Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Twitter 10 jaar: hoelang blijft de blauwe vogel nog vliegen?

Twitter 10 jaar: hoelang blijft de blauwe vogel nog vliegen?
Mart Opdam

Twitter 10 jaar, nou hiep hiep hoera. De plek waar iedereen discussies kan voeren met bn’ers in 140 tekens. De plek waar je even snel wat koppen kan lezen. Ook de plek waar je even kwijt kan (onder een andere naam) dat iets heel kut is, of waar je Donald Duck kunt volgen met een nep-account. Maar voor hoelang nog?

twitter 10 jaar dansende banaan

Gelukkig hebben we de dansende banaan nog.

Waarschijnlijk nog wel een tijdje. Maar het kan ook zo voorbij zijn. Kijk naar Hyves, daar ging het doek na 9 jaar naar beneden. Vorig jaar mei had Twitter zo’n 332 miljoen actieve gebruikers, wat natuurlijk wel iets meer is dan Hyves.

Om nog even wat cijfers in je mik te gooien: Er worden ongeveer 6000 tweets per seconde de wereld in geslingerd, wat neerkomt op 500 miljoen per dag. Vind ik best veel. Het wordt dus nog wel aardig gebruik van gemaakt. Dennis maakte zich ook al zorgen toen Twitter aankondigde de tijdlijn om te gaan gooien.

Geschiedenislesje

Twitter is bedacht en opgericht door Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone en Noah Glass. Het is bedacht op 21 maart (waar ze die datum vandaan halen, geen idee) en ging live in juli 2006. De eerste tweet ooit verstuurd was door Dorsey zelf: ‘just setting up my twttr’. Niet heel bijzonder en bovendien was ‘ie wat klinkers vergeten, verder ben ik alleen maar jaloers. De 140 tekens die je kan gebruiken in een tweet, komen voort uit het standaard limiet van een SMS. – Die berichtendienst waar je nog wel voor betaalt maar geen gebruik meer van maakt.-  Het gebruik van hashtags is niet bedacht op Twitter maar wel geïntroduceerd als een handige tool om mensen te verenigen. Chris Messina kwam met het idee een jaar nadat Twitter bestond.

Eerste tweets

Omdat Twitter 10 jaar bestaat delen ze cadeaus uit. En wat is nou leuker dan je eigen eerste tweet terug te krijgen? Ik kan wel honderd dingen bedenken maar hieronder de eerste tweets van wat bekende DB’ers en zijn fans:

https://twitter.com/gdegram/status/1113219734?ref_src=twsrc%5Etfw

Ook even je eigenste eerste tweet terug kieken? Discover Your First Tweet bij Twitter zelf!

 

Twitter 10 jaar, nog 10 jaar d’r bij?

Alsof je weet wat je gaat doen over een half jaar. Geen pijl op te trekken bij dit soort dingen. Dat mensen met elkaar in contact willen blijven lijkt me logisch, maar op welke manier verandert continue. De optie om meer dan 140 tekens te gebruiken lijkt me nuttig maar dan verander je misschien fundamenteel het sociale medium. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk om eindeloze ruzies te lezen waarbij mensen elkaar niet goed uit kunnen leggen wat ze bedoelen. Dennis is echter een andere mening toegedaan, maar die gaat misschien iets teveel uit van hoe het er nu voor staat. Alhoewel, jongeren haken massaal af in Nederland. En de kids zijn wel de toekomst toch?!