Is Neil Young’s Pono wel zo vernieuwend?

Is Neil Young’s Pono wel zo vernieuwend?

Ren even naar de platenkast van je pa of ma en kijk of je daar het album Harvest van Neil Young kunt vinden. Als je ‘m opzet, hoor je meteen waarom wij de singer-songwriter een baas vinden. Deze meneer met het hoge stemmetje maakt prachtige songs. Young staat al decennia aan de top van het muzikantengilde. Dan mag je een mening hebben en dat heeft hij dan ook. Over de kwaliteit van audio bijvoorbeeld: die vind hij namelijk simpelweg ruk. Neil Young grijpt daarom eigenhandig in met de muziekspeler en -dienst Porno Pono. Die moet geluid van excellent niveau brengen. Maar hé, is dat eigenlijk wel zo vernieuwend?

Doe eens wat aan die audiokwaliteit!

Momenteel vindt in de Verenigde Staten het showcase-festival SXSW plaats. Daar treden niet alleen ongeveer alle talentvolle bands van het moment op, maar er worden ook seminars en keynotes gehouden. Zo sprak Edward Snowden via een videoverbinding een grote menigte toe, maar ook Neil Young was van de partij om Pono te promoten. Het is Young al jaren een doorn in het oog dat de audiokwaliteit afneemt. De cd was al minder dan de plaat, maar de mp3 heeft het echt helemaal verkloot. Alsof je onder water aan het luisteren bent, aldus de muzikant.

Hosannastemming rond Pono

Daar moest wat aan veranderen en daarom dus Pono. Deze mp3- audiospeler kan het zogenaamde lossless muziekbestand FLAC afspelen. En FLAC betekent: geen kwaliteitsverlies. Voorbeeldje: de kwaliteit die haalbaar is, is: 192 kHz/24 bit, terwijl een cd 44,1 kHz/16 bit heeft. Muzikanten kunnen voor Pono dus audiofiele bestanden aanleveren, zonder dat één of andere compressiemethode dat vervolgens vernaggelt. Dit gaat gebeuren via de eigen Pono-muzieksite. Een soort iTunes dus, alleen dan met superieure audio. Wat een liedje of album gaat kosten is nog niet bekend. De PonoPlayer staat geraamd op € 399,-. Of het dat waard is? Als je het vraagt aan de tientallen bekende muzikanten die in het onderstaande promofilmpje voorbij komen, is het antwoord ongetwijfeld ‘ja’. De ontvangst van Pono is overigens overweldigend. Neil Young had er een crowdfund-actie op Kickstarter aan gekoppeld en na een dag was het streefbedrag van € 800.000,- al bij elkaar geharkt. Wij verdienen wel eens minder in 24 uur.

Waar kennen we dit van?

Bij Draadbreuk krabben we ons echter toch even achter de oren. Want is dit dan zo vernieuwend allemaal? Nee. Er zijn inmiddels redelijk veel mediaplayers die FLAC kunnen afspelen, het is dat Apple met zijn iPods nog een beetje loopt te falen. En een website die in hoge kwaliteit muziek aanbiedt, hebben we dat ook niet al eens gezien? Ja, sterker nog: we schreven er al eens een artikel over. Het is waar dat Neil Young (of eerder: zijn team) als eerste zowel een site als een apparaat aan elkaar koppelt en we sluiten ook niet uit dat Pono met zo’n boegbeeld een succes gaat worden, maar toch…

Laat de bron maar goed zijn

Je kunt je namelijk wel druk maken om de kwaliteit van je audiobestand, maar het draait natuurlijk ook om de apparatuur waarmee je het afspeelt. Een film in Full HD ziet er namelijk ook niet mooi uit op je beeldbuis uit 1970. En zo gaat het ook met muziek: die PonoPlayer moet wel heel goed zijn, wil het de sound van FLAC precies kunnen doorsturen zoals de artiest het heeft bedoeld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoofdtelefoon waarmee je het gaat luisteren, of die van je audio-installatie.

 

 

Over de specificaties van de Pono-muziekspeler is nog niet veel bekend. Hij heeft twee jack-uitgangen: een voor je hoofdtelefoon en een om ‘m aan je thuisinstallatie te hangen. Het apparaat heeft 128 GB aan geheugen. Verder weten we er nog vrij weinig over. Het is gelukkig wel een goed teken dat de mensen van Ayre Acoustics meegebouwd hebben aan de speler. Dat is immers geen verkeerd merk. Ook het idee dat het apparaat wat groter is, omdat er dan geen concessies aan de ingebouwde apparatuur gedaan hoefde te worden, klinkt ons prima in de oren. Maar verder blijft het gissen.

Wanneer de PonoPlayer op de markt gaat komen, is nog niet bekend. Sommige bronnen zeggen juni, andere oktober. Laten we het dus maar op Q3 houden…

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.