Spotify steekt één miljoen euro in de productie van onder andere Nederlandstalige en Franstalige audioboeken. Met de investering wil het platform het aantal niet-Engelstalige luisterboeken uitbreiden, vooral in markten waar dat aanbod nog magertjes is. Dat schrijft Spotify op zijn eigen blog ‘For The Record’.
De investering is opvallend genereus – en opvallend open. De boeken die ermee gefinancierd worden, zijn namelijk niet exclusief voor Spotify: ze mogen ook op andere platformen verschijnen. Auteurs en uitgevers krijgen dus een financieel steuntje in de rug zonder zich aan één partij te hoeven verbinden. Uiteraard komen de luisterboeken wél gewoon op Spotify terecht.
Sinds de introductie van audioboeken in Nederland en België in oktober 2024 groeit het aantal luisteraars en de luistertijd met gemiddeld 12 procent per maand. Toch blijft het aanbod wat achter. Op de ruim 209.000 Nederlandstalige fysieke boeken zijn er nu slechts zo’n 15.000 als audioboek beschikbaar. Spotify wil daar verandering in brengen – en snel een bredere catalogus opbouwen.
Naast menselijke voorlezers zet Spotify ook in op digitale stemmen, voor wie een kleiner budget heeft maar toch audioboeken wil maken. Deze AI-gegenereerde audioboeken krijgen een duidelijke vermelding, zodat luisteraars weten dat ze niet naar een echte stem zitten te luisteren.
Het initiatief moet volgens Spotify leiden tot ‘langdurige waarde voor de uitgeefindustrie’ en nieuwe verdienmodellen voor schrijvers. Met name jongere luisteraars zouden via het platform vaker in aanraking komen met audioboeken. In Frankrijk, waar een soortgelijke campagne loopt, blijkt inmiddels dat 60 procent van de luisteraars tussen de 18 en 34 jaar is.