De Saygus V2 was in 2015 de ster van het Mobile World Congress. Toffe specs in een absurd toestel. Enkel de camera werkte nog niet helemaal, maar dat zou met de release – zo’n vijf of zes weken later – opgelost zijn. Ondertussen zijn we een jaar verder, maar is de V2 nog altijd niet uitgebracht. Is het project nog in leven of was de belofte te mooi om waar te zijn?
Liefde op het eerste gezicht was het, afgelopen jaar op het Mobile World Congress. Nee, de Saygus V2 was niet de mooiste van de klas, maar wel degene met het leukste verhaal en de beste prestaties. Motto van de fabrikant: we proppen de meest absurde specs in één big ass telefoon. Rappe processor, twee ingangen voor microSD-kaarten, met metaal en kevlar afgewerkt – alles wat een mens niet eens nodig heeft en meer.
De vervlogen belofte
Het enige probleem was destijds de camera. Die werkte nog niet helemaal jofel, maar dat was kinderspel. Geef ons een week of vijf, zes, dan is het opgelost en worden de eerste modellen opgestuurd. Dat was de boodschap bij de stand, maar die bleek te mooi om waar te zijn. De vijf weken werden vijf maanden, die vijf maanden een jaar en nog altijd is de telefoon niet op de markt. Tot tweemaal toe werd er geruzied met fabrikanten die de V2 in elkaar zouden zetten, tot ze bij Saygus besloten om dan maar op eigen houtje verder te gaan. Eigen teams, korte lijntjes, snelle beslissingen – het zou een stuk beter moeten gaan.
En je moet het ze nageven: het was goed te horen dat Saygus ook dit jaar weer aanwezig zou zijn op het Mobile World Congress. De handdoek is niet in de ring gegooid, het project nog in leven en er werd niet weggekeken voor de problemen die het afgelopen jaar hebben gespeeld. Die openheid siert de fabrikant, ook tijdens het gesprek dat we vandaag met de mannen van Saygus hadden.
Ingehaald door de tijd
Maar de eerlijke praatjes verbloemen niet dat het project behoorlijk stil heeft gelegen door alle ongein. De meest recente versie van de V2 die werd getoond op de beursvloer heeft met Android 6.0, type C usb-aansluiting en ruimte voor een tweede simkaart een aantal zaken waarmee je in 2016 zeker gezien mag worden, maar de rest van de specificaties zijn niet of nauwelijks aangepast. Zo draait die telefoon op dezelfde quad core-processor als vorig jaar, die ondertussen aan alle kanten is ingehaald en is het formaat – ondanks hetzelfde scherm – zelfs groter geworden.
Meest opvallend was nog dat Saygus zich weer aan dezelfde steen lijkt te stoten. Nee, werd er zeer duidelijk gezegd: we geven dit jaar absoluut geen releasedatum. Om vervolgens letterlijk twee zinnen later te laten ontglippen dat over een week of zes de eerste demotoestellen naar distributeurs en dergelijken moeten gaan. De feedback die daarop volgt, wordt nog meegenomen om uiteindelijk een paar weken erna met het toestel op de markt te komen. En dat terwijl het model dat wij in handen hadden alles behalve soepel werkte. Loslatende randjes, crashes – geen zaken die je in korte tijd oppoetst, zou je zeggen.
Lat te hoog?
Het weerzien met de Saygus V2 vandaag – op exact dezelfde plaats waar we ze vorig jaar tegenkwamen – was er een met gemengde gevoelens. Het idee achter de smartphone blijft tof en de toewijding lovenswaardig. Maar soms moet je inzien dat de lat te hoog ligt, zeker als kleine onderneming met weinig ervaring. De aspiraties die Saygus vorig jaar had, waren te ambitieus en het is de vraag of ze dit jaar – met de relatief kleine toevoegingen die zijn gedaan – de wereld alsnog versteld doen kunnen staan. Zelf geloven ze er heilig in, dezelfde stand op de beursvloer van het MWC 2017 is namelijk al gereserveerd, maar of we tegen die tijd de eerste editie van de V2 in handen hebben gehad, is nog maar de vraag.