Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Merkwaarde van tech-bedrijven: wie is wat waard?

Merkwaarde van tech-bedrijven: wie is wat waard?
Mart Opdam

Lijstjes en nog meer lijstjes, het is smullen af en toe. Het researchbedrijf Brand Finance heeft onderzoek gedaan naar de waarde van merken over de hele wereld. Wij geven het leukste lijstje: de tech top 10.

Bij dit soort lijstjes begin ik altijd het hoogstgeplaatste Nederlandse bedrijf te zoeken, dat is in dit geval Phillips. Niet heel verrassend. Toch leuk. Maar er is jullie een lijstje beloofd, hier komt de top 10:

10.Oracle

oracle logo

Oracle is zo’n softwarebedrijf waar wij plebs niets van kennen. Erg belangrijk enzo. Maar wel een merkwaarde van $22 miljard.

9. Intel

intel logo

Intel inside! Jongens, dit moet toch een stijger zijn? Nee, een daling van 9% tot $23 miljard.

8. IBM

ibmpos_blue_thumb

Het oude typemachine bedrijf doet nog steeds mee, maar daalt wel, met 10% tot $35 miljard.

7. Facebook

facebook logo

Het gaat nog beter met Facebook hoor. Zuckerberg heeft het weer voor elkaar, lekker samenwerken met Samsung, de wereld is een speeltuin voor Mark. Het smoelenboek is aardig gestegen qua merkwaarde, met 41% tot $34 miljard.

6. GE

150px-General_Electric_logo.svg

General Electric is een Amerikaans bedrijf dat ongeveer in elke tak van de elektronica een hand heeft. Vliegtuigen, energie, financiën, IT, onderzoek, en sinds eind vorig jaar heeft ook een Digital tak. De nieuwe tak moet een succes worden doordat er veel geld en veel slimme mensen bij GE zitten. Erg benieuwd. De merkwaarde van GE is wel gedaald met 22% naar $37 miljard.

5. Microsoft

Dit is niet Microsoft Band, maar wel een tof plaatje

 

Het softwarebedrijf (en tegenwoordig ook hardware) dat haast niet weg te denken lijkt laat dat ook zien in hun merkwaarde, stijgt niet en daalt niet. Eigenlijk waarom iedereen nog Windows heeft. Het is niet bijzonder maar je krijgt het gewoon bij je PC. Zou dat de succesformule zijn? Vast niet. Merkwaarde is $67 miljard.

4. Amazon.com

amazon logo

De pakjesbezorger is groot, dat blijkt. Ze hebben sinds een tijdje ook een online streaming dienst, niet te krijgen in Nederland, officieel dan. Merkwaarde? Met 24% gestegen tot bijna $70 miljard.

3. Samsung

samsung logo

Het enige niet-Amerikaanse tech-bedrijf in de lijst, en niet de minste. Samsung is meer dan een telefoontjesfabrikant, het is een drijvende kracht van Zuid-Korea. De omzet van het bedrijf was met een omzet van $305 miljard goed voor meer dan 20% van het totale inkomen van het land. Gek genoeg staat Samsung niet op plek 1 in het lijstje. Dat komt waarschijnlijk omdat niet alle bedrijfstakken worden meegenomen, en het lijstje van Brand Finance is vooral gericht op consumentenelektronica. De merkwaarde van Samsung is gedaald met 13% tot $71 miljard.

2. Google

google logo

De bekende zoekmachine heeft meer bereikt dan alleen een werkwoord in de Van Dale. In 2014 had Android bijvoorbeeld al in september 2015 meer dan 1,4 miljard maandelijkse gebruikers. Goed, de merkwaarde? Die is met 23% gestegen. tot $ 94 miljard.

1. Apple

CUPERTINO, CA - SEPTEMBER 09: Apple CEO Tim Cook shows off the new iPhone 6 and the Apple Watch during an Apple special event at the Flint Center for the Performing Arts on September 9, 2014 in Cupertino, California. Apple is expected to unveil the new iPhone 6 and wearble tech. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

(Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Het bedrijf staat verrassend genoeg op de eerste plek. Nou ja verrassend, het leek erop dat Apple een mindere tijd tegemoet zou gaan de afgelopen jaren. Dit hebben ze helemaal goed gemaakt met de iPhone 6 en ook de laatste maanden van 2015 was het raak. Met maar liefst $75,3 miljard omzet hadden ze aardig wat te vieren. Apple’s merkwaarde stijgt met 14 % naar bijna $ 146 miljard.