Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Officiële Nederlandse emoji? Deze 7 moeten er zeker bij

Officiële Nederlandse emoji? Deze 7 moeten er zeker bij
Dennis de Vries

Denk je aan Finland, dan denk je aan…heuh…dan denk je aan Finland. Maar sinds gisteren staat het Noordelijke land weer stevig op de kaart. Finland is namelijk het eerste land dat officieel zijn eigen emoji-set heeft. En dat willen wij nu dus ook!

Het is niet eens een grap. De kleine icoontjes zijn gemaakt in opdracht van het Finse minsterie van Buitenlandse zaken, en zijn bedoeld om het land te promoten. Een digitale kalender voor de kerst zal vanaf december elke dag een van de 24 nieuwe emoji onthullen. Als voorbeeld kregen we er drie alvast te zien. Zo is er een headbanger want metal is ontzettend Fins (??). Verder zitten er twee mensen in een sauna en is er een emoji voor ‘Unbreakable’: een klein plaatje van een Nokia 3310.

finland-emoji

Leuk voor Finland, maar: waarom hebben wij dit niet? In de tijden dat de emoji een steeds belangrijkere vorm van communiceren vertegenwoordigt. Er is zelfs een compleet toetsenbord voor te krijgen. En zelfs je grootmoe laat een lachende drol in je Facebook-reacties achter. Wij willen als Nederland graag voorop blijven lopen. Vandaar dat Draadbreuk een voorstel wil doen voor een Nederlandse emoji-set. Als tweede land op de wereld, dan maar. Wat moet er zoal in komen? Zeven voorzetjes van onze kant.

Broodje hagelslag-emoji

broodje hagelslag emojiNatuurlijk, we hebben boerenkool met worst. En stampot met spek. Maar dat is allemaal bewerkt vlees en dat is niet goed voor je. En zeg je cuisine Hollandaise, dan zeg je hagelslag. Melkchocolade graag. En geen hagelfeest, want die witte smaken toch hetzelfde. En dan op een sneetje brood met gluten erin. Een dikke klodder boter om de boel een beetje op z’n plek te houden. Anders ligt alles na de eerste hap op de grond. Foodies, let op: dit is pas eten.

 

DJ Emoji

DJ EDM emojiWat is ’s lands meest succesvolle exportproduct? XTC! Goed, het op een na meest succesvolle dan? Muziek! EDM om precies te zijn. Nederlandse DJ’s zijn ongekend populair over de hele wereld, dus dat verdient een eigen emoji. Je kunt geen club of festival in Ibiza, Delhi, New York of Gemert binnenstappen of er staat wel een Joris, Jan Kees of Roderick op het podium achter zijn MacBooks met zijn handen in de lucht te zwaaien en af en toe aan een knopje te draaien. Voor de vorm, weetje.

 

Van Persie-emoji!

van persie emojiWe zijn er niet bij, en eigenlijk is dat ook wel een keertje prima. Maar dat wil niet zeggen dat we onze successen niet mogen vieren door middel van een eigen emoji. Robin van Persie, zwevend door de het Braziliaanse luchtruim, op weg naar de 1-1 tegen heersend wereldkampioen Spanje. Gebruik ‘m veel en vaak, is ons advies. Overigens is dit maar een suggestie. Het had ook een emoji kunnen zijn van Bergkamp (tegen Argentinië) of Van Basten (tegen Rusland. Vraag je pa maar).

 

MDMA-emoji

MDMA XTC emojiAlle tieners zeggen ‘ja’ tegen deze emoji. Als je als ministerie van Buitenlandse zaken wil dat je emoji-set een beetje aan gaat slaan, dan moet je de Snapchat-generatie aanspreken. En dat is lastig, want die kunnen hun aandacht er niet langer bijhouden dan 3 seconden. Maar met deze emoji gaat het vast lukken. Een dikke pil, met een kringeltje er boven om het geestverruimende effect te illustreren. Want vergeet dat niet: drugs are bad. M’kay?

 

Zwarte Piet-emoji

Zwart Piet emojiHet houdt vrijwel het hele jaar ons land in de greep. En als er vraag naar is, wie zijn wij dan om daar niet in te voldoen? Maar ho, wel even aandacht voor de neutrale kleur. Technisch gesproken is dit geen Zwarte Piet. Ook geen Witte Piet. Geen Regenboog Piet of Ongeschminkte Piet. Deze emoji moet een sneltoets kunnen krijgen op de toetsenborden van zowel voor- als tegenstanders, om zo wellicht de discussie wat soepeler te laten verlopen. Of niet. Wat het ook doet, hou ons er alsjeblieft heel, heel ver buiten. Dank.

 

Hup Holland-emoji

Hup holland emojiWe doen vooral graag gewoon, want dat is al gek genoeg. Maar als er een feestje is, dan kan het ineens niet gek genoeg zijn. als het balletje rolt, dossen we ons uit oranjemeuk van de Blokker en de Action. Maar ook als de koning – waar we verder niets mee hebben – jarig is dan gaat het los. Een paar shots Oranjebitter, vier liter lauw bier uit plastic statiegeld bekertjes en met een opblaasklomp op je kanis langs een vrijmarkt voor kinderen struinen. Dát is hoe feestjes gevierd moeten worden!

 

Dikke BMW Vrouw-emoji

NL-emoji-01Hét symbool van de gewone Nederlander. De stem van het volk. Iemand die zo gewoon is gebleven, dat ze er gekke dingen van gaat doen. Zoals voor een dikke BMW-staan van een hoogwaardigheisbekleder die probeert weg te rijden. Om vervolgens loeiend tegen de grond gewerkt te worden en daardoor terug te komen als meme van de week. En als officiële Nederlandse emoji dus.

 

 

 

‘Officiële’ Nederlandse emoji als Telegram stickers!

Nu is het wachten tot ze aan Unicode worden toegevoegd. Tot die tijd kunnen gebruikers van berichten-app Telegram er alvast mee aan de slag, door een heuze, ‘officiële’ Nederlandse stickerpack! Klop jezelf op je borst: ‘We’ zijn weer eens tweede. Achter Finland, ditmaal.