Thuisbatterij in 2025: moet je dat nou doen of niet?
Zonne-energie maximaliseren, geld besparen (PRNewsfoto/AlphaESS)

Thuisbatterij in 2025: moet je dat nou doen of niet?

Een thuisbatterij lijkt op papier een logische stap voor wie zonnepanelen op z’n dak heeft liggen: overdag stroom opslaan en die ’s avonds zelf gebruiken. Maar hoe aantrekkelijk is zo’n batterij in 2025 écht? Voor wie denkt slim bezig te zijn met zo’n futuristische energie-oplossing: wacht nog maar even. Want financieel klopt het plaatje voorlopig nog niet.

Een thuisbatterij kost namelijk flink wat duiten, zo berekende vergelijker Keuze.nl. Voor een systeem van 5 kWh ben je al snel zo’n 5.000 euro kwijt. Daarmee kun je, ter illustratie, ongeveer tien keer de was doen of een avondje je huis van licht en Netflix voorzien. Niet bepaald een revolutie. Zeker als je bedenkt dat je met de huidige salderingsregeling die opgewekte stroom gewoon mag terugleveren aan het net, en die er later gratis weer af mag halen.

Maarrrr… De salderingsregeling verdwijnt in 2027. En dan? Dan wordt het in theorie interessanter om stroom op te slaan in plaats van terug te leveren. Maar zelfs dan blijven de financiële rekensommen wat zuur. Volgens berekeningen van onder andere Milieu Centraal ligt de terugverdientijd van zo’n thuisbatterij rond de 15 jaar – toevallig ook de gemiddelde levensduur van de batterij. En net als je telefoon, wordt zo’n ding in de loop van de jaren minder krachtig.

Een thuisbatterij in de winter?

De winter maakt het verhaal ook niet vrolijker, als we de goeroe’s van Keuze.nl mogen geloven. Zonnepanelen leveren dan minder op, terwijl je juist meer stroom verbruikt. En die dure batterij? Die blijft voor een groot deel ongebruikt. In de zomer is zelfvoorzienend leven met een batterij wél mogelijk, maar alleen als je overdag veel thuis bent. Of een robot hebt die de was draait, kookt en stofzuigt terwijl jij aan het werk bent.

Sommige aanbieders beloven gouden bergen met ‘handelen op de onbalansmarkt’ – goedkoop stroom inkopen, duur verkopen – maar dat blijkt in de praktijk een hoop gedoe, met stevige restricties van netbeheerder TenneT en steeds lagere winstmarges.

Kortom: wil je écht iets met je zonnepanelen doen? Kijk dan vooral naar hoe je je stroomverbruik kunt afstemmen op het moment dat je energie opwekt. Of denk eens aan warmteterugwinning of andere manieren om slimmer met energie om te gaan. Een thuisbatterij komt misschien nog wel. Maar in 2025? Liever nog even niet.