Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Waarom Facebook Messenger alles van je wil weten

Waarom Facebook Messenger alles van je wil weten
Paul Gersen

Consternatie op the interwebs vandaag. We gaan er namelijk allemaal aan. Grote boosdoener: Facebook Messenger, dat in zijn terms of use agreement een aantal Orwelliaanse toestemmingen van je wil hebben. Zijn we binnenkort allemaal slaven van Mark Zuckerberg doordat we te veel persoonlijke informatie hebben gegeven? Welnee, de soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Facebook heeft je gegevens gewoon nodig. Voor jóu. Messenger zou anders onwerkbaar zijn.

“Freaky! Dit is wat Facebook Messenger allemaal met jouw nummers & telefoon mag.” Nota bene op zijn Facebook-pagina vloog Marketingfacts er vandaag met gestrekt been in. Toegegeven: het lijstje met toestemmingen, die de dienst Messenger vraagt voor het installeren van de app, ziet er op zijn zachtst gezegd heftig uit. Het programmaatje mag zonder jouw tussenkomst bellen naar andere nummers, ook als dat resulteert in onverwachte kosten. Hetzelfde geldt voor sms’en. Messenger mag te allen tijden audio opnemen met je microfoon. De camera mag gebruikt worden en de app krijgt toegang tot je belgegevens: niet alleen je contacten, maar ook wie je wanneer hebt gebeld en andersom. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De post van Marketingfacts op Facebook

De post van Marketingfacts op Facebook

Naroepen

Niet alleen Marketingfacts, maar ook de halve Twittosphere stond op de achterste benen vanwege de ontdekking rond Facebook Messenger. Op zich niet zo heel vreemd, we leven tenslotte in een digitaal tijdperk waarin het privacy-vraagstuk een van de belangrijkste hete hangijzers is. Maar, zoals wel vaker met dit soort zaken en social media in het algemeen, wordt er een vuurtje gestookt en roept iedereen elkaar na, zonder ook maar even naar de context te kijken. En die is in dit soort zaken juist heel belangrijk.

De context

Het mooie is: die context is al een keer prima uitgeschreven door PJ Vogt van OnTheMedia.org. Hij maakte zich eind vorig jaar al eens heel druk over de paniek die ontstaat rond permissions bij apps. Heel toevallig ging het toen ook over Facebook Messenger. In een uitstekend artikel legt de journalist uit waarom het bedrijf toegang wilt tot alle functies van je telefoon. De reden is eigenlijk heel simpel: de app is gemaakt om mee te bellen, foto’s te delen en berichten te sturen. Daarvoor heb je de app immers: om te communiceren met je vrienden. Maar dan moet je de app natuurlijk wel toestemming geven. Zover zijn we gelukkig ook weer: dat programmaatjes niet zomaar alles ongevraagd mogen doen met je telefoonfuncties. Maar hé, het is natuurlijk gek dat Facebook altijd onbeperkte toegang wil hebben, toch? Nee hoor. Stel je voor dat het dat niet vraagt: dan zou je bij iedere handeling in Messenger opnieuw toegang moeten geven en werd je gillend gek.

Facebook, doe even beter je best

Wat wel opvallend is, is dat bedrijven als Facebook niet hun best doen om duidelijk uit te leggen waarom het toegang nodig heeft tot je microfoon, camera, foto’s en belgegevens. Waarschijnlijk willen ze geen slapende honden wakker maken, maar daardoor steken dit soort redelijk onterechte hetzes tegenwoordig om de zoveel tijd de kop op. Een simpel ‘wees niet bang, de gegevens gebruiken we alleen maar om de app naar behoren te laten functioneren en jou optimaal gebruik te laten maken van Facebook Messenger’, zou al voldoende zijn. Gewoon even aangeven waarom je toegang zou moeten geven, zou de gebruiker al een stuk meer gerust stellen.

Denk je nu: góh, je kunt dit nu allemaal wel zeggen, maar ik vertrouw Facebook nog steeds totaal niet met al mijn telefoonfuncties die Messenger nodig heeft. Dan is dat natuurlijk je goed recht. Maar kijk dan ook even naar de toegang die je al verschaft hebt voor Facebook zelf. En voor WhatsApp. Instagram. Twitter. Pak de terms of use agreement voor iTunes (kennen jullie deze nog?)er even bij. Je zit er al tot je nek in.

Reacties

  1. Dennis de Vries

    Doet me denken aan die keer dat Dropbox zijn gebruikersovereenkomst wat aanscherpte. Stond er ineens in dat je ze toestemming gaf om van al jouw bestanden kopietjes te maken en die te verspreiden! De toorn van het internet viel hen ten deel maar….kopietjes maken van jouw bestanden en die verspreiden over verschillende apparaten is precies wat Dropbox doet en waarom het werkt.

    Volgens mij hebben ze dat later, nadat iedereen er flink boos om is geworden, ook maar even beter uitgelegd.

  2. stijn v brummelen

    Toch bijzonder dat iemand de terms of use agreement heeft gelezen. Doe gelukkig helemaal niks met facebook messanger, want dit is een beetje freaky. Stopt facebook eigenlijk met messanger, nu ze whatsapp hebben?