Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

GTA Online Heists eindelijk te spelen: eerste indruk

GTA Online Heists eindelijk te spelen: eerste indruk
Dennis de Vries

Het is laat in de avond als ik met drie maten rustig naar een zwarte SUV aan de rand van een onverharde landingsbaan loop en er achter hurk. “Wat is het plan, jongens?” vraag ik hardop terwijl ik mij onherkenbaar maak door een rol duct tape om mijn hoofd te wikkelen. Het antwoord van een van mijn nieuwe vrienden volgt direct. “LEEEROOY JENKIIINS!”, klinkt door de avondlucht. Er volgen schoten, explosies en voor ik mij goed en wel kan oprichten om in actie te komen, stopt het beeld. ‘Onze’ Leroy is gesneuveld. Mijn eerste heist in GTA V is mislukt.

 

**Spoilers zijn tot een minimum beperkt, maar als je er echt geen zin in hebt kun je beter later terugkomen**

 

Wat hebben we lang moeten wachten op deze dag. Sinds de lancering van de multiplayer-variant van GTA V op 1 oktober 2013 wordt er gesproken over ‘heists’. Uitgebreide missies waarin je in een online omgeving moet samenwerken met een klein team van andere spelers om een crimineel grote slag te slaan. Sindsdien heeft ontwikkelaar Rockstar regelmatig updates en nieuwe content toegevoegd. Maar elke update werd door fans weer beantwoord met dezelfde vraag: waar blijven de heists?

Setups en finales

Sinds 10 maart is het zover. Natuurlijk kreunden en steunden de servers van GTA Online onder de massale belangstelling. Maar ik had geluk en kon ermee aan de slag. De heists voegen meer toe dan een flink aantal missies. Het vertaalt de manier waarin je missies doet in de offline variant, met Trevor, Michael en Franklin, naar de online wereld. Dat betekent dat ze vooraf worden gegaan door cut-scenes er er meerdere ‘setups’ toewerken naar één grote finale. Je kunt via je telefoon in een lopende heist springen zodra er ruimte vrijkomt, of er zelf eentje opzetten. Voor dat laatste heb je minimaal level 12 nodig en een ‘high-end appartement’ waarin een speciale kamer wordt ingericht. En je hebt wat geld nodig. Iemand zal de kosten van de operatie toch moeten voorschieten. Dan kun je wel zelf bepalen hoeveel je teamleden krijgen, wat de moeilijkheidsgraad is en wie welke opdracht uitvoert.

Fleeca Bank Job

De eerste heist die je zult doen is de Fleeca Bank Job, in opdracht van Lester – ook al bekend uit offline GTA. Het is een trainingsmissie die je aan de hand neemt om het principe van Heists uit te leggen. Samen met één andere speler ontvang je instructies in de typische gelikte en van humor doorspekte GTA-stijl. De online karakters doen hun mond niet open, waardoor het de toch al sociaal ongemakkelijke Lester moeite kost het gesprek gaande te houden. Het begint met het verkennen van het kleine bankfiliaal, voornamelijk een kans voor Lester om in de autorit instructies te geven over het verloop van heists. Terwijl de ene speler achter het stuur zit, krijgt de andere de mogelijkheid om in de vorm van een mini-game te oefenen met het uitschakelen van het alarmsysteem. Naarmate de opdracht zijn einde nadert raak je bekend met de verschillende opties die er in de nieuwe modus zijn: van het kiezen van outfits tot het verdelen van de buit.

 

Onroerendgoedwaarde schiet omhoog met de toevoeging van een heist-kamer in je huis.

Onroerendgoedwaarde schiet omhoog met de toevoeging van een heist-kamer in m’n huis.

 

De heists bieden meer diepgang dan de doorsnee online missies. Zonder al te veel te spoileren, de missies die ik tot nu toe gespeeld heb bieden allemaal eenzelfde evenwicht. Niemand hoeft zich te vervelen tijdens de missies. Soms wordt de groep van 4 opgesplitst in tweeën om een totaal andere opdracht uit te voeren, soms ren je met z’n vieren ergens gezamenlijk naar binnen. Als je een groot stuk moet rijden, wordt de tijd gevuld met uitleg en storytelling. Wat de opdracht ook is, je speelt altijd een vitale rol in het geheel.

Dat heeft wel gevolgen voor de manier waarop je heists in moet gaan. Wil je zo’n missie van begin tot eind spelen (en het waarschijnlijk drie keer opnieuw proberen) dan ben je al snel een hele avond zoet. Daarbij zijn ze verreweg het leukst als je er met een paar vrienden in kunt zitten, een luxe die ik door overbelaste servers van Rockstar even niet had. De Fleeca Bank Job probeerde ik te voltooien met een wildvreemde. In de cut-scenes stonden we gebroederlijk naast elkaar terwijl Lester het woord probeerde te doen. Ik met een in mijn chino gestopte ruitjes-overhemd en een pilotenbril. Hij met zijn ontblote, getatoeëerde torso en een tronie die later bedekt werd door een carnavalsmasker van een wasbeer. Zijn headset stond aan zag ik, maar hij sprak geen woord. Dat maakte het erg lastig.

‘Je moeder’

Denk niet dat je de heists alleen wel af kan door ergens ‘guns blazing’ naar binnen te rennen. Je gaat dood, de missie mislukt en iedereen is pissig. Communicatie via headset is een must. Maar geen garantie voor succes. In een latere missie waar ik halverwege in kwam, werd ik gekoppeld aan de onvermijdelijke dude die mee zat te fluiten met zijn eigen muziek. En ook de trashtalkende basisscholier kwam voorbij. Zijn hoge stemmetje hield maar niet op over mijn moeder, terwijl hij me op weg naar het rendez-vous punt van de snelweg probeerde te beuken. Ik dacht dat we een team waren, yo.

 

 

Uiteindelijk zijn er 5 verschillende heists, samen goed voor enkele tientallen missies. Volgens Rockstar goed voor zo’n 20 uur aan verhaallijn. Er gaat een (op de PS3) download van 1,3GB aan vooraf. Daar zitten niet alleen heists bij. Auto’s, wapens en kleding die je tijdens die missies tegenkomt zijn later ook aan te schaffen. De update van 10 maart biedt nieuwe auto’s, nieuwe freeroam opdrachten van ondermeer Trevor en een keur aan andere kleine verbeteringen en aanpassingen.

Eerste indruk: GTA online’s Heists

I know you’ve been complaining, but it’s just that you weren’t ready yet“, zegt Lester voorafgaand aan de eerste missie. Mijn zwijgende GTA-karakter knikt instemmend. Het is Rockstars manier om zich te excuseren voor het lange wachten. Want natuurlijk waren we klaar voor heists. Al sinds dag één. Rockstar was degene die niet klaar was en dat was lange tijd niet cool. Maar Rockstar zadelt ons niet op met halfbakken rotzooi. Het is uitgebreid, goed doordacht, helemaal af en bovenal ontzettend leuk. De heists zijn de zoveelste waardevolle toevoeging aan GTA-online die je gratis kunt downloaden. Natuurlijk kon Rockstar, na de jarenlange belofte, niet aankomen met half werk. Deze update is dat dan ook allerminst.