HEOS by Denon: Sonos maar dan anders (video)
Soms moet je als fabrikant ook gewoon eens bij de buren durven kijken. Het schijnt, maar we weten het niet zeker, dat het Sonos audiosysteem vrij populair is. Concurrent Denon zag dat en dacht: wij kunnen dat ook. En dus introduceert het merk onder de vlag van HEOS een compleet nieuw multiroomsysteem. Eigenlijk praktisch hetzelfde als het systeem van Sonos, maar dan van Denon ehh… HEOS.
Denon is niet direct een merk waar jij als gadgetliefhebber iets van aanschaft. De reden is simpel: het is over het algemeen nogal prijzig. Niet gek, als high end audiomerk probeert het de ultieme audiofiel te bekoren. En zolang jij nog met je goedkope earbuds naar lage kwaliteits mp3’tjes luistert, ben jij geen audiofiel.
Toch wil het merk jou wel interesseren voor audio en dus bedacht het doodleuk een nieuw submerk. HEOS richt zich iets meer op de gemiddelde Jan met-de-korte-achternaam dan Denon. Het eerste wapenfeit is dan ook een echt consumentenproduct, al kun je niet direct zeggen dat het nieuwe HEOS Multiroomsysteem goedkoop is.
HEOS by Denon Multiroom-audiosysteem
Misschien vraag je je af: wat is een multiroom-audiosysteem? Zonder dat je weet, weet je waarschijnlijk het antwoord al. Dat klinkt Cruijffiaans, maar komt erop neer dat jij ongetwijfeld de producten van Sonos wel kent. En Sonos, dat werkt dus op dezelfde manier. Meerdere speakers, die je overal in je huis kwijt kunt en met behulp van een applicatie kun je de losse units van een robbertje muziek voorzien.
HEOS doet hetzelfde, maar volgens de medewerkers van Denon zijn er wel degelijk grote verschillen te vinden. Die zitten ‘m vooral in gebruiksvriendelijkheid. Zo moet de applicatie van HEOS voor je smartphone een stuk overzichtelijker zijn dan die van Sonos en heeft het HEOS Multiroom audiosysteem meer aansluitingen. Zo kun je een USB-stick direct in de speaker pluggen en bestaat er de mogelijkheid om oude Denon-producten te voorzien van de HEOS-functionaliteit, middels een extra kastje.
HEOS by Denon heeft momenteel drie speakers in haar productportfolio: de HEOS 3, HEOS 5 en HEOS 7. Daarbij geldt: hoe hoger het getal, hoe beter het klinkt. Adviesprijzen variëren van 300 euro voor de HEOS 3 tot 600 euro voor de grootste speaker, de HEOS 7. Een relatief dure grap dus, maar Denon wilde absoluut niet inboeten in geluidskwaliteit. Bovendien is ‘de concurrentie ook niet goedkoop dus zo vreemd is het ook weer niet’, aldus het audiomerk.
Wat vinden we ervan?
Feit is dat ‘de concurrentie’ – Sonos – wel een bepaalde coolnessfactor heeft die HEOS vooralsnog ontbeert. Tijdens de perspresentatie konden we niet direct een open-mond-feature vinden. Oké, de speakers zien er aardig uit, klinken goed en de applicatie is inderdaad gebruiksvriendelijk(er). Daarover bestaat geen twijfel. Maar als je als ‘nieuw merk’ een product in de markt zet, moet je toch met wat meer komen dan alleen ‘goed geluid’. De multiroom-audiosysteemmarkt (mooi woord voor galgje, trouwens) is nog relatief nieuw en dus is er alle ruimte om eens een keer flink tegen de schenen van Sonos te schoppen, maar of dat met deze HEOS-producten gaat lukken, is maar zeer de vraag.
De HEOS By Denon producten moeten aan het einde van deze maand al in de winkels liggen.