Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

‘Wat bedoel je met die YO, yo?’

‘Wat bedoel je met die YO, yo?’
Dennis de Vries

1,5 miljoen dollar aan investeringen binnenhalen, na al eerder 1 miljoen op de bankrekening bijgeschreven te hebben. Dan doe je als app-ontwikkelaar iets goed. Zelfs als je app alleen maar het woordje ‘Yo’ verstuurt en ontvangt. Vandaar dat wij stelden dat de app Yo geniaal is. Want…er zal toch wel een reden voor zijn?

>> Check de stelling: ‘Yo is geniaal’

Wie kun je nou het beste vragen waarom zo’n kinderachtige app zoveel geld waard is, als de mensen die er zoveel geld insteken? Vorige week verklaarde investeerder BetaWorks al: “We are fascinated by these uses of simple yes/no, on/off communications tools.” Als simpelheid geld waard is, dan gaat Yo inderdaad voor de hoofdprijs.

Lekker simpel, yo

De app is kinderlijk eenvoudig te gebruiken. Zet een account op, bedenk een naam, vraag wat vrienden naar hun gebruikersnaam, voeg die toe en klik er op om een Yo naar ze te sturen. Niet lang daarna zullen ze een Yo terugsturen. Dan hoor je een gek geluidje en zie je het woordje Yo in beeld. Pure klasse. Wat zit er achter? Vox, zustersite van The Verge, probeert het uit te leggen.

“It reduces the actual content of the message to secondary status and lets you fill in the blanks. A Yo from my wife at 10am means something different than a Yo from a coworker at 10:15, which means something different than a Yo from a friend at 11. You can set Yo up to turn your air conditioner on and off.”

Niet de boodschap, maar de boodschapper is belangrijk. Dat idee. En omdat je zelf een gebruikersnaam kunt invullen, die is niet direct gelinkt aan je telefoonnummer, kun je daarmee spelen. ‘KappenMetDieHerrie’ aanmaken en dan je buurman Yo-en als hij ’s nachts weer op zijn tuba aan het oefenen is. Of serieuzer, zoals ze in Israel doen. Als je daar een ‘Yo’ krijgt van ‘RedAlertIsrael’ dan is het tijd om dekking te zoeken. Er zijn raketten onderweg.

Maar dan heb je het ook echt wel gehad. Paul zei al in Uitbuiken: “Yo is leuk voor mensen die geen Whatsapp hebben”. Want als je buurman inderdaad ’s nachts een tuba-solo geeft, dan kun je net zo goed even de zin: “Kappen met die herrie” inkloppen. Dan kun je er zelfs nog ‘of ik kom langs’ aan toevoegen. Of een dreigende foto van je doedelzak sturen. Ik noem maar wat.

Wat vonden jullie?


Het verrast dan ook niet heel veel dat jullie totaal niet overtuigd zijn van Yo. 80% geeft aan het totaal niet te zien. “Het zal me dan ook niet verbazen als de app ‘Yo’ als sneeuw voor de zon zal verdwijnen”, claimt Fruitmelk. “Ik snap niet dat er zoveel geld in geïnvesteerd wordt”, aldus Janikp. IkbenBrian, die zich nog enkele dagen tot de groep mensen mag rekenen die een app kunnen maken of breken (lees: 14-jarigen) zegt: “Ik ken nog niemand in mijn omgeving die deze app nog gebruikt (gelukkig).” Enige die enthousiast is, is MartijnHommel. En om zijn standpunt kracht bij te zetten, stuurt hij een flink aantal Yo’s naar Draadbreuk. Geen idee wat hij daarmee wil zeggen.

Yo kan van alles zijn

Want dat is het hele probleem. Vox probeert het nog eens uit te leggen: “A Yo from Amazon might mean that a package has arrived; a Yo from Netflix might mean that the latest season of Scandal is now available to stream.” Sleutelwoorden in die zin zijn might mean. Een Yo kan van alles zijn. Een nieuw seizoen van Scandal, wellicht. Maar misschien wil Netflix je ook wel attenderen op het feit dat ze alle seizoenen van ‘Patty Brard danst op ijs’ hebben toegevoegd aan je queue. Wat bedoel je met die Yo, yo?. Sorry, maar als mensheid kunnen we op alle punten beter dan dat. Laat Yo maar lekker zitten dan.