Draadbreuk 101 van 2015: top 5
Vanavond gaan we los om de jaarwisseling te vieren, maar we ploppen nu alvast een fles champagne open. Het einde van de Draadbreuk 101 van 2015 is een viering van de tofste, beste, gaafste of meest opmerkelijke tech van het jaar. Android, alu-hoedjes en goedkope meuk kan fantastisch zijn, zo blijkt. Dit is de top 5 van 2015
Volledige lijst:
Draadbreuk 101 van 2015: 101 t/m 76
Draadbreuk top 101 van 2015: 75 t/m 51
Draadbreuk top 101 van 2015: 50 t/m 26
Draadbreuk top 101 van 2015: 25 t/m 6
Mea culpa
5: Samsung Gear VR (Consumer Edition)
Sceptisch waren we. En dat is nog zacht uitgedrukt. Toen de eerste geruchten opdoken dat Samsung ‘iets met VR voor smartphones’ wilde doen, hadden we daar geen goed woord voor over. ‘Overdreven‘ was het woord dat we gebruikten. Dat kwam voornamelijk omdat we toen nog niet zo goed zagen wat je er mee moest. Flappy Bird of Farmville in een VR-omgeving ofzo? Nee dankuwel. We ventileerden een uitgesproken mening en zoals het gaat met uitgesproken meningen, zit je er dan wel eens he-le-maal naast. Vandaar dat we in 2015 toch even wat moeten rechtzetten: VR voor de smartphone is fokking dope en de Gear VR die voor consumenten beschikbaar is bewijst dat.
We konden de allereerste Gear VR direct na de lancering al proberen, en dat maakte indruk. Dit jaar kwam het ding ook daadwerkelijk op de markt. Het is nog steeds een soort veredelde skibril waar je jouw smartphone in hangt, maar dat klinkt te oneerbiedig. Het is namelijk vooral een manier om mensen met een (Galaxy) smartphone te transporteren naar de fantastische wereld van bijvoorbeeld Land’s end, van de makers van Monument Valley. Of naar het sci-fi universum van EVE met Gunjack. Zelfs browsen op internet en het kijken van Netflix worden naar een nieuw niveau getild met deze €99 euro kostende gadget. Het is nog te vroeg en het staat nog teveel in de kinderschoenen om 2015 ‘het jaar van VR’ te noemen. Maar als deze Gear VR een indicatie is voor wat we komend jaar kunnen verwachten, dan kan 2016 best eens met die titel aan de haal gaan.
Oh, en Samsung: Sorry. Vrienden?
Maar we hebben toch niks te verbergen?
4: Het vrije, veilige internet
Weet je wat best wel vervelend is? Als er constant iemand met je meekijkt. Bij ALLES wat je doet. Welkom op het internet. Waar niet ‘iemand’ meekijkt, maar zo ongeveer iedereen en zijn malle moer. Advertentieboeren, sociale netwerken, appontwikkelaars, zoekmachines, overheden, geheime diensten en agent bromsnor. Elke stap die je zet wordt bijgehouden, opgeslagen, geanalyseerd, gecategoriseerd en in een hokje geplaatst. Laten we ons anno 2015 geen illusie meer maken: online privacy is een illusie.
Dat kan mis gaan. 2015 was bijvoorbeeld het jaar van de Ashley Madison-hack, waarbij duizenden schuinmarcheerders werden ontmaskerd. Even daarvoor werd nog een geheime functie van Google Maps ontdekt, die bleek aan te wijzen waar random personen zich (soms) bevonden. Dat het niet hebben van privacy vervelend is, bleek ook tijdens Super Stream Me. Twee journalisten hielden 24/7 een draaiende camera bij de hand en alles wat ze deden was live te volgen. Het zou een maandje moeten duren, gewoon om even te kijken wat het is. Na een week of twee zaten beiden als een emotioneel wrak jankend bij elkaar op de bank en ging het beeld op zwart.
Hoe bescherm je op redelijke wijze je privacy op internet? Dat is lastig te zeggen. Zelfs voor de hand liggende oplossingen zijn niet zaligmakend. Er ging vrijwel geen dag voorbij of er liep wel één of andere techy heel hard te roepen dat we met z’n allen over moesten stappen van Whatsapp naar Telegram. Telegram was beter beveiligd. Tot bleek dat je net zo goed je privé berichten achter een reclamevliegtuigje kon hangen. Nu moeten we allemaal aan de Signal, totdat daar iets mis mee blijkt te zijn. Het is een lastige situatie. Nu ben je nog blij met gepersonaliseerde banners na een Zalando-bezoek (lol), maar als je straks op het vliegveld met een zaklamp in je reet wordt geschenen omdat je in 2011 eens een bom-grapje DM’de naar een vriend, dan is de lol er snel vanaf. En die kant gaat het meer en meer op. Daarom heffen we het glas op schrijvers van dit soort stukken. En deze. En op BOF. Op de alu-hoedjes, de cryptonerds en de anti-whatsapp schreeuwerts. Jullie hebben gelijk, deze is voor jullie.
Daar issie weer
3: Fairphone 2
Dit hoeft geen verassing te zijn toch? Iedereen weet dat we in 2013 hopeloos fan waren van de originele Fairphone. Niet zozeer van het toestel, vooral het idee erachter. Een smartphone die probeert de wereld een stukje beter te maken is, in tijden waar de wereld in de brand staat, geen overbodige luxe. Fairphone was niet alleen een hoop blah-blah, hippie-gelul en mooie beloftes, maar vatte juist de koe bij de hoorns. En dit jaar zijn ze terug, met nog meer koeien die nog meer bij de hoorns zijn gevat.
Het idee achter de smartphone is nog steeds even cool: een gadget maken waarbij geprobeerd wordt om alles, van de winning van de grondstoffen tot het in elkaar zetten, zo eerlijk en fair mogelijk te late verlopen. Om en passant ook de groeiende berg van afgedankte gadgets niet al te veel te laten groeien, moesten ze zorgen dat de nieuwe Fairphone bovengemiddeld lang mee gaat. Hoe je dat doet als kleine, Amsterdamse smartphone-maker? Je brengt gewoon een modulaire Android-telefoon uit die perfect scoort op de schaal van repareerbaarheid. Want dat niemand dat ooit eerder gelukt is – zelfs Google bijt zich nog stuk op hun modulaire project ARA – kan Fairphone niet tegenhouden.
Lange tijd alleen bij Draadbreuk te zien: Fairphone 2 hands-on
Slimmer dan smart
2: Chromecast 2
De oplettende lezer heeft wellicht al opgemerkt dat er een productgroep ontbreekt in de DB101 van dit jaar. Er komt geen enkele tv in de lijst voor. TV’s zijn namelijk nogal saai. Beeld en geluid is over het algemeen prima, design is – meer nog dan bij smartphones – bij voorkeur gewoon afwezig. Fabrikanten doen hardnekkige pogingen zich dan met extra’s te onderscheiden. Dus doen we nu al een paar jaar ons best om de commerciële nageboorte die smart-tv is keihard te negeren. Dat zit namelijk zo: de beste smart-tv is géén smart-tv. Wat je wil is een dom beeldscherm. En een Chromecast 2.
De tweede Chromecast is een pareltje. Voor nog geen vier tientjes maak je elke tv smarter dan een smart-tv. De hardware van Chromecast 2 is moderner, krachtiger en sneller. En uiteraard maakt hij gebruik van de best denkbare afstandsbediening: je smartphone. In plaats van dat ho-ha-hilarische Failarmy-filmpje op postzegelformaat bekijken, cast je ‘m nu gewoon net zo makkelijk naar the big screen. Liever een lekker moppie muziek? Google denkt ook aan de audiofielen met een Chromecast Audio, wat jouw geluidssetje kinderlijk eenvoudig toekomstbestendig maakt. Laat die domme tv’s maar weer komen in 2016.
Lezen: lancering van de Chromecast 2 en Chromecast Audio
Zero voor niks
1: Raspberry Pi Zero
Soms lijkt het ons zo tof om met een tijdmachine terug te gaan in de tijd. Al is het maar een jaar of tien, vijftien. Dat we dan onszelf bezoeken, waarschijnlijk gebogen over dikke, blazende laptops of loeiende beige pc’s waar we maanden en maanden voor hebben gespaard. En dat we dan onze nieuwe computer laten zien: krachtiger en veelzijdiger dan waar we destijds mee werkten. En dan ons gezicht zien als we vertellen hoe we er aan zijn gekomen. “Gratis gekregen bij een tijdschrift”. We konden kiezen, twee bier of een computer. Het werd uiteindelijk de computer. De in 2015 gelanceerde Raspberry Pi Zero verlegt de grens een flink stuk.
De originele Raspberry Pi staat al bekend als de ultieme knutselcomputer die je volledig naar je hand kan zetten. Voor een paar tientjes krijg je een volledig werkend exemplaar met open-source besturingssysteem. De Zero gooit daar nog een schepje bovenop. Het apparaat heeft een adviesprijs van $5. Tweeënhalf biertje laten staan, en je bent er. Je eigen computer, waarmee je aan de knutsel kan.
Applaus voor ons. Niet ‘ons’ als Draadbreuk, maar ‘ons’ als mensheid. Want soms maken we best wel heersende dingen en de Raspberry Pi Zero is daar een van.
Check de volledige lijst:
Draadbreuk 101 van 2015: 101 t/m 76
Draadbreuk top 101 van 2015: 75 t/m 51
Draadbreuk top 101 van 2015: 50 t/m 26
Draadbreuk top 101 van 2015: 25 t/m 6