Apple en Meta krijgen miljoenenboetes van EU, maar voor hen is het wisselgeld
Doet dit al pijn?

Apple en Meta krijgen miljoenenboetes van EU, maar voor hen is het wisselgeld

Apple en Meta moeten samen 700 miljoen euro afrekenen met Brussel, omdat ze de nieuwe Europese regels voor techreuzen hebben genegeerd. Apple moet 500 miljoen euro betalen, Meta komt er met 200 miljoen euro vanaf. Een flink bedrag, maar voor bedrijven met miljardenwinsten eerder een lichte tik dan een mokerslag. Dat schrijft NU.nl.

De Europese Commissie vindt dat Apple ontwikkelaars in zijn App Store onterecht belemmert. Ontwikkelaars mogen gebruikers namelijk wijzen op goedkopere opties buiten de App Store, maar Apple zou die informatieplicht nogal vrijblijvend hebben ingevuld. Apple is het daar niet mee eens, noemt de boete ‘oneerlijk’ en heeft al aangekondigd in beroep te gaan. De techgigant voelt zich een beetje gepest, zo blijkt uit hun verklaring, waarin ze klagen dat de EU de spelregels telkens verandert.

Meta kreeg op zijn beurt een boete voor hun ‘nepkeuze’-aanpak op Instagram en Facebook. Sinds eind 2023 konden gebruikers betalen voor een advertentievrije ervaring, of gratis blijven scrollen – mits ze hun persoonlijke data opgaven. Volgens Brussel is dat niet genoeg: gebruikers moeten ook kunnen kiezen voor gratis gebruik zonder dat hun data meteen worden verkocht aan de hoogste bieder. Meta had inmiddels al wat gesleuteld aan het model, maar dat is voor deze boete niet relevant. Die gaat over wat ze vóór die aanpassing uitspookten.

Natuurlijk zeggen beide bedrijven dat de EU vooral uit is op het dwarsbomen van succesvolle Amerikaanse ondernemingen. En ja, wij genieten wel van dit soort statements, maar eerlijk is eerlijk: die honderden miljoenen boetes zijn voor Apple en Meta vooral wisselgeld.

De EU blijft echter stellig. Commissarissen Teresa Ribera en Henna Virkkunen benadrukken dat de Digital Markets Act niet voor de sier is. Grote techbedrijven mogen de Europese burger geen loze keuzes voorleggen. Als Apple en Meta binnen twee maanden hun leven niet beteren, kunnen er nog hogere boetes volgen. Maar reken maar dat er straks weer stevig gelobbyd wordt in Brussel – met een portemonnee waar je u tegen zegt.