10 foto’s die aantonen dat het niet goed gaat in Griekenland
‘Griekenland zit aan het infuus’, zo koppen de kranten deze dagen. Een goede omschrijving voor een land dat, zo simpel is het, geen geld meer heeft. Draadbreuk ging langs en spotte een hoop narigheid in Athene, de hoofdstad van Griekenland.
Ik zou hier kunnen schrijven dat ik daar was om knetterhard het nieuws te verslaan. Afgelopen week was het erop of eronder voor de Grieken. Precies in de periode dat ik het land het bezocht zou de EU besluiten het land nog eenmaal te steunen. Of liever: toe te staan dat leningen (nog) niet terugbetaald zouden worden. Een prima aangelegenheid om als journalist daar de boel te verkennen.
Maar dat was niet de reden dat ik in hoofdstad Athene rondhing. Ik was daar op vakantie. Niets meer, niets minder. In een belachelijk comfortabele loft in het centrum van de hoofdstad probeerde ik vijf dagen eens even helemaal niets te doen. Dat lukte aardig, maar net niet helemaal.
Dat is vooral omdat de financiële crisis waar het land in verkeert gewoon niet te missen is. Op reisblogs en in tijdschriften rept Jan en Alleman over de schoonheid van Griekenland, haar eilanden en de monumentale hoofdstad. Nou, ik kan u verzekeren: die mensen zijn er lang niet meer geweest.
Athene door de lens van de 6 Plus
Griekenland verpaupert en in Athene is dat goed te zien. Gewapend met mijn iPhone 6 Plus – ik weet ook niet waarom ik dat model nog steeds in mijn broekzak heb zitten – ging ik op pad. Eens kijken wat de bejubelde 8 megapixel iSight-camera kan. Wat OIS en Focus Pixels in de praktijk waard zijn. Met een mooie dure telefoon op zoek naar lelijkheid en armoe, dus.
Ik hoefde niet lang te zoeken.
De wijk Gazi, volgens velen de hipste wijk van de Griekse hoofdstad, is sfeervol en treurig tegelijk. Kinderen spelen op een zandveld met een kapotte bal een potje voetbal, terwijl er aan de andere kant van de straat gezellig wordt gedineerd met rijst en een hoop pepers. Klinkt fantastisch natuurlijk, maar schoonheid vergaat als er lelijkheid in de buurt is. Graffiti is overal en nergens.
Of het nu een drukke winkelstraat is, een klein portiekje of reusachtig flatgebouw: tags, leuzen en tekeningetjes staan overal. Zelfs volle vuilnisbakken zijn beklad en ook de spiegels in de wc’s van plaatselijke barretjes zijn niet veilig.
Sommigen zien graffiti als een kunst. Als een uiting van expressieve creativiteit, ofzo. Collega-redacteur Dennis de Vries die roept weleens wat in die trant. Er zijn ook wel degelijk mooie voorbeelden te vinden in Athene, maar als iemand mij kan uitleggen wat het nut is van het bekladden van een klein huis, dan is dat mooi meegenomen. Moet er echt in gifgroen ‘OutRage’ staan?
Het lijkt een teken dat de Grieken zich niet echt meer iets van de regering of de sterke arm der wet aantrekken. In de vijf dagen dat ik in Athene was, heb ik overigens ook slechts 4 politiemannen en vrouwen gespot, en misschien zegt dat genoeg. Een ‘Outrage’, als je het mij vraagt.
Sowieso zijn ze in Athene nogal van de statements, zo lijkt het. Nazisme, daar houdt niemand van, maar om nou ‘Kill Nazis’ in een portiek op te tekenen? Ik weet het niet…
Ook het openbaar vervoer is slachtoffer van al het graffitigeweld. Trein, metro of taxi – er is bijna geen rijdend projectiel die niet is beklad. Op een oud busje staan de letters ‘NDA’. In de techjournalistiek staat dat doorgaans voor Non-Disclosure Agreement, een afspraak om nog even niet over een nieuwe gadget te schrijven in ruil voor een vroege hands-on. Hier is het ongetwijfeld een anarchistische leus of de naam van de kladderaar.
Op een steenworp afstand van de Acropolis ligt de wijk Plaka. Hier gebeurt het. Winkels, barretjes, tapasrestaurants. De rechtgeaarde toerist kan hier naar hartenlust zijn geld spenderen (iets wat in dit land nogal nodig is…). De meeste toeristische spots zijn naar mijn weten vaak aardig onderhouden. In Athene? Je mag blij zijn als je niet aangevallen wordt door een kat, of je een weg moet banen door de vuilniszakken. Het lijkt overdreven, maar het is bittere ernst.
Natuurlijk: wanneer er een feestje is, is er rotzooi. Loop bij het ochtendgloren na Koningsnacht door een gemiddelde stad en de depressie slaat toe. Maar het lijkt erop dat de Grieken besparen op alles wat met publiek geld te maken heeft. Prullenbakken zijn overvol, stoepen vies. Er lijkt geen einde aan te komen.
Dit alles wil overigens niet zeggen dat je er geen leuke tijd kunt hebben. Mijn reisgenoot en ik hebben geshined alsof er geen morgen kwam. De gintonics waren goedkoop, de muziek was goed en de Grieken? Belachelijk vriendelijk. Kortom: prima avonden, maar daarna moet je wel oppassen niet over zwervers te struikelen. Vooral wanneer je naar het nabijgelegen – en even zo gezellige – Minestraki loopt zie je pure armoe.
Naast graffiti valt overdag ook op dat er sommige gebouwen simpelweg ‘niet af’ zijn. Vervallen is niet het goede woord – het lijkt er op dat er gewoon gestopt is met de bouw. Het is een oud Grieks maasje in de wet om onder onroerendgoedbelasting uit te komen. Je moet pas voor je huis betalen als het af is. Dus zorg je dat het nooit af is. Scheelt weer geld.
Maar Athene verdient beter. De stad heeft een roemrijke geschiedenis en met de Acropolis misschien wel een van de mooiste en opmerkelijkste gebouwen die ik in jaren heb gezien. Natuurlijk, als je je best doet, kun je nog best aardige plaatjes schieten met zo’n iPhone 6 Plus. Zelfs in een failliete stad als deze. Maar dan moet je de tekeningetjes wel op de koop toe nemen.
Bonus:
Bonus 2:
Bonus 3:
-
Dat er in Griekenland een erbarmelijke armoede is valt niet te betwijfelen. Maar graffitie een maatstaf is voor armoede?
Reacties