Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Drie vette dronevideo’s van totale leegte

Drie vette dronevideo’s van totale leegte
Afdeling Commercie

We zijn geen virologen. We zijn geen journalisten met een focus op zorg en welzijn. Wij gaan niet zeggen of er meer of minder getest gaan worden. Of dat we gewoon weer lekker naar de kroeg moeten gaan. Doen we niet. Is ons vak namelijk niet. Wat wij wel kunnen? Een lijstje met toffe dronevideos geven. Videos waarin het totale niets wordt getoond.

Geen mensen op straat. Geen pop-up koffiebarretjes op de hoek. Geen lamme clochards in de kroeg. Zelfs geen zwervers op de stoep. Nee. Nederland is binnen. Gelukkig maar. En als we naar buiten gaan, doen we keurig aan anderhalve meter afstand.

Effe een luchtje scheppen. Dat wil iedereen en is volstrekt begrijpelijk en misschien zelfs wel even gezond. Met anderhalve meter dan. Sommige mensen maken van een nood een deugd en nemen dan een dronetje mee. Gooien ‘m in de lucht en hoppa daar is wat toffe content.

Amsterdam tijdens het coronavirus

Oh, ziet Amsterdam er zo uit? Nooit geweten. Normaal stikt het er van dronken Engelsen en gasten uit Zierikzee die vinden dat ze uit Amsterdam komen en dat dan de hele tijd roepen. Iets met poep op de stoep en haat op de straat. Nu niet. Geen haat op de straat. Wel poep. Lekker voice-overtje van Rutte, trouwens.

Zwolle in de ban van COVID19

Zwolle staat bij ons toch gewoon bekend als de stad van hiphop. Verder weten we er eigenlijk weinig van. Een lokale voice-over en lekker stockmuziekje geven ons samen iets meer duiding. Blijkt ook een aardig plekje om wat Dji inspire drones de lucht in te gooien.

Utrecht met gimbal en drone’tje

DeNuk is een hip Utrechts online blaadje. Zij lieten John Akerman Ozguc los op de Domstad en het resultaat is om te smullen. De videomaker is losgegaan op alles wat de stad zo mooi maakt.

Profi beeld

Opvallend genoeg zijn deze video’s allemaal gemaakt door professionals. Van Gilde is vermaard in Mokum, Mart Gombert een Zwolse gadgetfreak en videograaf en Akerman-Ozguc heeft ook wel oog voor wat beeld.

En dat is maar goed ook, want als je prive een drone gebruikt, dan kun je een hoop problemen krijgen. Het beroemde videootje van de De Dom, de kerk in Utrecht, is inmiddels meer dan een miljoen keer bekeken, maar bezorgde maker Jelte Keur wel een boete. Want: hij mocht daar eigenlijk niet dronen.

Zakelijk gezien kan een drone zeer interessant zijn. Heb jij bijvoorbeeld een groot landbouwbedrijf, dan kan het geweldig zijn om al je akkerland mooi in beeld te brengen. Een totaaloverzicht laat immers een geweldig beeld zien.

Vroeger was dat een enorm hoge kostenpost. Moest je met een helikopter omhoog, een cameraman inhuren en dan maar hopen dat het goed ging. Tegenwoordig kun je een aardige drone al voor rond de duizend euro aanschaffen, maar het een en ander is afhankelijk van je wensen.

Belangrijk daarbij: je mag niet overal dronen. Je hebt vaak een vergunning nodig en de plekken waar gefilmd mag worden worden steeds schaarser. Zit je kantoor in de binnenstad en wil je een dat van boven laten zien? Dan kun je dat vergeten. Dat mag gewoon niet. Kun je wel doen, maar dan krijg je waarschijnlijk een boete.

Ook als er niemand op straat is…

Sluiten we af met een laatste (hele fijne) drone-video. Ditmaal gemaakt door de NOS.