Vliegtuigeten dat je écht wíl opeten? Qatar Airways belooft het mogelijk te maken. De luchtvaartmaatschappij gaat namelijk samenwerken met Yannick Alléno, een Franse topchef met 17 (!) Michelinsterren. Vanaf binnenkort kun je dus haute cuisine verwachten op 10.000 meter hoogte, compleet met culinaire kunststukjes in lounges en aan boord. Dat blijkt uit een persbericht van Qatar Airways
Passagiers van Qatar Airways in de First en Business Class kunnen binnenkort hun tanden zetten in gerechten van Alléno schijnbaar bekend van Parijse restaurants als Pavillon Ledoyen en L’Abysse.
Het meest in het oog springende onderdeel van de samenwerking is de opening van een Pavyllon-restaurant in de First Class Lounge van Hamad International Airport in Doha. Dit restaurant, dat Alléno’s zogenoemde “gastronomisch counter”-concept volgt, moet een plek worden waar reizigers in alle rust hun culinaire zintuigen kunnen laten verwennen – met uitzicht op een open keuken. Of je daar nou trek in hebt na een jetlag, is een andere vraag, maar stijlvol is het zeker.
Yannick Alléno

Ook aan boord van geselecteerde vluchten gaat Alléno’s hand zichtbaar zijn: Qatar Airways belooft menu’s waarin Franse elegantie wordt gecombineerd met internationale invloeden. Voor de lounges op de luchthaven van Parijs-Charles de Gaulle worden bovendien exclusieve recepten ontwikkeld, speciaal afgestemd op het moderne culinaire gedachtengoed van de chef.
Qatar Airways lijkt met deze zet vooral zijn reputatie als luxemerk verder te willen inkopen. Of het nu gaat om samenwerkingen met sterrenchefs, designmeubilair in lounges of prijzen voor ‘beste luchtvaartmaatschappij ter wereld’ – de Qatarese vlaggendrager laat zelden iets aan het toeval over.
Smaakvol Qatar?
Met een eindeloos marketingbudget en een duidelijke zucht naar prestige, zet de airline vol in op beleving, branding en vooral: bling. En net als bij sportevenementen, luxe hotels en voetbalclubs lijkt ook deze samenwerking onderdeel van een bredere strategie: laat de wereld vooral zien hoe modern, smaakvol en verfijnd Qatar wel niet is. Een snufje foie gras op 10.000 meter hoogte als finishing touch in het grotere project dat ook wel ‘gastvrijheidswashing’ genoemd zou kunnen worden.
Alléno noemt de samenwerking desalniettemin “een eer” en zegt dat de menu’s “een blijvende indruk” moeten achterlaten. De luchtvaartmaatschappij, die sowieso graag met grote namen pronkt, benadrukt dat deze samenwerking past in haar bredere strategie om reizen niet alleen praktisch, maar ook plezierig en verfijnd te maken.
Het is niet de eerste keer dat Qatar Airways uitpakt met gastronomisch geweld – eerder werkte het al met andere topchefs samen – maar met Alléno wordt het culinaire vizier nu nadrukkelijk op Frankrijk gericht. En dat is natuurlijk niet heel gek; het lijntje met voetbalclub Paris St. Germain was er natuurlijk al.
Krijgen jullie hier al trek van?
