Kweekvlees wint terrein in Azië
Zouden ze hier kweekvlees verkopen? Foto: Andre Benz via Unsplash

Kweekvlees wint terrein in Azië

Goede zaak, zelfs al ben je absoluut geen vegetariër: de populariteit van kweekvlees, oftewel vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt, neemt de laatste jaren gestaag toe in Azië. Dit meldt GlobalData, een toonaangevend data- en analysebedrijf.

Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, vetten, koolhydraten en vitamines die ons lichaam nodig heeft. Traditionele veehouderij kan echter niet voldoen aan de groeiende vraag naar vlees. Kweekvlees is een duurzaam alternatief dat deze groeiende vraag kan helpen opvangen. Bynagari Susmitha, Consumentenanalist bij GlobalData: “Aziatische landen zien kansen om kweekvlees te produceren, gedreven door technologische vooruitgang en een groeiend bewustzijn bij consumenten over duurzame praktijken.”

Singapore loopt voorop in deze ontwikkeling. “De inwoners van Singapore hebben een opmerkelijk vermogen getoond om zich aan te passen aan nieuwe voedingsmiddelen zoals kweekvlees”, aldus Susmitha. “Het land ziet een kans om een wereldleider te worden door zowel binnenlandse als buitenlandse bedrijven te ondersteunen.”

Belang van Kweekvlees

De traditionele veehouderij veroorzaakt milieuproblemen zoals de uitstoot van broeikasgassen, waterschaarste en overmatig gebruik van land. Kweekvlees is een stuk duurzamer en heeft minder impact op het milieu. Uit een recent onderzoek van GlobalData blijkt dat 81% van de respondenten in Azië en Australië duurzaamheid belangrijk vindt bij de aankoop van eten en drinken.

Naarmate de wereld de dringende noodzaak aanpakt om klimaatverandering te bestrijden, minimaliseert kweekvlees de uitstoot van broeikasgassen die gepaard gaat met de conventionele vleesproductie. Investeringen in en wettelijke steun voor kweekvlees zullen naar verwachting toenemen naarmate landen in de regio ernaar streven hun voedselzekerheids- en duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Dit zal leiden tot een competitieve markt en wetenschappelijke doorbraken stimuleren.

Kweekvlees lekker?

Klinkt mooi allemaal, maar hamvraag: is kweekvlees lekker? Geen idee, want verkoop is in de hele EU vooralsnog niet toegestaan. Wel is Nederland het eerste land waar het geproefd mag worden, zij het bij de producenten zelf en dan slechts voor een geselecteerd aantal proevers onder gecontroleerde omstandigheden.

Bekijk hier een repo van de NOS over kweekvlees: