Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Zonnepanelen: Wanneer zijn ze nou echt aanwinst? [adv]

Zonnepanelen: Wanneer zijn ze nou echt aanwinst? [adv]
Afdeling Commercie

Ja, we moeten het er toch eens over hebben. Want, toegegeven, zonnepanelen zijn niet gelijk de meest sexy huis gadgets, maar wel uiterst duurzaam – en in sommige gevallen zelfs lekker lucratief. Naast dat je het klimaat helpt en je portemonnee is het een leuke manier van energie tracken. Je kunt nu bijhouden hoeveel energie je opwekt en hoeveel een wasje draaien je gaat kosten.

Terugverdienperiode 

Het plaatsen van zonnepanelen is een investering, eentje die je niet gelijk zal terugverdienen. Maar om welke periode gaat het? De aanschafprijs, installatiekosten en terugleververgoedingen hebben grote invloed op de terugleverperiode. Op zonnige dagen leveren zonnepanelen veel stroom op. Wek je meer stroom op dan je zelf nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je overdag weinig stroom verbruikt? Dan lever je die stroom automatisch terug aan het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Bij de jaarafrekening ontvang je voor de teruggeleverde energie dezelfde prijs als die je ervoor zou betalen.

Beeld: Gustavo Fring via Pexels

Hoe meer zonuren, hoe meer energie je opwekt. En als je daardoor ook meer kunt salderen, dan verdien je je investering in zonnepanelen sneller terug. Gemiddeld duurt het 5 tot 7 jaar om je zonnepanelen volledig terug te verdienen. Dat gezegd hebbende, zonnepanelen gaan gemiddeld ruim 20 jaar mee. Dus je kan stellen dat je ongeveer 15 jaar gratis stroom hebt.

Track op je telefoon hoeveel stroom je opwekt

Na het wachten en installeren van je panelen kun je ze koppelen aan een app op je telefoon. Bij de meeste zonnepanelen installatie kun je uitlezen hoeveel energie je opwekt, maar veel makkelijk en leuker is het om dat via je telefoon te doen. Door de bijbehorende app te downloaden zie via je slimme meter en/of via de meegeleverde app precies hoeveel elektriciteit je terug levert aan het net. Zo heb je constant de realtime data bij de hand 


Zonnepaneeltje op je camper. Kan ook. Ook best een goed idee.


Plan je wasdagen in

Wat ineens leuker wordt zijn je wasjes draaien. Je kunt namelijk bijhouden welke dagen het extra zonnig is en dus wanneer een wasje draaien je het minst energie kost. In andere woorden kun je bijhouden wanneer je het meeste energie besparen bent. Het is dus helemaal verleden tijd om je wasdag in te plannen. De zon zal dan je wasdagen bepalen. Daarnaast kun je beter overdag je wasje inplannen en niet pas wachten tot het avond is. Het is namelijk het meest verstandig je wasmachine en droger aan te zetten wanneer de stroomproductie het hoogst is. 

Kom jij in aanmerking voor zonnepanelen?

Niet elk huis is geschikt voor zonnepanelen, dat hangt van een aantal factoren af. Ben je benieuwd of jouw woning aan de criteria voldoet? Lees je allereerst in op deze zonnepanelen pagina en geef je dan op voor een woningcheck met advies op maat.

Headerfoto: Mariana Proença via Unsplash