Brekr Model B
De Brekr B4000 ziet er stiekem heel lekker uit. Beeld: Brekr.

Brekr maakt doorstart na faillissement: elektrisch brommermerk blijft bestaan

Brekr, het elektrische brommermerk uit Doetinchem dat bekend staat om zijn opvallende design en zijn actieve rol in het fatbike-debat, heeft na een kort faillissement een doorstart gemaakt. Het bedrijf werd overgenomen door Ecomotion, de eigenaar van onder meer e-bikemerk QWIC en fietskledingfabrikant AGU. Ondanks de financiële tegenslagen blijft Brekr bestaan, en behouden klanten hun garantie en connectiviteitsdiensten. Dat blijkt uit een reeks verklaringen van het bedrijf en haar nieuwe eigenaar.

Brekr werd in 2018 opgericht door Niels Willems en Jasper Hagendoorn. Willems verdiende eerder zijn sporen met vergelijkingssite BesteProduct.nl, die hij verkocht aan techuitgever Reshift. Hagendoorn was voorheen manager Research & Development bij Accell Nederland, het moederbedrijf achter (onderdelen van) merken als Batavus, Juncker Bike Parts, XLC, Koga, Loekie en Sparta.

Elektrische brommer in de prijzen

Vanuit hun thuisbasis op de voormalige gevangenis de Kruisberg in Doetinchem brachten ze de Brekr Model B op de markt – inmiddels bekend als de Brekr B4000. Deze elektrische brommer met retro-invloeden en een modern frame zette Brekr meteen op de kaart en sleepte internationale designprijzen in de wacht.

Later volgde de Brekr F250, een fatbike die — om de maatschappelijke storm rondom dat type fiets te ontwijken — omgedoopt werd tot LUV-bike, wat staat voor Lifestyle Utility Vehicle. Een ludieke zet, maar feit blijft: de banden zijn dik, het frame is stoer, en de trappers draaien elektrisch mee. If it sounds like a duck…

Achter de schermen liep de boel langzaam spaak. Leveringsproblemen door de coronapandemie, verstoringen in de toeleveringsketen — onder andere door onrust in de Rode Zee — en de genoemde stevige publieke discussie over fatbikes zetten het bedrijf onder druk. Hoewel de Brekr F250 volledig aan de regels voldoet, kreeg het merk ongewild te maken met negatieve media-aandacht. “Zonder dat we iets verkeerd deden, werden we toch meegetrokken in de onrust,” schreef founder Niels Willems op LinkedIn.

Ruud Gullit op een Brekr

Om het merk meer bekendheid te geven, schakelde Brekr de afgelopen jaren een keur aan influencers en bekende Nederlanders in. Onder anderen Miss Montreal, Guus Meeuwis, Ruud Gullit en Suzan & Freek zijn gespot op een fatbike of brommer van het merk. Het leverde ongetwijfeld wat extra zichtbaarheid op, maar uiteindelijk kon ook de hulp van BN’ers het tij niet keren.

Na het faillissement in februari bleef de webshop opvallend genoeg open, terwijl curator David Vrijbergen werkte aan een overname. Die kwam er snel: Ecomotion nam het bedrijf begin maart over en kondigde aan dat Brekr als zelfstandig merk binnen de groep blijft bestaan. Willems en Hagendoorn blijven aan boord om de oorspronkelijke visie voort te zetten. Garantie en connectiviteit voor bestaande klanten blijven intact, en bestellingen worden normaal uitgeleverd.

Brekr blijft ook betrokken bij de regulering van de markt. Het bedrijf is medeoprichter van het Veilige Fatbike Convenant, een poging om via zelfregulering het vertrouwen van overheid en consument terug te winnen.

Tijdens Koningsdag 2025 in Doetinchem maakt het merk bovendien een symbolische comeback: burgemeester Mark Boumans verschijnt dan op een speciale editie van de Brekr B4000 — bewijs dat traditie en innovatie prima samen op één zadel passen.