Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Leitz Multicharger XL review

Leitz Multicharger XL review
Bart
 • Op 23 december 2014

Reviewoverzicht

Design
6
Functionaliteit
7
Nut
4
Hebb0n-factor
3

Rating

Vooral handig als je drie telefoons en een tablet hebt.

Een gadget om gadgets mee op te laden. Klinkt veelbelovend, maar is in de praktijk niet meer dan een veredeld bijzettafeltje waar je drie telefoons en een tablet in kunt vouwen. Handig? Jawel, als je drie telefoons en een tablet hebt. Functioneel? Jawel, vooral als je altijd je opladers kwijtraakt.

Opladers hebben de vervelende eigenschap om eens in de zoveel tijd weg te zijn. Foetsie, gewoon gevlogen en niet meer teruggekomen. Schrik niet, ik kijk niet stiekem mee via je webcam of front-facing camera, maar ik zie je nu gewoon ja-knikken. Kan niet anders, iedereen heeft hier weleens last van gehad.

Een gadget om in één keer al je gadgets op te laden komt dan ook als geroepen. Al was het maar omdat je dan altijd weet waar je kabels liggen. Kom er maar in, Leitz Multicharger XL.

Haha, nu zie ik je weer, fronsend met je wenkbrauwen. Leitz? Dat is toch die fabrikant van pennetjes, multomapjes, perforatoren en andere gekkigheid? Yes, klopt, geen paniek. Doe je wenkbrauwen maar weer in de normale stand. Ze maken blijkbaar ook accessoires voor mobiele apparaten, zoals bluetooth speakers, tablethoezen en dus deze multicharger.

De Leitz Multicharger XL in actie in Uitbuiken (vanaf 6:43)

 

 • Zwarte doos op tafel

  Uit de doos komt – in ons geval – een zwart blok glijden. De Multicharger is ook verkrijgbaar in wit, maar die zou ik alleen nemen als je Jan des Bouvrie heet. Een zwart blok dus, met een behoorlijk formaat: zo’n 27 bij 27 centimeter. Een beetje ruimte op tafel of het kastje naast het bed is geen overbodige luxe.

  De houder is te vergelijken met de achterklep van een auto. Je kunt ‘m openklappen en dan onderin de kabels wegwerken. Eenmaal dichtgeklapt levert het een schuin plateau op waardoor telefoons mooi uitgestald komen te liggen. Dankzij de ruwe groene strepen blijven telefoons redelijk veilig liggen.

   

  Hoi Jan, mocht je op deze site zijn gekomen omdat je je eigen naam door Google hebt gehaald: deze witte versie raden we jou aan.

  Hoi Jan, mocht je op deze site zijn gekomen omdat je je eigen naam door Google hebt gehaald: deze witte versie raden we alleen jou aan.

   

  Het aansluiten van de kabels is even wat gepiel, maar daar heb je slechts één keer last van. Kwestie van het klepje opendoen, de kabels in de USB-aansluitingen hangen en ze vervolgens door één van de gaten in het klapmechanisme trekken, zodat ze in de telefoon te stoppen zijn. Klinkt misschien nodeloos ingewikkeld op deze manier, maar de bijgevoegde foto’s moeten duidelijkheid verschaffen. Of kijk anders nog even naar Uitbuiken, de hierboven staat.

   

  Zo ziet de boel er volgens de persfoto's aan de onderkant uit.

  Zo ziet de boel er volgens de persfoto’s aan de onderkant uit. Zelfs met heel veel moeite krijg ik het niet zo netjes voor elkaar…

   

  Drie kabels worden meegeleverd, allen voor micro-USB-aansluitingen. Leuk als je een Android-telefoon hebt, maar heb je drie iPhones en een iPad, dan moet je je eigen kabels alsnog opsnorren. Die kabels zijn gruwelijk duur, dat weet ik, maar één zo’n Apple-kabeltje had er toch wel bijgeleverd kunnen worden, Leitz?

  Wel aardig is de spoel waarin te lange kabels kunnen worden opgerold. Deze is afneembaar en kun je dus eenvoudig meenemen mocht je ergens anders heengaan. Hoef je niet met die hele multicharger te zeulen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

   

  Vier afneembare haspels. Handig enzo.

  Vier afneembare haspels. Handig enzo.

   

 • Leitz Multicharger XL: geschikt, maar ook weer ongeschikt

  Vooralsnog niks te klagen, best een leuk apparaat en ook nog eens geschikt voor behoorlijk grote toestellen. Aan de onderkant van het schuine deel zijn drie vakjes gecreëerd om telefoons steviger in op te bergen. Tablets passen er dus niet in, maar de 5,7 inch Galaxy Note 4 wel, dus het systeem is aardig future proof.

  Tablets slikt-ie wel op een andere plek: zowel achterop als in een geheim klepje aan de voorkant kun je er één kwijt, wat ideaal is als je een film wilt kijken. De hele constructie is wat zwaar, maar dat moet ook wel om te voorkomen dat alles omklapt als je er een tablet in plaatst.

   

  Geheim klepje aan de voorzijde voor een tablet

  Geheim klepje aan de voorzijde voor een tablet

   

  Het gezeur begint pas als je daadwerkelijk een telefoon of tablet wilt opladen. Dan blijkt dat het kabelsysteem helemaal niet zo goed werkt. Tenminste, als je een telefoon hebt waarbij de usb-ingang níet aan de onderkant zit. Heb ‘m zelf getest met de Xperia Z en de Xperia Z3 en die hebben beide het laadpunt linksboven zitten. Dan moet je de usb-kabel vanuit de onderkant een heel eind naar boven sjorren en blijft er dus helemaal niks over van het mooie, bijna kabelvrije mechanisme.

  Livin' in a cable paradise, zou Coolio hebben gezongen...

  Livin’ in a cable paradise, zou Coolio hebben gezongen…

   

  Ironisch genoeg doemt hetzelfde probleem op bij tablets, maar dan andersom. Tablets hebben in de meeste gevallen het laadpunt aan de onderkant zitten, maar worden (dat is tenminste het mooist en stevigst) gekanteld in de Multicharger gezet. De kabel loopt dus alsnog compleet in het zicht richting de usb-ingang. Het fraaie beeld zonder kabels, zoals geschetst wordt op de doos en persfoto’s, gaat dus in veel gevallen niet op. En dat neemt een hoop glans van deze gadget weg.

   

  Zo mooi had het kunnen zijn. Zonder kabels.

  Zo mooi had het kunnen zijn. Zonder kabels.

   

   

   

 • Leuk, maar alleen als je veel telefoons hebt

  De Leitz Multicharger XL kost iets minder dan zes tientjes en dat is behoorlijk veel geld voor een gadget die eigenlijk niet zo gek veel kan. Het is best een mooi ding hoor en retehandig dat je altijd weet waar je kabels zijn, maar daar is ook alles wel mee gezegd.

  Het systeem werkt alleen goed als je een telefoon hebt met het laadpunt aan de onderkant. Wat zeg ik – het werkt eigenlijk alleen goed als je minimaal twee telefoons hebt met het laadpunt aan de onderkant. Het is namelijk nogal zinloos om de Multicharger aan te schaffen als je één smartphone en een tablet hebt. Dan zou je beter een houder of standaard kunnen aanschaffen, in plaats van dit hele systeem.

  Een leuk idee, de Leitz Multicharger XL, maar in de praktijk werkt het allemaal niet zo mooi als gehoopt. Voor een gadgetfreak met drie telefoons en een tablet biedt het een aardige oplossing voor het immer vervelende oplaadkabelprobleem, maar verder is het eigenlijk niet het overwegen waard.

   

  Het geheime tabletvakje aan de voorzijde in actie

  Het geheime tabletvakje aan de voorzijde in actie