Vraag: ‘Hoe unlock jij je smartphone?’
Een digitale tatoeage van Motorola om je telefoon eenvoudig mee te ontgrendelen. Dat klinkt heftig! Alsof je dan als een of andere cyberpunk door het leven gaat, ondergekliederd onder QR-codes en met NFC-nanodeeltjes in je huid. Zo spectaculair is het totaal niet.
De digitale tatoeage die Motorola sinds deze week aanprijst is meer een pleister met een chip er in. De NFC chip heeft een aardig patroontje en zit onder een lelijk plakkertje. Het idee is dat je de chip op je arm plakt en dan je telefoon kunt ontgrendelen door ‘m daar langs te halen. Scheelt weer een code of patroon invoeren, en dat scheelt veel tijd aldus Motorola.
Ik heb er geen cijfers van, maar ik gok dat de meeste mensen met een beveiligd toestel gebruik maken van een code of een patroon. Dat is prima, maar als je bij elkaar op telt hoeveel tijd je dagelijks kwijt bent aan het invoeren van die ongein, dan is de lol er snel van af. Wat dat betreft heeft Motorola een punt. Daarnaast zijn ze ook niet 100% veilig. Wedden dat jouw patroon gemakkelijk door iedereen af te kijken is? Dus zijn fabrikanten op zoek naar de heilige graal van toestelbeveiliging en dan komen de gekste varianten voorbij.
- Vingerafdrukscanners: Samsung en Apple denken de heilige graal te hebben, met hun vingerafdruk scanners. Iedereen heeft een andere vingerafdruk, dus kan dat prima dienen als wachtwoord zonder dat je een wachtwoord hoeft in te voeren. Goed punt, natuurlijk. 100% veilig is het niet, maar het namaken van een vingerafdruk vereist wel wat noeste arbeid. Onze ervaring leert dat de scanners ook vaak genoeg ‘Nee’ zeggen als je scant. Daarnaast klaagt Paul dat hij niet zijn bier vast kan houden al hij de galaxy S5 ontgrendelt. Dat zijn serieuze problemen, mensen.
- Gezichtscanners: Nog iets dat bij elk persoon anders is: je kanis. Sinds Android 4.0 kun je er daarom voor kiezen om je telefoon te ontgrendelen met jouw unieke gezicht. Het vergrendelscherm activeert de secundaire camera, die kijkt of hij jou herkent. Zo ja, ga je gang. Zo nee, probeer het nog een keer. Het is flink veel verbeterd en reageert een stuk sneller. Maar het bleek ook gemakkelijk te foppen met een goede foto. En je ziet er uit als een halve zool, elke keer als je jouw telefoon wilt gebruiken.
- Klopcodes: Trucje van LG; knockcode. Het is een uitbreiding op ‘knock on’, een functie die tegenwoordig op veel meer smartphones zit. Tik twee keer op het beeldscherm en je telefoon wordt actief. KnockCode voegt daar nog een verplicht patroon aan toe, waarbij je onderscheid moet maken tussen de verschillende hoeken op je beeldscherm. Activeren en ontgrendelen tegelijk, netjes.
- Android Wear: Een smartwatch heb je, als het goed is, altijd om je arm. En aangezien een smartwatch altijd ‘gepaired’ moet zijn met een telefoon, zijn die altijd samen. Kortom, als een telefoon een bekende smartwatch in de buurt herkent, dan gaat hij er van uit dat jij er bent en dat alles in orde is; geen vergrendeling nodig. Herkent hij geen smartwatch in de buurt? Dan zit er vast iemand anders met zijn handjes aan de telefoon en gaat de boel op slot. Overigens zijn er ook apps als Safe Areas, die hetzelfde doen met bekende wifi-netwerken.
- Oorscanner: Euh, ja. Dit bestaat. We berichtten al eerder over Ergo, een Android-app die je laat inloggen door je oor te scannen. Inmiddels is er een free trial en kun je de app gratis 3 uur lang proberen voor je ‘m koopt. Genoeg om er definitief van af te zien. Maar leuk geprobeerd.
Kortom, er is keuze genoeg. Alle manieren hebben hetzelfde doel voor ogen, maar met verschillende benaderingen en verschillende resultaten. Elk met hun eigen voor- en nadelen. Dat wil ik nu wel eens weten:
Hoe unlock jij het liefst je telefoon?
De meest voor de hand liggende antwoorden kun je aanklikken in de poll. Laat in de reacties ook even weten waarom je juist voor die methode hebt gekozen. Kies je voor ‘anders’, dan zijn we natuurlijk nieuwsgierig welke manier jij gebruikt. Klopcodes, tatoeages, oorscanners of iets heel anders? En als je kiest voor ‘ik heb geen vergrendeling’ dan ga je dat nu eerst even heel snel regelen. Hup hup, tempo!
-
Is het vreemd dat ik mijn telefoon niet beveiligd heb met een wachtwoord/m’n oor?
-
Nee, niet dat je dat niet met je oor hebt gedaan. Maar helemaal niet? Ja. Gewoon doen. Bedank me maar als je telefoon kwijt of gestolen is.
-
Ik ben nog nooit een telefoon kwijtgeraakt, en er is ook nog nooit een telefoon gestolen: m’n telefoon is óf in m’n hand, óf in m’m broekzak. Dus niemand anders heeft ‘m in z’n handen; tot dusver geen wachtwoord nodig gehad.
Mocht het nodig zijn, dan kan ik op afstand m’n telefoon vergrendelen.
-
Tsja. Ik dacht ook nooit mijn telefoon kwijt te raken. Want: altijd in mijn hand of in mijn broekzak. Tot die ene keer dat hij in hand noch broekzak zat. Ook meteen ’the hard way’ geleerd dat een Find-my-phone-achtige app redelijk de moeite waard is, inderdaad.
-
-
Ik heb een lekker patroontje. Maar ik zal een lekker ‘Knock-Code’ van LG graag op alle android toestellen willen zien :). Dan zal ik het meteen installeren!
-
Ik kon alleen deze vinden:
http://www.tekyfox.com/android/rootlg-knock-code-android-device/
Maar om eerlijk te zijn ziet het er uit als een hoop gedoe voor weinig lol (je moet eerst het beeldscherm aanzetten, wil het werken). Ik sla even over maar mocht je zin hebben, hou me op de hoogte.
-
Ja pff, dan hoef ik het ook niet 😛
En ik ga mijn mobiel niet rooten, want ik ben er toch veel te lui er voor :'(
-
-
Ik heb mijn galaxy s2 omgetoverd tot een Nexus 5 dus ik heb een Holo Lockr
jammer genoeg kan je daar geen wachtwoord op zetten dus veel tijd verlies ik niet 😉-
Hmmm, nee. Maar het is ook niet de meest veilige optie. Vind je dat geen probleem?
-
-
Thanks for link naar me app! Safe Areas werkt ook nog met Bluetooth koptelefoons en carkits en is 100% uit Nederland 🙂
-
Support your local scene! Toffe app heb je gemaakt man, super handig.
-
-
Touch ID, (gaat volgens mijn ervaring nog gemakkelijk en snel op iPhone 😉 ) heb er zelf geen moeite mee om 0.7 seconden te wachten tot m’n telefoon unlocked is, als je dáar al moeite mee hebt….
er zijn ergere dingen in het leven. -
Een patroon is lekker handig. Daarna wel je scherm afvegen, voor de mensen die proberen je patroon te achterhalen door de lijn te volgen die je vinger gevolgd heeft ;p.
-
Patroon, je telefoon unlocken met je gezicht werkt namelijk nooit in het donker omdat de telefoon dan je gezicht niet kan zien en een wachtwoord intypen duurt veel langer dan een patroon tekenen.
-
Ter verdediging van Google: ze hebben de functie de afgelopen tijd flink verbeterd waardoor je gezicht ook herkend wordt in wisselende lichtomstandigheden. Maar als het donker is heb je inderdaad vette pech.
-
Hoe hebben ze hem dan verbeterd onder andere lichtomstandigheden? Toen de functie uitkwam heb ik het geprobeerd en snel weer veranderd omdat het toch niet werkte. De enige manier die ervoor zorgt dat het wel werkt is een flitser aan de voorkant zoals bij een sony xperia c3 (oh nee, toch niet https://www.draadbreuk.nl/mobiel/sony-xperia-c3-selfie-smartphone/# ;))
-
Nee, het heeft niet met de camera te maken. Toen de functie uitkwam nam hij een foto (bijvoorbeeld binnen in je huiskamer,bij kunstlicht) en legde daar alle andere keren overheen. Maar als jij met hetzelfde gezicht buiten in de zon staat, bij een raam, in een winkel, is het beeld elke keer heel anders en raakte de gezichtsherkenning in de war.
Na een update voegt hij beelden van jouw gezicht die hij niet herkende (maar waarmee jij door uiteindelijk in te loggen met een pincode aangaf dat het toch echt jouw gezicht was) toe aan een kleine database voor nauwkeurigere herkenning onder verschillende omstandigheden. Hoe vaker je zoiets doet, hoe minder vaak hij er naast zit. -
Echt? Dat kan ik me haast niet voorstellen. Wat als ik dan een vriend consequent mijn pincode laat intoetsen? Of nog beter: mijn nichtje van 4?
-
Als je bewust het systeem in de war gaat maken, raakt het systeem in de war. Dat klopt.
-
Cynisch, heet dat. Het is meer: waar let ‘ie op? En hoe weet ‘ie zeker dat jij het bent?
En: geef jij nooit een telefoon aan vrienden/familie en dat je effe snel je pincode geeft omdat je allebei haast hebt? Of ben ik nou weer een naïeve jongen dat ik dat soms doe? -
Als je het toestel wilt delen, is een patroon of pin misschien handiger ja. Net als met een vingerafdrukscanner. Die kun je ook lastig uitlenen. En mocht je nichtje ‘m in handen krijgen, dan kan ze gewoon de gezichtsherkenning wegdrukken, waarna ze het patroon moet invoeren.
Ik zie nu trouwens dat je ook een optie ‘liveness controle’ kunt aanvinken. Dan moet je bij het unlocken verplicht met je ogen knipperen. Om te voorkomen dat iemand met jouw pasfoto toegang verkrijgt. Geinig.
-
Ik probeer een screenshot toe te voegen, maar disqus wil dat niet. In ieder geval, waar hij op let: “Bij verschillende belichting, met of zonder bril, met of zonder baard”. Dat zijn enkele voorbeelden die gegeven worden.
-
-
Ik gebruik touch ID van apple werkt echt geweldig en is misschien nog wel sneller dan een telefoon ontgrendellen zonder pincode en niet kan hem afkijken, tenminste je hebt er weinig aan.
-
Ik heb zelf een LG G2 en sinds kort (al best wel lang eigenlijk) is daar de functie ‘knock code’ aan toegevoegd. Ik moet zeggen dat het geweldig werkt. Lekker snel en zeer efficiënt. Niet te kraken want mensen moeten er eerst maar is achter komen dat zoiets bestaat als het unlocken van je telefoon door op je scherm te kloppen. En werkt ook als het toestel op standby staat en dus het scherm uit is. LG super bedankt voor het integreren hiervan in mijn telefoon 😀 ik vind t raar dat ontwikkelaars dit idee nog niet hebben overgenomen en er een aparte app van hebben gemaakt want elke persoon en toestel moet hiervan kunnen profiteren!
-
Ik heb zelf een LG G2 en sinds kort (al best wel lang eigenlijk) is daar de functie ‘knock code’ aan toegevoegd. Ik moet zeggen dat het geweldig werkt. Lekker snel en zeer efficiënt. Niet te kraken want mensen moeten er eerst maar is achter komen dat zoiets bestaat als het unlocken van je telefoon door op je scherm te kloppen. En werkt ook als het toestel op standby staat en dus het scherm uit is. LG super bedankt voor het integreren hiervan in mijn telefoon 😀 ik vind t raar dat ontwikkelaars dit idee nog niet hebben overgenomen en er een aparte app van hebben gemaakt want elke persoon en toestel moet hiervan kunnen profiteren!
-
ik heb een iphone 5s en ik gebruik touch ID dan ben ik binnen 2 seconden in mijn scherm
-
Ikzelf gebruik timepin. dit is een app die je pincode automatisch aanpast op de tijd. als het bijvoorbeeld 21:02 is dan is je pincode 2102. je kan er om het nog ingewikkelder te maken ook voor kiezen om de pincode het omgekeerde van de tijd te maken dus als het dan 21:02 is is je pincode 2012.
Ik gebruik dus eigenlijk gewoon een code, maar dan een beetje aangepast 🙂Linkje met een artikel erover voor de geintereseerde(n) http://androidworld.nl/apps/timepin-extra-lockscreenbeveiliging-door-steeds-veranderende-pincodes/
-
Wow, leuk! Kende ik nog niet. Interessante benadering.
-
Ik bedenk me nu ineens dat je zojuist je wachtwoord van je telefoon op internet hebt gezet.
-
dat klopt, gelukkig weten mensen als ze me zien niet dat ik softhijsje ben. en daarom denk ik dat ik niet zoveel gevaar loop door het gedeeld te hebben van mijn code(s). 😉
-
Dat hangt er van af. Lijk je een beetje op je avatar? Want dan zou ik je op straat nog wel herkennen hoor.
Los daarvan, wel grappig. De beveiliging komt niet zozeer door het feit dat mensen de pincode niet weten, maar doordat ze niet weten welke app je gebruikt om je telefoon te vergrendelen. Punt is wel: als iemand je pincode weet, verander je ‘m en ben je klaar. Maar zodra iemand weet dat jij deze app gebruikt, is hij zo goed als waardeloos.
-
-
HTC One M7, gewoon met een pincode, gebruikte patroon, maar ik heb makkelijk vette vingers dus niet echt handig. En als je de code handig doet dan is een code ook sneller en minder fout gevoelig dan een patroon.
-
Touch ID van Apple lijkt dus ideaal te werken. Iemand dezelfde ervaringen met de vingerafdrukscanner van Samsung, met de Galaxy S5?
-
Die werkt het schijnt niet altijd accuraat,je moet hem er over heen vegen en als je te snel bent herkent hij die niet.
-
-
Kort maar krachtig.. : ik heb… “KnockCode” 😉
-
En dat bevalt, begrijp ik?
-
Ja best wel 🙂 het handige is dat ik dan mijn telefoon voor me heb liggen en dat ik mijn knockcode zo kan uitvoeren zonder dat ik ik hem aan hoef te zetten.. maar dat hoef ik jou niet te vertellen.. 😉
-
-
Pincode had eerst gwn veeg maar die unlockt snel in mn broekzak bij mn s3 mini
Comments