Wat waren de opvallendste tech- en gadgetproducten, apps, innovaties en nieuwsfeiten van 2014? Draadbreuk presenteert voor de tweede keer de Draadbreuk 101! Omdat een top 10-lijstje te mager en een Top 2000 overdreven is. We beginnen ons jaaroverzicht met Nokia, blauwe vinkjes, John Chen en Hema. Vooral die laatste is ietwat gek in een tech- en gadgetlijst, maar in 2014 gebeurde het. Een raar jaar, zoveel is zeker.
Nummer 101 tot 76!
[divider]Droom in duigen[/divider]
101: Nokia X
Het was een raar jaar voor Nokia. Begin 2014 wisten we al dat de toko overgenomen zou worden door Microsoft, maar op de valreep besloot de hofleverancier van Windows Phones er toch nog even een Android-toestel uit te persen. Een droom van veel liefhebbers ging in vervulling. De Nokia X klonk vooraf heel spannend, logisch en tof, maar bleek eigenlijk niets van dat alles te zijn. De budget-smartphone moest beginnende smartphonegebruikers binnenhalen. Maar met een chaos aan applicatiewinkels en een kansloze Windows Phone-achtige interface zorgde het er eerder voor dat je weer terug verlangde naar je simpele gsm’tje. Kon je een stuk meer mee.
>> Kijken: Nokia X videoreview
[divider]Webwinkel wil dat je koopt[/divider]
100: Amazon Fire Phone
Een webwinkel die een eigen smartphone uitbrengt. Dat kan niet anders dan heel erg gericht zijn op het kopen van spullen. En dat klopt. Zeker de speciale ‘FireFly-functie’, waarbij je met de camera mikt op een product om die vervolgens online te kunnen aanschaffen zorgden bij ons – en anderen – voor wat gefronste wenkbrauwen. Wel erg tof is het Amazon’s design van haar Android-schil: Dynamic Perspective brengt een heus driedimensionaal effect naar je smartphone toe.
>> Kijken: Amazon’s 3D Fire Phone wil dat je koopt, koopt, koopt
[divider]Dik en lelijk[/divider]
99: Samsung Gear S
We hebben uitgebreid onderzoek gedaan. Heel erg uitgebreid onderzoek, zelfs. Maar hoe zeer we ons best ook deden, we konden niemand, maar dan ook echt helemaal niemand vinden die de Samsung Gear S een mooie smartwatch vond. Ja, wat kerels die rooie oortjes kregen van het gebogen scherm en het feit dat er een sim-kaart in het model past, maar dan houdt het wel op. Een dik design en een lelijk bandje zorgen ervoor dat deze Android Wear-wearable niet een groot succes is geworden (of gaat worden). Op de IFA waren we nog even enthousiast, maar dat hield al snel op.
>> Lezen en kijken: Wie weet is de Samsung Gear S wel de ideale smartwatch.
Op de IFA in Berlijn waren we nog enigszins enthousiast. Nu niet meer.
[divider]Met zijn allen calorieën tellen![/divider]
98: Health rage
2014 was het jaar van de gezondheid. Zo at redacteur Ger in juni een stuk fruit en schijnt bedrijfsmissionaris Paul in de herfst betrapt te zijn op lichaamsbeweging. Of zich dat uitbetaalt, valt af te lezen in de tientallen grafiekjes van alle apps en gadgets die zich ineens specialiseren in ‘health’. Een rage die in gang gezet is door smartwatches, omdat fabrikanten zelf ook wel inzagen dat die apparaten nutteloos waren en er dus van ellende maar standaard een hartslagmetertje in gingen bouwen. Onze goede voornemens? In 2015 twee stukken fruit eten en de push-meldingen van de smartphone omdat we weer in beweging moeten komen lekker negeren.
>> Kijken: ‘Met de health-rage slaat de techwereld de plank mis’
[divider]De smartphones van de HEMA zijn lekker sappig[/divider]
97: Hema H5
Hema staat bij ons bekend als een merk dat goed rookworsten kan maken. En soms handige dingen voor in de keuken of de badkamer heeft. Dat het oer-Hollandse warenhuis in november opeens een aantal smartphones en tablets uit de hoge hoed toverde, was dus best verrassend. Dat dit vervolgens troep van Chinese makelij was, misschien iets minder. De Hema H3 en H5 waren twee budgetphones van het merk Zopo, maar dan met een logootje van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam (ja, jullie wisten niet dat HEMA hiervoor staat, of wel?). Reviews waren helaas lang niet zo mals als de eerder genoemde worsten.
>> Kijken: Hema voor de rechter voor het kopiëren van smartphones
[divider]VR-bril voor niets[/divider]
96: Google Cardboard
Bouwkwaliteit: nul. Design: niet om aan te zien. Comfort: op hetzelfde niveau als een punaise onder je nagel. Misselijkheid achteraf: gegarandeerd. Eigenlijk is Google Cardboard niet eens een echt. De kartonnen VR-bril, met bijbehorende app, is een ideale manier om de voortgang van virtual reality voor een paar euro te ervaren. En die voortgang is fantastisch. Natuurlijk draait na een kwartier je maag om, maar de VR-video’s van live optredens opgenomen met een Jaunt VR-camera laten zien dat de toekomst fantastisch wordt.
>> Kijken: Google Cardboard VR video review
[divider]Ubergoed idee, uberslechte mensen[/divider]
95: Uber(POP)
Voor een appel en een ei je door de stad laten taxiën door iemand die een klein zakcentje wil bijverdienen. Hoe? Door het gebruik van een innovatieve app die de dichtstbijzijnde hobby-chauffeurs toont. Het idee achter Uberpop, de app van bedrijf Uber dat het OV-vervoer dit jaar compleet in de war liet raken, is helemaal niet zo slecht. Maar helaas bleken Ashton Kutcher en de zijnen lang niet zo nobel te zijn als ze in al hun publieke statements naar buiten lieten komen. Ze betaalden een miljoen om een journalist door te lichten en gaf het begrip taxi-oorlog een compleet nieuw begrip. ‘Nachtrit‘ (kijktippie) bleek er niets bij te zijn.
[divider]Gaap, Samsung, Gaap[/divider]
94: Samsung Level Box
Dertien-in-een-dozijn producten proberen we in de Draadbreuk 101 te vermijden, maar we konden het niet maken om de Samsung Level Box niet in deze fantastische lijst te vermelden. Waarom niet? Dit product is het bewijs dat Samsung haar horizon weer eens moet proberen te verbreden. De Level Box heeft namelijk niets wat alle andere bluetooth speakers ook niet kunnen. Toch kwam de Level Box rijkelijk laat op de markt. Zo kon de Koreaanse fabrikant toch een graantje van het succes van de bluetooth speaker meepikken. In plaats zelf nieuwe producten te lanceren, liepen JK Shin en kornuiten in 2014 vooral de concurrentie achterna, enkele zeer toffe uitzonderingen – Edge, iemand? – na dan. Volgend jaar meer innovatie, Samsung!
>> Kijken: Samsung Level Box review
[divider]Ook Sony heeft een lelijke smartwatch[/divider]
93: Sony Smartwatch 3
Als je dronken bent en je draagt een smartwatch, dan krijg je al snel de slappe lach. Al die pushberichten – met zo’n hip horloge kun je geen fatsoenlijk gesprek over het leven meer voeren. Toch denkt zo’n beetje iedere fabrikant van elektronica dat we zo’n ding willen dragen. Wij denken dat nog niet. Smartwatches zijn vooralsnog onfunctioneel en vooral heel erg overbodig. De Sony Smartwatch 3 is daar geen uitzondering op. Het klokkie heeft als voordeel dat hij wat geheugen heeft. Kun je er muziek op zetten, werd trots op de IFA gezegd. Allemaal leuk en aardig, maar moet zo’n ding daarom er zo.. HONDSLELIJK uitzien? Dit vieze dingetje ga je niet om je pols doen. Echt niet.
>> Lezen: Opinie: waarom de smartwatch helemaal niet handig is.
>> Kijken: Drie foeilelijke Sony-gadgets bekeken
[divider]Katsjing!!![/divider]
92: Technics R1
Panasonic doet zelden gek. De elektronicagigant grossiert in een welhaast Hollandse degelijkheid. Het is dat het een Aziatisch bedrijf is, anders zou er een spruitjeslucht hangen waar je u tegen zegt. Dus als het opeens een audiomerk van weleer weer groot gaat maken, dan valt ons dat op. ‘Technics’ verdween ergens begin jaren negentig een beetje van de kaart, maar nu is door Panasonic afgestoft. Eerste wapenfeit, geïntroduceerd op de IFA in Berlijn, was de Technics R1. Een supertof, maar onbetaalbaar audiosysteem. En onbetaalbaar is in dit geval ook echt onbetaalbaar: veertigduizend euro voor een setje speakers met versterker vinden wij wat teveel van het goede. Daar moeten we minstens twee weken voor werken en daar hebben we geen zin in. Gelukkig is er een alternatief. De Technics C700-set is met vierduizend euro ook niet goedkoop, maar daar hoef je op z’n minst niet voor naar DSB-bank te bellen.
>> Kijken: Technics R1 en C700 preview
[divider]Assassin’s Creed Unity: flop op niet?[/divider]
91: Assassin’s Creed Unity
Assassin’s Creed is na Call of Duty misschien wel de meest populaire gameserie van de afgelopen jaren. Maar de laatste editie, zich afspelend in de krochten van Parijs tijdens de Franse revolutie, riep wel de nodige controverse op. Zo betichtte wat sneuneuzen Ubisoft, de maker van A.C. Unity, van seksisme. De reden? In de online player-modus kon er geen vrouwelijk personage geselecteerd worden. En dat is natuurlijk discriminatie! Tegelijkertijd wierp Bruno St-Andre, een van de ontwerpers van het spel, op dat er een goede 8000 aparte animaties herwerkt moeten worden om een vrouw voor de game te ontwikkelen. En dat kostte dus heel veel tijd. Tijd die ze niet hadden en dus valt er voor het standpunt van de makers wel wat te zeggen. Een soort van game-versie van de Zwarte Pietendiscussie dus, maar dan net wat anders. In ieder geval reden genoeg om op de 91e plek van de Draadbreuk 101 te staan. De game zelf werd overigens maar matig ontvangen in reviews. Vooral omdat er een shitload aan patches nodig waren om een het spel enigszins speelbaar te maken.
>> Kijken: Stelling: ‘Internet maakt games slechter’
[divider]Smash the Dub![/divider]
90: Dubsmash
Wat is er nou leuker dan het steenkolen-Engels van Louis van Gaal na te doen? Of met zijn allen mee te blèren op het refrein van ‘Het Is Weekend’ van Kraantje Pappie als het -jawel- weekend is? Niet veel. En dus werd in november van dit jaar Dubsmash opeens een korte, maar krachtige hype. De app bevat talloze citaten van grote en minder grote helden van weleer die je vervolgens onder een kort zelfgemaakt videootje stopt en deelt. Gevolg: een hoop Duits-achtige nasynchronisatie-tafeleren op YouTube. En daar deden wij natuurlijk graag aan mee. Al is het maar omdat mensen als De Connected Neger nooit vergeten mogen worden.
[divider]Curved tv curved niet of nauwelijks[/divider]
89: Sony Bravia S90
Sony introduceerde in de zomer van dit jaar de Bravia S90. Een werkelijk prachtige UHD-televisie met goed geluid, maar het was vooral het verkooppraatje om het geval aan de man te brengen wat de S90 een plek in de Draadbreuk 101 oplevert. Wat is volgens Sony namelijk het geval: de S90 een curved-tv die beter is dan alle andere curved-tv’s omdat-ie minder curved dan alle andere curved-tv’s. Daardoor heb je, volgens Sony, minder last van vertekening: een rechte lijn wordt immers minder krom getrokken. Vinden wij grappig, want Sony: je maakt je tv zelf krom. Dat hoeft dus niet.
>> Kijken: Sony S90 curved een beetje
[divider]Tandenpoetsen met een app[/divider]
88: Oral-B Bluetooth-tandenborstel
Van alle dingen die we graag van een hip sausje willen voorzien is de tandenborstel vermoedelijk de laatste. Toch verraste Oral-B vriend en vijand door het hele Nederlandse techjournaille een bluetooth-tandenborstel op te sturen. Verbind je smartphone met je borstel, download een app en je kunt je eigen schrobstatistieken bijhouden. Hoe vaak heb je geflost? Poets je wel grondig genoeg? Dat soort basale vragen beantwoord Oral-B vanaf nu voor jou. Maar om nou met je smartphone in de hand aan het poetsen te slaan? Dat levert idiote situaties op. Check vooral Uitbuiken waar we deze gadget de revue lieten passeren.
Tech- en gadgetprogramma Uitbuiken. Met daarin de bluetooth-tandenborstel van Oral-B. Kijktippie.
[divider]Geen blinde maar, blauwe vinkjes[/divider]
87: Blauwe vinkjes
Man. We moesten servers bijprikken (serieus!) toen we op een ongure dag aan het Whatsappen waren en concludeerden dat er opeens blauwe vinkjes achter onze chatgesprekken stonden. Wat betekenen ze? Wat kunnen ze? Een uitgebreid artikel was het gevolg, een plat Draadbreuk.nl eveneens. Maar niet alleen wij hadden het over deze nieuwe functie, die aantoont dat iemand een Appje definitief heeft gelezen. Sterker nog: zo’n beetje iedereen op Twitter en Facebook riep ‘moord en brand’ (of liever: ‘help, ik heb niet altijd zin om te reageren op Whatsapp-berichten maar nu moet ik wel, want mijn chatpartner weet dat ik zijn bericht gelezen heb’) en vroeg zich af of dit niet uit gezet kon worden. Gek genoeg hoorden we begin november – toen Whatsapp de blauwe vinkjes introduceerde – niemand over Telegram, terwijl dat toch heel groot zou worden, maar daarover later meer.
>> Lezen: Wat betekenen de blauwe vinkjes in WhatsApp?
>> Kijken: WhatsApp eindelijk fatsoenlijk scherp aka iPhone 6 Plus review.
[divider]Eerste lekkere smartwatch[/divider]
86: Motorola Moto 360
Motorola en LG streden in 2014 om de prijs: wie maakt de mooiste smartwatch? Op zich niet een heel erg lastige titel om te winnen, want zoals hier al meermaals vermeld: de meeste slimme horloges zijn lelijker dan de neus van Sarah Jessica Parker (en ja, die neus is lelijk). De Moto 360 heeft een rond scherm, fatsoenlijk bandje en draait op Android Wear. Dat laatste is best tof en werkt aardig, maar nog steeds vragen we ons af wat precies de voordelen van een smartwatch zijn. Goed, nu heb je met de Moto 360 op z’n minst iets om je pols waar je mee gezien mag worden. En dat is in de wereld van smartwatches al heel wat.
[divider]Yo[/divider]
85: Yo
Yo.
Yo.
Yo.
>> Lezen: ‘Yo (de app) is geniaal’
[divider]Gadgetgalore in een[/divider]
84: Asus Transformer Book V
Zo veel producten in één, dat kan zelfs een gemiddelde Tommy Teleshopping-presentator niet kwijt wanneer hij een Nicer Dicer Plus of George Foreman Grill aan de man probeert te brengen. Alleen daarom is de Asus Transformer Book V Gewealldigggg! (denk hier even een Engels-Nederlands accent bij). Het apparaat is een tablet, het is een laptop en on top of that kun je er ook een smartphone in kwijt. Zo Einvoudig! En dan heb je ook nog eens twee besturingssystemen: Android als je ‘m gebruikt als tablet en Windows voor de laptopsituatie. Wat Ein Mockelijkheden!
Maar Woacht!, als u nu bestelt krijgt u er gratis…. Oh nee, de gadget werd niet echt vaak besteld. Kennen jullie iemand die met dit ‘hybride-apparaat’ rondloopt? Nee. Asus deed met de Asus Transformer Book V vooral een poging erg hip te zijn wat een beetje boel mislukte. Wel leuk geprobeerd. Amazing, zouden ze bij Tommy Teleshopping zeggen.
[divider]Roerganger van Blackberry heeft vertrouwen[/divider]
83: John Chen
Mocht u John Chen niet kennen, bij dezen een kleine introductie. Hij is Chinees en de enige op deze aardkloot die nog in het slagen van Blackberry geloofd. De topman van het Canadese bedrijf was afgelopen jaar volop in het nieuws. Door compleet nieuwe bedrijfsstrategieën, speerpunten en wat al niet, zou, zo meende Chen in allerhande interviews, Blackberry de markt in 2014 gaan verrassen. Dat viel ehh.. wat tegen.
Chen maakte weliswaar de blits met de Blackberry Passport, een telefoon met een vierkant scherm, maar kreeg deze maand de lachers op de hand door een telefoon te introduceren die in 2010 al gemaakt had kunnen worden. De ‘Blackberry Classic‘ heeft een touchscreen, een toetsenbord en draait op een besturingssysteem van Blackberry. Daarmee ga je absoluut de markt verrassen. Niet, dus.
[divider]Hype[/divider]
82: Telegram
Misschien wel de meest overschatte hype van 2014. Toen Facebook WhatsApp-messenger overnam was iedereen in rep en roer. Facebook neemt het niet zo nauw met privacy en dus was iedereen bang voor NSA-achtige afluisterpraktijken. Of beter: iedereen deed alsof-ie daar bang voor was. In no-time stapte men daarom van WhatsApp over op Telegram. Zelfs Britt Dekker, bekend van tv en zichzelf, deed dat. Deze Russisch/Duitse berichtendienst zou wel heul erg veilig zijn en ons niet bespieden en daar waren ‘we’ naar op zoek. Voor welgeteld twee weken. Daarna gingen we namelijk doodleuk weer over op WhatsApp. Omdat het eigenlijk toch wel veel gedoe is om je 3245972345 contacten te laten weten dat je ’s werelds meest gebruikte messengerservice vanaf nu links laat liggen.
[divider]Gratis films voor gratis[/divider]
81: Popcorn Time
Popcorn Time is alles wat er fout is aan de mensheid. There, we said it. Deze applicatie is niets meer dan een tegenhanger van Netflix, alleen dan gratis en heel erg illegaal. En nu snappen we dat iedereen – en jij dus ook – last van de crisis heeft. Dat je soms moeite hebt om je brood te financieren. Dat je waarschijnlijk om de dag in een Leger Des Heils-huis slaapt omdat dat goedkoper is dan het huren van een kamer. Dat je je niet meer kan herinneren wanneer je voor het laatst een goede biefstuk hebt gegeten, maar alleen nog de smaak van bevroren bonen van 19 cent kent.
Maar jongens: IS 7 EURO IN DE MAAND VOOR ONBEPERKT FILMS EN SERIES KIJKEN NOU ECHT TE DUUR? Wij zijn geen pleitbezorger voor betaaldiensten, maar kunnen slecht tegen el cheapo’s die zelfs Netflix als ’te prijzig’ bestempelen. Als je zelf later een baan in de creatieve sector krijgt, zul je begrijpen waarom.
>> Lezen: Hoe streamingdienst Netflix Nederland op zijn kop zet.
[divider]Rond en flexibel[/divider]
80: LG G Flex
Curved is het nieuwe zwart. Ofzo. LG lanceerde vorig jaar tijdens de CES de LG G Flex, een telefoon met een flexibel, gebogen display. Volgens LG om zo een ideale kijkervaring op je smartphone te bieden. Dat is natuurlijk een beetje idioot en vooral heel erg onzin, maar zo’n buigbare ronding zorgt er wel voor dat je telefoon minder snel kapot gaat, doordat bij een val de klap wordt opgevangen door de vering. Verder is de LG G Flex vooral interessant omdat-ie ook krasbestendig is. Sterker nog: kleine krassen verdwijnen door de toepassing van een nieuwe zelfhelende coating. Een toffe innovatie waar we vast meer van gaan horen.
>> Kijken: LG G Flex preview
[divider]Klein duimpje[/divider]
79: X-Mini Me
Onbeduidende merken vinden we bij Draadbreuk leuk. Altijd maar die reviews over Samsung, LG of Apple – er is zo veel meer. Dus checkten we begin dit jaar de X-Mini Me. Een bluetooth speaker ter grootte van je duim. Heel spectaculair kunnen we deze gadget niet noemen, maar hoe vaak zie je zo’n klein boxje? De X-Mini Me kost slechts 25 euro en kan met zijn 44mm x 38mm ook als sleutelhanger fungeren. What’s not to like? Oh ja, het geluid. Hij klinkt als een schel keffertje, zo omschreef redacteur Paul het fijnzinnig in zijn review.
>> Kijken: X-Mini Me review
[divider]Dunne portemonnee blijkt speaker[/divider]
78: Harman/Kardon Esquire Mini
Een speaker in de vorm van een uit de kluiten gewassen portemonnee, met USB-ingang en belfunctie. Dat is de Harman/Kardon Esquire Mini in een notendop. Op het gezicht niet een heel erg spannend apparaat, maar door zijn design en look-and-feel scoort hij toch wat bonuspunten en mag hij trots zijn op een vermelding in de Draadbreuk 101. Het apparaat kost 150 euro en daarmee in verhouding best een goedkope jongen. Toch hadden we liever iets stevigers gezien, om zo de draagbaarheid nog net iets meer te kunnen garanderen. Zo’n draadje aan een speaker is op zich best leuk, maar biedt natuurlijk nul functionaliteit.
>> Kijken: Drie toffe Harman/Kardongadgets op Presszone 2014
[divider]Galaxy K Zoomt net iets beter[/divider]
77: Samsung Galaxy K Zoom
De Samsung Galaxy K Zoom is een smartphone met optische zoomcamera. Niets meer, niets minder. Samsung had daar al twee edities van, maar de K Zoom is de eerste mobiele telefoon die zo’n dikke zoomlens mooi weggewerkt heeft. En daardoor voel je je niet idioot wanneer je met deze unit aan het bellen slaat. Daarom krijgt dit verder weinig spannende Galaxy-model een plekje in deze gezaghebbende lijst. En omdat je er prachtige foto’s me kunt schieten, dat ook. Kijk maar eens op de site van smartphone-cam-o-fiel Marc Wielaert, smartcam.club.
[divider]Let op: honden[/divider]
76: Watch Dogs
Alweer een game van Ubisoft in de lijst. Watch Dogs is een prachtige action-adventure third-person shooter met in de hoofdrol hacker Aiden Pearce die zo’n beetje ieder systeem kan kraken door slechts een beetje te klooien met zijn smartphone. Verkeerslichten hacken, de beelden van beveiligingscamera’s bekijken – je kunt het zo gek niet bedenken of Pearce die heeft er toegang tot. En Pearce heeft het nodig ook: zijn familie loopt in gevaar en dat is natuurlijk voor niemand leuk. Resultaat: hartgrondig kill- en slashwerk, met een techsausje. Lekker concept waar we likkebaardend naar uitkeken, maar uiteindelijk een beetje tegenviel. Beschikbaar voor XBOX One PS4 en eigenlijk alle andere consoles. Een trailertje staat hieronder, voor de liefhebbers.
de moto 360 mag wel wat hoger in de lijst,