Techjournalisten bij perstrips: 4 dingen die opvallen

- Ger
- Op 12 januari 2015
Draadbreuk wordt haast wekelijks uitgenodigd voor een persevent, conferentie of beurs. En omdat we alles willen volgen, gaan we negen van de tien keer op de uitnodiging in. Maar als we dan eenmaal in Parijs, Rome of Seoul zijn, dan gelden er wetten. Onuitgesproken stelregels. Over het gedrag van het journaille, welteverstaan. Draadbreuk doet wat niemand ooit deed: een boekje open over techjournalisten tijdens perstrips.
3. Zonder embargo ben je nergens

“Het verschil tussen journalistiek en literatuur is, dat journalistiek onleesbaar is en literatuur niet wordt gelezen” – Oscar Wilde.
Nog voor een persconferentie is afgelopen, is de Vierde Macht al druk aan te tikken op zijn Macbook Air. In de race om ‘ik wil de eerste met het nieuws zijn’ lijkt in de techjournalistiek daadwerkelijke relevantie allang niet meer van belang. Publiceer als eerste dat Samsung met een Galaxy S6 komt en je bent spekkoper, dankzij Google News. Gevolg: een hoop slechtgeschreven bullcrap en -vooral- ‘later meer’ als basis van een nieuwsbericht.
Om dat toch een beetje tegen te gaan, zijn sommige fabrikanten zo vriendelijk van te voren alvast een persberichtje te sturen. Meestal in het Engels en met een hoop disclaimers en roodgedrukte ‘Embargo’-stempels. Dat is niet alleen handig voor journalisten op zoek naar wat duiding, maar ook voor luie types die zich niet te druk willen maken. Zetten ze alvast een berichtje klaar en kunnen ze schaamteloos gapend naar het Chinees-Engels van een ceo kijken.
PortableGear doet dat, bijvoorbeeld. Niet erg, wel interessant. Vooral omdat er mede daarom meer dan eens ‘Deze telefoon heeft 00 x 00 xx 00 afmetingen en weegt .. gram ‘ in artikelen staat. Of artikelen: automatisch gegenereerde teksten op basis van wat specificaties. En als van een gemiddelde smartphone (nog) niet het formaat en gewicht bekend is, dan kan een computertje daar ook geen leuk zinnetje van maken.
Misschien dat Google dat fijne teksten vindt, een gemiddelde lezer niet. Wel benieuwd hoe PortableGear die teksten precies maakt.
Comments
Gerelateerde artikelen
Uitbuiken (27) met accu’s, Sonim en Wolfheze... 17 maart 2014 | Dennis de Vries

’t Wereldje (4) 5 oktober 2013 | Dennis de Vries

Uitbuiken (28) met ‘de draadloosheid der mensheid’... 24 maart 2014 | Dennis de Vries

Dit was de #brandbazaarNL [round-up] 14 oktober 2015 | Ger

Uitbuiken (22) met Galaxy Note PRO en Flappy Bird... 10 februari 2014 | Ger

Waarom gebruiken we de Teletekst-applicatie eigenlijk nog?... 5 november 2013 | Ger

-
januari 13, 2015
Jeroen den OtterLeuk om zo eens te lezen!
-
januari 19, 2015
jobgeweldig atikel
Reacties