Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Nokia A1 is een 1 aprilgrap en zou geen nieuws mogen zijn

Nokia A1 is een 1 aprilgrap en zou geen nieuws mogen zijn
Dennis de Vries

Hoppakee, april begint meteen met brekend technieuws. Niemand minder dan Nokia gaat zijn rentree maken in de smartphonemarkt. Er zijn beelden uitgelekt van de Nokia A1, een 5,5 inch mid-range phablet die draait op Android. Klein detail: het is een grap.

Android Authority is de originele bron van die nieuws. Zij zeiden van een betrouwbaar lek afbeeldingen te hebben ontvangen van Nokia’s nieuwe Android smartphone. Los van het plaatje (hieronder) is de informatie karig. Een 5,5 inch Full HD beeldscherm en een Snapdragon 652 processor in een plastic behuizing. Verder moet het toestel draaien op Android 6.0 en is het standaard voorzien van Nokia’s Z Launcher. Ergens in de zomer moet hij vermoedelijk in China verkrijgbaar zijn, zo meldt de site. Ja, niet dus.

 

nokia a1

 

1 April, kikker in je bil. En dat op een dag als 4 april. Het is een merkwaardig verhaal. Dat Nokia een Android-smartphone maakt is niet ondenkbaar. Ten eerste omdat ze dat al eerder hebben gedaan (We hebben er zelfs een videoreview van), ten tweede omdat de Nokia N1 tablet met Android ook al in de Chinese winkels ligt. Maar verder zouden er bij elke tech-journalist met twee ogen keiharde alarmbellen moeten gaan rinkelen. Het feit dat het bericht op 1 april geplaatst is bijvoorbeeld. En dat A1 bijvoorbeeld kan staan voor ‘April 1’. Maar vooral het feit dat werkelijk alles op de foto er nep uitziet. Het logo op de rug van het toestel is er met MS Paint in geplakt. De aanraakgevoelige knoppen kloppen voor geen meter bij een modern Android-toestel. Er staan apps op die nevernooit op een smartphone staan voorgeïnstalleerd en wacht even….heeft Nokia nou de oude iconpack van Samsung gebruikt?

Nokia April 1 ROFLMAO

Enfin, die Nokia A1 is als grapje in elkaar geplakt. Dat bevestigt Android Authority inmiddels zelf ook: “We didn’t think we needed to spell this out, but apparently we do. This is an April Fool’s joke.” Een geslaagde grap, mogen we wel stellen. Terwijl reaguurders onder de originele post al dagen riepen dat ze de 1 aprilgrap doorhadden, nam de ene na de andere journalist het nieuws blind over. Bij PhoneArena gaan ze er met boter en suiker in. De stumperts van TechnoBuffalo hebben het zelfs over de ‘eerste Nokia met Android’ en bij GSMArena klopten ze braaf alle specs al in de database.

>> Lees ook: iPhone 7 video is een hoax en zou geen nieuws mogen zijn

Het zal je niet verrassen, maar ook sommige Nederlandse media nemen het niet zo nauw met de feiten. Dat het geen 1 april meer is, wil niet zeggen dat alles op internet ineens waar en betrouwbaar is. Maar dat hebben onderstaande media dus niet door. Deze sites hebben een kikker in de bil. Die er ook na een paar dagen dus nog niet uit wil.

 

Nokia A1: wall of shame
  • Nokia brengt komende zomer eerste Android-smartphone uit – Nu.nl: Wederom staat ’s lands grootste nieuwssite prominent op de wall of shame. Het toch al totaal onjuiste bericht wordt als klap op de vuurpijl nog even aangevuld met andere onjuistheden zoals ‘Nokia’s eerste Android smartphone’ (niet waar) en ‘de A1 draait op de software Nokia Z Launcher, die is gebaseerd op Android 6.0’ (wtf).
  • Nokia komt dit jaar met A1-smartphone – ComputerIdee: Bij ComputerIdee hebben ze geen idee (badum-tsss) dat ze in een slappe grap zijn getrapt. Het gerucht gaat dat er op 1 april iemand op de ComputerIdee redactie riep dat iedereens veter loszat, en dat ze daar nu nog verward naar hun schoenen staren.
  • Gerucht: Nokia lanceert deze zomer een nieuw Android-toestel – Apparata: Op de redactie van Apparata geldt: als het op internet staat, dan zal het wel waar zijn, toch? Toch? Fuck het, schrijf maar op.
  • Nokia keert terug op smartphonemarkt met 5,5-inch Androidphablet – Tabletsmagazine: “De plastic A1 heeft meer het uiterlijk van een goedkope Alcatel-smartphone, en dan nog een van drie jaar geleden”, zo concludeert het gezaghebbende Tabletsmagazine. Nee, jullie zitten er lekker bij.
  • Nokia komt rond de zomer met eerste Android smartphone – Technieuws.com: Ik weet niet wat gênanter is. Het feit dat Technieuws zelf niet doorhad dat de afbeelding zo nep als wat is. Of de halfslachtige correctie die in een update volgt: “Volgens bronnen zijn de geruchten over de nieuwe Nokia smartphone onjuist”. Volgens bronnen? Alsof ze zelf even wat Nokia-insiders hebben gesproken. Laat me niet lachen.

En (weer) even normaal doen nu

Luister, het is niet de bedoeling dat ik voor elk gerucht dat niet waar blijkt te zijn met het vingertje ga zwaaien. Wij gaan hier vast ook wel eens nat met dat soort dingen. Maar er is een verschil tussen geloofwaardige, nieuwswaardige en interessante geruchten publiceren en je lezers gewoon willens en weten onzin voeren. Net als met die vorige iPhone 7 video kon je ook hier op je klompen aanvoelen dat het complete onzin is. Dat je het dan toch publiceert, is amateuristisch. Dat je het vervolgens online laat staan terwijl je weet dat het nep is, is ronduit slecht. En aan slechte techmedia heeft niemand iets. Het moet gewoon beter jongens, kom op.