Zo is je studentenhuis inbraakveilig
De winter komt eraan. Of: winter is coming, om het iets spannender te maken. Feit is dat we dan minder buiten zijn. Lekker binnen bij moeders de vrouw is het devies. Maar dat heeft als gevolg dat er meer wordt ingebroken. Ja, echt. Drie eenvoudige tips om dat tegen te gaan.
Eerst even de feiten. Het AD analyseerde zo’n 50.000 inbraakmeldingen en concludeerde daaruit dat in de winter er veel meer wordt ingebroken dan in de zomer. ‘December is een topmaand’, ronkt De Telegraaf.
Er zijn natuurlijk verschillende oplossingen om je huis of kamer een beetje te beveiligen. Jij als luie student maakt je wellicht niet druk om basale inbraakmeuk, maar het is niet heel tof als je duurverdiende (semi-gratis DUO-bijgeleende) Playstation 4 door een makker met een maskertje stiekem wordt meegenomen. Wat te doen?
Tip 1. Neem een goed slot. Goh.
Zorg voor een fatsoenlijk slot. Dat klinkt als een enorme state in the obvious, maar feit is dat een gemiddeld studentenhuis nogal een gebrekkig slot heeft. Persoonlijke Draadbreuk-note: wij kwamen ooit ons huis na een bacchanaal binnen door simpelweg met een stok in de brievenbus te rammen. Handig voor ons, maar ook handig voor een, jawel, kwaadwillende. Op internet zijn tal van sites en clubs die tips geven welk slot het beste voor jouw situatie werkt. En nee, dat hoeft niet direct tonnen te kosten. De politie heeft zelfs een Veilig Wonen Keurmerk. Klik vooral effe.
Tip 2. Gebruik sensoren
Een van de meest handige en stiekem meest eenvoudige oplossingen is om te kijken naar een buitenlamp met bewegingssensor. Huh wat? Juist. Buitenverlichting met sensoren, dus. Eigenlijk werkt dat heel simpel: loopt er iemand langs, dan schiet er een lamp aan. En dat is enorm effectief in de strijd tegen dieven. Het is namelijk enorm afschrikwekkend wanneer iemand opeens met een bouwlamp in een fictief zonnetje wordt gezet. Dan rent iemand snel weg. Heel snel.
Fan van sensoren geworden? Dan kun je ook voor specifieke raam- of deursensoren kiezen. Gigaset, bekend van de bejaardentelefoons, heeft bijvoorbeeld van een paar van die dingen.
Tip 3. Check eens beveiligingscamera’s
Hipperdepip. De beveiligingscamera. En smart- en gadgetfan als je bent kies je er dan natuurlijk eentje die je bedient met een app. Er zijn diverse grote spelers die moderne binnenhuiscameraatjes aanbieden, waaronder Ring en Nest. Toegegeven, die zijn niet goedkoop maar bieden wel veel functionaliteiten en hebben een stabiele verbinding. Dat laatste is bij Chinese meuk lang niet altijd het geval. En dat is niet heel handig. Belangrijk: je mag niet zomaar de straat filmen – dat je het weet.
De skotoe heeft nog wat tips om inbrekers te weren uit je woning: