Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Google komt met (waardeloze) kunst-app

Google komt met (waardeloze) kunst-app
Bart
  • Op 1 december 2015

Google heeft de app ‘Arts & Culture’ uitgebracht, waarmee het mogelijk is om kunststukken uit musea van over de hele wereld te bekijken. Leuk idee, maar de uitvoering is compleet waardeloos. De app is namelijk niet meer dan een link naar de website.

Voor wie het nog niet wist: de zoekmachineboer steekt een aardige cent in het Google Cultural Institute, een project dat zich richt op het digitaliseren van kunst en musea. Dat levert toffe dingen op. Zo zijn van veel schilderijen extreem gedetailleerde foto’s gemaakt, waardoor je kunt inzoomen op elk kloddertje verf en is een kleinere versie van de streetview-auto door musea gereden, zodat je er virtueel doorheen kunt lopen.

En nu is er dus een app, die al die informatie op een handige manier bundelt. Tenminste, dat zou de bedoeling moeten zijn. Het blijkt namelijk niet meer dan een veredelde link naar de website te zijn (of in goed Engels: een web wrapper). De download van 52kb voorspelde al niet veel goeds, maar de uitvoering is nog treuriger dan gedacht. De app is werkelijk retetraag en alles behalve lekker doorheen te scrollen.

Google Arts 2.0, please

Doodzonde, want de mogelijkheden die zo’n app zou kunnen bieden zijn geweldig. Hoe mooi zou zijn het zijn als je zelf een digitale expositie kunt maken van alle werken die gedigitaliseerd zijn, die je vervolgens kunt delen met vrienden (daadwerkelijk via die app, op de website kan het al). Of dat aan bekende kunstspecialisten wordt gevraagd om zelf een selectie te maken met persoonlijke favorieten van over de hele wereld. Met ingesproken boodschappen waarom ze voor die werken gekozen hebben en wat je precies ziet. Video’s, digitale rondleidingen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar dit is wel heel inspiratieloos – wat mij betreft het treurigste wat Google heeft uitgebracht sinds Google Wave.

Link: Arts & Culture in de Play Store

Tof voorbeeld van de site: het digitale Rijksmuseum, met o.a. de gigapixel-foto van de Nachtwacht.