muizenval met tiktok
TikTok als muizenval. Eenmaal gehapt, kom je er niet meer van weg.

TikTok krijgt 75 dagen extra van Trump om Amerikaanse deal rond te krijgen

TikTok krijgt opnieuw uitstel van executie in de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump heeft via een nieuw presidentieel decreet de deadline voor een overname met 75 dagen verlengd. TikTok heeft dus tot medio juni om een deal te sluiten met een Amerikaanse partij, anders dreigt een definitief verbod van de app in ‘The Land of the Great (ahum…). Dat blijkt uit berichten van onder meer The Verge en Bloomberg.

Trump meldde via zijn platform Truth Social dat er ‘tremendous progress’ is geboekt in de onderhandelingen, maar dat er nog “meer werk” nodig is om de benodigde goedkeuringen rond te krijgen. Volgens hem is de verlenging nodig om TikTok draaiende te houden en een ‘reddingsdeal’ mogelijk te maken. Of zijn recente tariefmaatregelen tegen China daar nog bij gaan helpen, is twijfelachtig.

TikTok werd in april 2024 officieel verboden in de VS via wetgeving onder president Biden, tenzij het Chinese moederbedrijf ByteDance het Amerikaanse deel van de app verkoopt. Hoewel dat verbod door het Hooggerechtshof werd bekrachtigd, schoof Trump de handhaving ervan eerder al op met 75 dagen. Die periode is nu dus opnieuw verlengd.

Intussen is de lijst met geïnteresseerde kopers alleen maar gegroeid — en ook kleurrijker geworden. Grote techbedrijven als Oracle en Microsoft worden genoemd, maar ook verrassende namen zoals YouTuber MrBeast, een investeringsgroep rond Reddit-oprichter Alexis Ohanian (met vage blockchain-ambities) en zelfs OnlyFans-CEO Tim Stokely via zijn startup Zoop. Amazon zou recent ook een late poging hebben gewaagd, al wordt dat bod volgens The New York Times niet serieus genomen.

Een mogelijke overnameconstructie met Oracle en investeerders uit Silicon Valley – onder de naam ‘TikTok America’ – lijkt voorlopig het meest realistisch. Daarbij zou ByteDance een minderheidsbelang behouden, terwijl Oracle toezicht houdt op data en algoritmes. Maar zoals altijd bij TikTok: tot alles getekend is, is niets zeker.

Wat er precies gebeurt als er geen deal komt, blijft onduidelijk. Zolang de Amerikaanse overheid ervoor kiest het verbod niet te handhaven, lijkt TikTok in een soort juridische limbo te blijven zweven. En dat zou zomaar nóg langer kunnen duren dan de nieuwe deadline van 75 dagen.