Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Parrot Disco-drone doet ’t sneller

Parrot disco
Dennis de Vries

Als we het over drones hebben, dan gaat het meestal om kleine, futuristische helicopters. Dat hoeft natuurlijk niet, bewijst ook drone-fabrikant Parrot. Zij doen inspiratie op in de modelvliegtuigwereld, en presenteren de Parrot Disco, een drone met één propellor en een grote vleugel.

De Parrot Disco is dankzij zijn ontwerp meer vliegtuigje dan helicoptertje. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. De drone laat vrijwel elke quadcopter ver achter zich met een topsnelheid van maar liefst 80 kilometer per uur. Verder blijft hij 45 minuten in de lucht op één acculading, wat voor een quadcopter niet te doen is. Zo kun je dus epische beelden schieten met de 14 megapixel camera, dezelfde als in de Bebop 2. Of je laat die beelden streamen naar een VR-headset, om vanuit de eerste persoon te zien waar je heen gaat.

Disco is kinderspel

De drone is te besturen met de bijbehorende smartphone of tablet app, of met Parrots eigen, uitgebreide Skycontroller. Gelukkig helpt de Disco je een handje: door de automatische piloot die altijd actief is, moet het net zo eenvoudig zijn als het spelen van een computerspel. Ik neem aan dat ze niet Flappy Bird bedoelen.

 

 

Nadelen van een fixed wing model drone als deze zijn er ook. Hoewel de Disco erg wendbaar lijkt, zul je wel een bepaalde snelheid moeten behouden om het ding in de lucht te houden. Navigeren in kleine ruimtes wordt daarmee moelijk met de Disco. En overzichtsbeelden schieten vanuit een stilhangende drone, kun je met de Disco ook wel vergeten.

Onstuimige landing

Tot slot moeten we ook even de landing aanstippen. Een landingsgestel heeft de Disco niet, en je gaat een apparaat van 1,1 meter breed die met 80 kilomter per uur op je af stort niet proberen te vangen. De enig manier om ‘m aan de grond te krijgen, is door de Disco op de grond te laten kletteren. Nu zal Parrot daar ongetwijfeld rekening mee hebben gehouden, maar het ziet er toch niet heel lekker uit. Het opstijgen is daarentegen wel kinderspel. Je mikt de Parrot Disco als een papieren vliegtuigje weg, waarna hij zichzelf in de lucht houdt tot iemand het stuur overneemt.

Wanneer de Parrot Disco verkrijgbaar is, hoeveel hij moet kosten en of hij ook naar Nederland komt, daar is nog niets over bekend.