Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Carbon Mobile 1 MKII: concurrent van Fairphone is vederlicht

Carbon Mobile 1 MKII: concurrent van Fairphone is vederlicht
Redactie

Nieuwe spelers op de smartphonemarkt zijn altijd leuk, vooral ook omdat die markt al zo verzadigd lijkt. Bij elk nieuw merk rijst weer de vraag: wat voeg je eigenlijk nog toe? Het antwoord is doorgaans, helaas, ‘weinig’. Is dat bij Carbon Mobile ook het geval?

Kennen jullie Kazam nog? Of Wiko? Of Wileyfox? In de wereld van smartphones regent het soms nieuwe merken. Maar succesvol? Zelden.

De Chinezen van Oppo en Xiaomi winnen in Europa weliswaar enorm terrein, maar dat komt vooral omdat ze elders (lees: China) al enorm succesvol zijn. 

Met Carbon Mobile hebben we een nieuwe (Duitse) speler die opvalt én kans van slagen heeft. Waarom? Het merk ontwikkelt smartphones met andere grondstoffen dan reguliere merken.

Is een gemiddelde Samsung Galaxy gemaakt van aluminium of glas, doet de Carbon 1 MK II M1 het met, de naam verklapt het al een beetje, een behuizing die deels is gemaakt van carbon. Carbon is een stof die je bijvoorbeeld kent uit het wielrennen – het is licht van gewicht, maar toch niet kapot te krijgen.

Het Duitse bedrijf heeft de Carbon 1 MKII verder een ‘monocoque’ design meegegeven, waarbij alle onderdelen op de behuizing zijn gemonteerd. Er is dus geen frame aanwezig. Daardoor krijgt deze stijlvolle zwarte jongen het voor elkaar superlicht en compact te zijn. En, zeer groot bijkomend voordeel, er is significant minder plastic gebruikt.

Video: Carbon 1 MK II unboxing

Een unboxing door de baas van Carbon Mobile.

Carbon Mobile claimt een reductie tot 7 keer ten op zichte van andere smartphones. “Met Carbon Mobile willen wij de gevestigde orde uitdagen tot een nieuwe standaard in het gebruik van geavanceerde materialen zoals koolstofvezel”, zegt CEO Firas Kalifeh daar zelf over in een persbericht. “De introductie van de Carbon 1 MK II is een eerste impuls richting een meer duurzame en superieure manier van productie, waarbij wij als Europese ontwikkelaar het voortouw willen nemen.”

Daarmee lijkt Carbon Mobile vooral een concurrent van het Amsterdamse Fairphone, dat ook een sterke focus op duurzaamheid heeft. Maar waar Fairphone inmiddels bij velen een belletje doet rinkelen, heeft Carbon Mobile vooral op marketingvlak nog een hele lange weg te gaan. Dat wordt dus een interessant duel.


Fairphone video

De Carbon Mobile 1 MK II heeft een adviesverkoopprijs van € 799 euro meegekregen.