´t Wereldje (28)
Rare nieuwtjes, hilarische persberichten, aparte productlanceringen en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je bij Draadbreuk werkt. Daarom is het nooit verkeerd om in het weekend even met de beentjes op het bureau resumerend de afgelopen week door te nemen. Wat vonden wij er van? Dit dus!
5. Obama heeft geen zak te vertellen
Vroeger leek het ons fantastisch om president van de Verenigde Staten te zijn. Lekker met de beentjes op het bureau in The Oval Office, bellen met de rode telefoon die onder een stolp op een tafeltje staat, af en toe stiekem even dat koffertje met die enorme knop openen en met het beveiligingsklepje spelen: u kent het wel. Maar het blijkt dat je als machtigste persoon op aarde dus eigenlijk helemaal geen reet hebt in te brengen. Vraag maar aan Barack Obama. Het is een publiek geheim dat hij fan is van de iPhone, maar helaas: zijn beveiligingsdienst scheepte ‘m af met een Blackberry. Veel veiliger. Snappen wij ook wel, want een telefoon die voor geen hol werkt, gebruik je natuurlijk nooit en dus kan er weinig verkeerd gaan. Maar goed, ook in Het Witte Huis schijnt de tijd voort te kruipen en zijn ze bezig met het testen van andere smartphones. Och, we zien de twinkeling in Obama’s ogen toen hij dat hoorde al helemaal voor ons. ‘Zou het dan echt…’. Nee, natuurlijk niet: men doet nu proeven met telefoons van LG en Samsung. Het gaat dus nog wel even duren voordat we kunnen Facetimen met de president.
4. Bitcoin-beurs vindt ouwe sok
Het zijn de kleine dingen die het leven zo mooi maken. Dat je krap bij kas zit, je kleren in de was doet en dan ergens in je achterzak een vergeten briefje van twintig euro vindt. Daar kun je toch al gauw een week friet van halen. Bij de MtGox gebeurde vorige week ook zoiets. De inmiddels bijna failliete Bitcoin-beurs werd onlangs beroofd door hackers. Schade: 850.000 digitale muntjes. Maar soms zit het leven ook mee. In een vergeten bestand werden er 200.000 gevonden. Waarde: 85 miljoen euro. Hoera! Of wacht, what the fuck? Een financieel bedrijf raakt zomaar per ongeluk een dergelijk bedrag kwijt? Wij vragen ons intussen hevig af waar het verloren gewaande geld gestald stond. Op een stoffige ubs-stick die tussen de kussens van de bank was gevallen? Dat een schoonmaakster er even met de stofzuiger tussen ging, iets hoorde rinkelen in de stang, de stick uit de stofzak haalde en ‘m maar op een bureau legde? Die zal zich ook wel even voor de kop slaan. Een ding is zeker: als de grote spelers uit de BitCoin-industrie al zo met hun centjes omgaan, kan het niet anders of dit betaalmiddel is een grote zeepbel.
3. Google: Glass is inderdaad voor eikels
Lachen: we lopen nu al zolang op de Google Glass te haten, dat zelfs Google zelf nu zenuwachtig begint te worden. De zoekmachinegigant besloot de regie in eigen handen te nemen en publiceerde een lijst met mythes rond de wearable. Dat het met de privacy wel snor zit, niet alleen nerds hem gebruiken, je niet altijd gefilmd wordt: dat werk. Maar over ons grootste kritiekpunt hoor je het bedrijf dan weer helemaal niet: dat de Google Glass voor vervelende mannetjes is waar de zelfgenoegzaamheid vanaf druipt. Dat het van die types zijn die met hun net te lange lichaam recht voor je bij een concert gaan staan terwijl de zaal halfleeg is. Die op een smalle weg met z’n vijven naast elkaar blijven fietsen als je er langs wilt. Die in een restaurant twee dubbeltjes fooi geven omdat de bediening op zich net even iets beter kon (Geef. Dan. Niks). Volgens ons is Google stiekem gewoon bezig het leven voor ons iets leuker te maken: geef al die trieste figuren iets waaraan we ze kunnen herkennen. Kunnen wij er met een grote boog omheen lopen.
2. iTV: zelf Steve geloofde er niet in
We zijn helemaal klaar met al die geruchten rond de iTV en of-ie nu wel of niet komt. We hebben het er gewoon niet meer over. Goed, nog één keer dan. Want wat blijkt: wijlen ome Steve Jobs had zelf ook helemaal geen zin in een flatscreen van Apple. De reden is simpel. Je verdient er gewoon bokkeweinig geld mee. Op een smartphone zit genoeg marge en daarbij vervangen mensen iedere twee jaar hun telefoon, dus da’s een goede cashcow. Maar televisies, dat is een heel ander verhaal. Die gaan acht jaar mee en per verkocht exemplaar levert het nauwelijks iets op. Kun je wel een heel land vol sweatshops neerzetten, het blijft behelpen. Wel een droom van Jobs, zo blijkt uit het nieuwe boek Haunted Empire: Apple After Steve Jobs, is de controle over woonkamer krijgen. Nou, met dat idee kunnen de Apple-nabestaanden misschien wel iets. Omdat wij niet de beroerdsten zijn, denken we even mee. Wat te denken van een apparaatje waarmee je alle apparaten aan en uit kunt zetten? Waarmee je naar een tv of stereo-installatie wijst en ‘m daarmee kunt bedienen? En de lamellen! En de verwarming! Potverdorie, misschien zelfs wel de lichten. En dan noemen we het ‘de universele afstandsbediening’. Ligt behoorlijk in de lijn der vernieuwingen die Apple na de dood van Jobs heeft ingevoerd.
1. Nieuwe app voor mensen die mensen haten
Ken je het gevoel dat je ’s avonds flink uit bent geweest, je vol hebt laten lopen met allerhande alcoholica en de volgende ochtend wakker wordt en merkt dat je geen aspirine meer hebt? Hemel, wat is de tocht naar de supermarkt dan een hel zeg! Zonnebril op en trillend waggelen naar de winkel en maar hopen dat je geen bekenden tegenkomt die een praatje met je willen maken. Maar die zijn er altijd. Al-tijd! En dan sta je weer met je kloppende hoofd, kokhalzend te luisteren naar je buurvrouw wiens achternicht in het ziekenhuis ligt. Maar er is een oplossing: de app Cloak. Die struint social media af om te zien waar je vrienden zijn, zodat je ze gemakkelijk kunt ontwijken. Een anti-social app, dus. Geniaal! Laten we hopen dat er binnenkort ook een versie komt voor Google Glass-dragers.