Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Voel je touchscreen met FeelScreen-technologie (video)

Ger
  • Op 10 maart 2015

Een touchscreen is een touchscreen. Je raakt het scherm aan, en er gebeurt iets. Punt. Maar wat als je datgene wat je aanraakt ook daadwerkelijk voelt? Het internationale Senseg krijgt het voor elkaar. Het bedrijf noemt het FeelScreen en werkt op basis van elektrostatische krachten. 

Oké, Senseg bestaat al een tijdje. En ook haar FeelScreen-technologie is al enkele jaren oud. Althans, dat leerde een rondje Google ons, want bij Draadbreuk hadden we nog nooit van het bedrijf noch het nieuwe touchscreen gehoord.

Senseg heeft een techniek ontwikkelt op basis van een heus natuurkundig principe. Het is een wat technisch verhaal, maar het komt erop neer dat je telefoon herkent dat er een vinger op het scherm wordt gedrukt en er daardoor een kleine elektrostatische reactie plaatsvindt. Je hersenen zien dat vervolgens als – laten we zeggen – reliëf. Ze laten je denken dat er verschil in ondergrond is, in plaats van louter het glas van een aanraakscherm. En het mooie is: dat gebeurt ook nog eens op een heel specifieke plek op het scherm. Gevolg: je voelt dat er iets aan de hand is.

FeelScreen-technologie

Zelfs op een demo van de FeelScreen-technologie win ik niets bij een kraslot…

 

Daardoor lijken de mogelijkheden eindeloos. Wat dacht je van een heuse braille-telefoon? Blinden aan de WhatsApp – huppakee! Dat is echter nog heel erg ver weg. Meer nog dan dat lijkt de FeelScreen-technologie in eerste instantie de beleving van een smartphone te veranderen. Dat klinkt wat zweverig en ontzettend Paarse Broeken-achtig, maar denk eens aan dikke games. Een first personshooter door de modder: jouw karakter kroelt en kruipt om een hinderlaag te voorkomen en jij voelt dat. Hoe tof is dat? Of wanneer je Fifa speelt en je voelt dat je de bal goed raakt?

Tekst selecteren dankzij FeelScreen

Bij laatste voorbeeld voel je bij gewone smartphones anno 2015 weliswaar een laffe trilling, maar dat is over het hele scherm, niet specifiek op de plek van de bal. Dat maakt het grote verschil. Tijdens het MWC zagen we op de stand van het Nederlandse NXP, een investeerder in Senseg, een paar aardige demo’s.

Zo was er een digitaal kraslot die je ‘letterlijk’ open kon krassen en een digitale FM-tuner waarbij je door de verschillende frequenties scrollde. Maar bovenal noemde David Chu, directeur productmarketing van Senseg, het makkelijker selecteren van tekst als voordeel. “Op een smartphone is het vaak lastig om delen van tekst te selecteren. Wanneer je voelt dat je daarmee bezig bent, is veel makkelijk om specifiek te werk te gaan en zit je minder vaak fout.”

Ook van Chu’s voorbeeld was er een demo in Barcelona te zien en inderdaad: het was een stuk eenvoudiger om tekst te selecteren. Niets meer, niets minder. Eigenlijk is de eenvoud van de FeelScreen-technologie nog het mooiste. Er verandert in wezen niet veel aan je smartphone, het scherm is en doet voor de rest exact hetzelfde als normaal, maar FeelScreen voegt een prettigere gebruikservaring toe.

Feelscreen Senseg demo

Je kunt hier de randjes dus van voelen…

 

En mensen die bang zijn voor een accu die wordt leeggezogen? Chu meent dat het verschil ten op zichte van een normaal touchscreen minimaal is, aangezien de techniek alleen stroom verbruikt wanneer die geactiveerd wordt. Het moment dat je daadwerkelijk tekst aan het selecteren bent, dus.

Nu is er alleen een probleem: Senseg heeft werkelijk geen idee wanneer er smartphones met FeelScreen op de markt komen. Ze zijn ‘bezig met ontwikkeling’ en ‘bezig met verdere procedures’, maar meer kon Chu absoluut niet loslaten. En dat terwijl Google ons leerde dat er in 2012 al enkele prototypes van schermen met FeelScreen-technologie in de wereld zijn geslingerd.

Of er daadwerkelijk FeelScreen-smartphones op de markt gaan komen is dus maar sterk de vraag, maar wij zijn in ieder geval erg benieuwd.

 

Wil jij voelen dat je je touchscreen aanraakt?