringen, spetterende feestjes of vergaderingen in de kroeg. Nee, er lag een oorzaak aan ten grondslag die de mensen al millennia uit hun slaap houdt: muggen op de slaapkamer. We besloten met vermoeide ogen en de mond op gaapstand eens te kijken of er geen apps tegen muggen zijn die ons van die verdomde steekbeesten af kunnen helpen. Conclusie: neen.

 

Daar gaat je iPad

Sinds de digitale en technologische revolutie is het leven van de mens een stuk aangenamer geworden, daar kunnen we duidelijk over zijn. De dingen die we met onze computer, tablet of smartphone kunnen, daar hadden we twee decennia geleden niet over kunnen dromen. Maar er is nog een aardbewoner die lustig profiteert van de vooruitgang: de mug. Zo, wat moeten die vervelende schepsels zich dood hebben gelachen toen men het papier massaal inruilde voor elektronica. Daar kwamen we bij Draadbreuk deze week ook achter. Wordt je de hele nacht uit je slaap gehouden door zo’n irritant zoemend schepsel, is er nergens in huis meer een krant of magazine meer te vinden om ‘m eens keihard tegen de muur te pletten. Want hoe zeer we die muggen ook haten, onze iPad offeren we er niet aan op. Komt nog eens bij dat zo’n iPad licht geeft in het donker. Komen die krengen natuurlijk op af.

Apps tegen muggen bij de vleet

Nu kun je wel in de weer gaan met klamboes, horren en flessen vol met DEET, maar dat is ons toch een beetje de eer te na. Er zullen toch ook wel technologische snufjes zijn die de rotinsecten spontaan doen ontploffen, of in ieder geval wegjagen? We gingen een dagje speuren en stuitten op een schare aan apps die ons van het probleem af zouden moeten helpen. Allemaal beloven ze ons dat we zullen slapen als Doornroosje en de muggen elkaar zullen vertrappen om als eerste het raam uit te vluchten. Alleen al in de appstores van Google en Apple wemelt het van de programmaatjes op je smartphone of tablet.

Anti Mosquito – Sonic Repeller, Anti Muggen Frequentie, Muckenshütz: het zijn zomaar een aantal van de tientallen apps die claimen muggen weg te jagen. Hoe ze dat doen? Met ultrasone geluiden. Jij hoort ze niet, want de frequentie is voor een mens niet hoorbaar, maar de bijtbeesten wel en die zouden daardoor afstand houden. De apps werken allemaal nagenoeg hetzelfde. Je installeert ze, legt je telefoon naast je bed en met een druk op de knop ben je verlost van het gezoem. Blijven ze toch nog om je lichaam cirkelen, op zoek naar dat stukje huid waar ze een hapje uit kunnen nemen? Geen nood, even de frequentie wat hoger zetten en de beesten slaan alsnog op de vlucht. Fantastisch! Geen wonder dat verschillende antimuggen-apps zich in de top van de download-charts bevinden!

Zo zien we ze natuurlijk het liefst

Zo zien we ze natuurlijk het liefst

Ultrasoon geluid is onzin!

Maar zoals bij veel dingen die te mooi om waar lijken te zijn, zijn deze apps ook te mooi om waar te zijn. Er is namelijk helemaal geen bewijs dat muggen niet houden van ultrasoon geluid. Sterker nog: er zijn aardig veel onderzoeken die uitwijzen dat het lariekoek is. Amper twee jaar geleden ontstond er nog een relletje toen Neerlands muggenexpert (ja, die hebben we) Bart Knols flink uithaalde naar dit soort praktijken. “Het is misdadig om mensen aan te praten dat ze veilig zijn met ultrasoon geluid”, zei hij toen.

En nieuw is de zogenaamde technologie al helemaal niet. Radiostations hebben geëxperimenteerd met de techniek door ultrasoon geluid onder de uitzendingen te zetten, maar dat hielp voor geen meter. En nog steeds vind je in euroknallerwinkels apparaatjes die volgens hetzelfde principe (niet) werken. Het enige waar de technologie voor zorgt, is dat je hond of kat uit pure afschrik van je balkon afspringen. Die horen die tonen namelijk wel.

En dus?

Dus kun je tegen muggen nog steeds gewoon het beste een klamboe, hor of smeermiddel gebruiken en laat je vooral niet in de luren leggen door dat soort apps. Wij blijven nog een paar avondjes wakker.

Kom je nou een gadget of app tegen die wel werkt (al kunnen wij het ons niet voorstellen), laat het ons weten in de comments!

Fotocredits:
Mug 1: bogdog Dan via photopin cc
Mug 2:~ Pil ~ via photopin cc