Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Knock als autosleutel voor je Apple

Knock als autosleutel voor je Apple
Dennis de Vries

Iedereen op Twitter heeft het er over. Alle Mac-adepten hebben het. In de koffietentjes in Silicon Valley gaat het al dagen over niets anders. Denken we. De app ‘Knock‘ is een compleet nieuwe manier om je Apple computer te ontgrendelen. Het enige wat je moet doen is even twee keer op je iPhone kloppen. Geen wachtwoord meer nodig, je Mac staat voor je klaar. Het is pure magie.

Het invoeren van een wachtwoord op je Macbook of iMac is niet meer nodig. Zodra je in de buurt bent van je computer en even op je iPhone tikt, ontgrendelt jouw computer zich. Daarmee bespaar je toch al snel anderhalve seconde als je een lang wachtwoord hebt. En het trekt vooral heel erg de aandacht als je in je hippe koffietent terug komt van het toilet. “Dank dat je even op mijn Macbook hebt gelet. *klopklop* Ik ga weer verder met mijn roman.”

Magie is het niet. Je moet je Mac beveiligd hebben met een wachtwoord. Als je vervolgens de Mac-app en de iPhone-app installeert, kun je beide apparaten aan elkaar verbinden en autoriseren. Via Bluetooth maken ze verbinding als ze bij elkaar in de buurt zijn en als de bewegingssensor van de iPhone twee klopjes signaleert, wordt de Mac ontgrendeld. Daarvoor hoef je de iPhone niet eens uit je broekzak te halen, als we onderstaand filmpje moeten geloven. Even op je broek kloppen werkt ook.

 

Video: wie is daar?

iPhones, Macs, een enorme baard. Deze man is hipper dan wij ooit zullen zijn.

 

Zo’n app werkt natuurlijk alleen als het ook een soort van veiligheid biedt. Volgens de makers zit dat wel snor. Het wachtwoord van je Mac wordt versleuteld op je iPhone opgeslagen. De Bluetooth verbinding is voorzien van ‘military grade’ 1024-bit RSA encryptie. Poeh hee! Je moet wel constant Bluetooth aan hebben staan. Maar, zo zweren de makers, BT Low Energy heeft nauwelijks tot geen impact op je accuduur.

Het klinkt goed, klinkt veilig en kan in een week toch al snel 30 seconden aan het intikken van wachtwoorden schelen. Maar zoals met zoveel beveiligingssystemen is het zo sterk als de zwakste schakel. En die zwakste schakel, dat ben jij. Je moet er aan wennen dat je de iPhone gaat gebruiken als een autosleutel. Die laat je niet zomaar overal slingeren, zéker niet naast de auto. Als je dus vraagt of jouw betrouwbaar ogende buurman in die koffietent op je zooi wil letten, neem dan op zijn minst je iPhone mee.

Knock downloaden

Knock werkt niet met alle Apple-goedjes. Je hebt een iPhone 4S of iets nieuwers nodig en je Mac, Macbook, Mac Mini of Mac Pro moet ook niet uit het jaar nul komen. De Mac-app is gratis maar om het geheel werkende te krijgen, heb je ook de iPhone app nodig: die kost je dan weer € 3,59. Je kunt ze beiden hier downloaden. En omdat we nu eenmaal niet allemaal zo hip kunnen zijn: een versie voor Windows is in de maak.

Klinkt veilig en kan in een week toch al snel 30 seconden aan het intikken van wachtwoorden schelen.