Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Foei. Lenovo’s modulaire X1 tablet is marketinggelul

Foei. Lenovo’s modulaire X1 tablet is marketinggelul
Dennis de Vries

Beste wensen, gelukkig nieuwjaar. Nu we de formaliteiten gehad hebben, snel over de orde van de dag. In Las Vegas is namelijk de CES begonnen, en Lenovo trapt af met hun X1-familie van tablets, laptops en convertibles. Opvallend is de X1 tablet, die ze presenteren als ’s werelds eerste modulaire tablet.

De X1-tablet is een Windows 10 Pro tablet in kenmerkend Thinkpad design. Strak, zwart, professioneel en dus misschien ook een tikkeltje saai. Het beeldscherm meet 12 inch en heeft een resolutie van 2160×1440 pixels. Verder is het voorzien van krachtige hardware, je kunt kiezen uit verschillende Intel Core-M processoren en tot 16GB aan RAM. Lekker hoor.

Modulaire tablet

So far so good, maar we worden natuurlijk vooral gekieteld door het modulaire aspect. En dat klinkt best dope. Je kun heel gemakkelijk nieuwe modules kopen en die integreren in de tablet, zo belooft Lenovo. Momenteel heb je de keuze uit drie modules die apart verkocht worden. Een projector, zodat je presentaties kan doen (zoals op de Lenovo Yoga Tab 3 Pro), een 3D-camera om objecten te scannen en later in 3D op de tablet te bewerken. Of een extra accu. Klinkt veelbelovend, tot je de video ziet.

 

 

Ja ok. Maar wacht even. Ik weet niet zo goed wat ik verwachtte, maar dit niet. De tablet heeft aan een kant een aansluiting en een kliksysteem. De los verkrijgbare modules haken daarop in. Technisch gesproken kun je dat als ‘modulair’ verkopen. Ze zijn los te koppelen en uit te wisselen. En het is een goed idee ook, want een 3D-camera en projector zijn niche producten waar niet iedereen op zit te wachten. Maar toch zit het niet lekker. Dit zijn gewoon ordinaire opklikdingen. Losse accessoires. Gaan we dat nu ineens modulair noemen?

Paarse broeken gelul

Lenovo heeft geen ongelijk. Maar het ligt er té dik bovenop dat ze hiermee in willen spelen op een toekomstige trend. Ze bieden niets nieuws, maar geven het wel een nieuwe naam. Marketing waar eenvoudig doorheen te prikken is. Zeker al je aan het eind van de video ziet dat dezelfde aansluiting ook gebruikt wordt voor de – durven we het te zeggen? – keyboard-module. Dit is in mijn boek gewoon een tablet met een proprietary aansluiting voor een handjevol accessoires. A new generation of modular design? Paarse broeken gelul van de bovenste plank.

Volgens de logica van Lenovo zijn smartphones ook modulair omdat je er via microUSB een batterypack aan kan hangen. Of via 3,5mm jack een speakertje. De Microsoft Surface is al jaren een modulaire tablet vanwege zijn los te koppelen toetsenbordje. En bij smartphonehoesjes-boeren worden nu inderhaast vergaderingen belegd over hoe zij hun covers komend jaar kunnen retargeten als ‘protection modules for the modular age’.

2016: jaar van échte modulaire gadget

Ja, dat stoort me. Zeker omdat er dit jaar eindelijk zinnige stappen worden gezet op het gebied van modulair smartphone-design. Fairphone is daar een goed voorbeeld van, maar veel meer tot de verbeelding spreken initiatieven als Puzzlephone of Google’s Project Ara. Als die vernieuwende apparaten op de markt komen, zijn wij al modulair-moe omdat tegen die tijd een simpel camerastatief al ‘analog image stabilizing module’ genoemd wordt. Dat is dan de schuld van Lenovo. Foei.

 

Ook van Lenovo op CES 2016

Lenovo heeft een hele familie van X1-producten gepresenteerd. Zoals de Thinkpad X1 Yoga. Optioneel verkrijgbaar met OLED scherm. Is dat fijn? Dat is het zeker.

 

 

En de Thinkpad X1 Carbon stopt zakelijke kracht in een retestrakke behuizing.