Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Lumia 530 van Microsoft is spotgoedkoop

Lumia 530 van Microsoft is spotgoedkoop
Dennis de Vries

Van Nokia blijft weinig over. Nu Microsoft het bedrijf heeft overgenomen kunnen 12.500 Nokianen hun spullen pakken. Het Android-project Nokia X gaat de prullenbak in en de voordelige Asha toestellen gaan wellicht ook die kant op. Wat blijft er dan in de lagere prijsklasses over? Windows Phone. Microsoft duikt het zelfgemaakte gat in met de Lumia 530. Een spotgoedkoop Windows Phone 8.1 toestel met een adviesprijs van zo’n 100 euro.

De Lumia 530 is de voordeligste Windows Phone die er gemaakt is. Het toestel heeft grote schoenen om te vullen. Zijn voorganger, de Nokia Lumia 520, is de best verkopende Windows Phone ooit. Van het toestel zijn ruim 12 miljoen exemplaren verkocht sinds de lancering op het Mobile World Congress in 2013. Destijds deed die Lumia 520 weinig concessies op Windows Phone 8, maar was toch al te krijgen voor zo’n 140 euro. Dat doen ze met de 530 dus nog iets beter. 40 euro beter om precies te zijn.

 

>> Check: Wat is nieuw in Windows Phone 8.1?
>> Video: review van de Nokia X met Android

 

De Lumia 530 biedt op hardwaregebied sowieso al meer dan zijn voorganger. Een 1,2Ghz quad-core processor klinkt niet kinderachtig. Het 4GB aan opslaggeheugen is uit te breiden met SD-kaartjes tot 128GB en 512MB aan RAM is niet veel, maar wel voldoende. Er wordt ingeleverd op de camera, de 5 megapixel camera neemt niet eens in HD op. En ook het beeldscherm is er niet direct op vooruit gegaan. Het 4 inch scherm – zonder ClearBlack technologie waarmee je ook in de zon wat kunt zien – heeft een resolutie van 854×480 pixels.

 

Specificaties Lumia 530

lumia530klein1

 • Formaat: 119,7×62,3×11,7 millimeter
 • Gewicht: 129 gram
 • Beeldscherm: 4 inch LCD
 • Resolutie: 854×480 pixels
 • Opslag: 4GB met MicroSD
 • RAM: 512MB
 • Processor: 1,2Ghz quad-core snapdragon 200
 • Camera: 5MP, geen flits
 • Video: 480p
 • Accu: 1430mAh

Dat is karig. Maar aan de andere kant heb je dan wel Windows Phone 8.1, de nieuwste versie, met de Lumia Cyan update. Met allerlei hippe manieren om je startscherm in te delen en een pull-down menu met instellingen en meldingen. Reuze handig. Daarnaast heb je de beschikking over wereldwijde offline navigatie Here Maps (eat that, TomTom!) en de redelijk briljante muziekstreamdienst Mix Radio. Met dit soort toestellen gaan we de Nokia X niet missen, nee.

Lumia 530 kopen?

Later dit kwartaal wordt de exacte verkoopdatum bekend gemaakt. De adviesprijs is 85 euro, exclusief BTW. In totaal komt dat dus neer op een goede 100 euro.

Reacties

 1. Matroosoft

  Weer een mooi toestel in de Lumia-lijn. Alleen het ontbreken van een cameraknop is echt een gemis. Ook gebruik ik de flitser regelmatig als zaklamp en dat ga je dus missen op dit toestel. Maar ja, je kan dan ook niet voor dubbeltje op de eerste rang zitten..
  Jammer is dat als je naar een meer high-end toestel gaat, je ook aan een groter scherm vastzit, waar ik toch echt niet aan kan wennen. Ik wacht dus nog op een Lumia 800 2.0 met Pureview-camera, grotere accu, USB aan de onderkant en, als we dan toch bezig zijn, graag een wat snelle processor met WP 8.1.

 2. IkBenBrian

  Inderdaad weer een mooie opvolger van de 520. Het is een mooie concurentie voor de Moto E. Waarbij ik toch voor de Moto E zal kiezen (Android <3)