Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Draadbreuk top 101 van 2013: de top 5

De 5 beste gadgets van 2013
Dennis de Vries

We zijn aangekomen bij de top vijf van beste producten van 2013. Zelfs grootheden als de Samsung Galaxy Note 3, de HTC One en de iPad Mini 2 moeten deze vijf stukjes tech voor zich dulden. Dit zijn de vijf neusjes van de zalm waar wij ons dit jaar over verwonderd hebben. Waar we het tegelijk warm en koud van kregen. Waar we zoveel uur aan kwijt zijn geraakt dat onze vrienden ons niet eens meer bellen. Waar we verliefd op zijn geworden, tranen van in de ogen kregen, waar we nooit meer zonder willen. Dit is de top 5 van de Draadbreuk 101…

Niet de vernieuwing, wel de best tablet

Drukwerk

5: Apple iPad Air

Om eerlijk te zijn hadden we niet verwacht dat Apple de top 5 van beste gadgets zou halen. Niet dat de producten van het bedrijf ondermaats zijn, geenszins zelfs, maar de laatste keer dat we verrast werden door een nieuwe iPhone of iPad is alweer een aardige tijd geleden. Wéér een beetje sneller, wéér een mooier scherm: sorry hoor, maar dat is niet de innovatie waarmee je bij ons de handen op elkaar krijgt. Bij Draadbreuk willen we verbazingwekkende vernieuwing, out-of-the-box-denken, met open mond ons verlekkeren aan features waarvan we niet eens wisten wat we ze nodig hadden. We waren dan ook een beetje sceptisch bij de lancering van de iPad Air.

Nee, we kregen niet al die mooie dingen waar we op gehoopt hadden, maar Apple kwam wel met de beste tablet tot nu toe, eentje waar geen ander merk aan kon tippen. Niet alleen zijn de specs flink opgekrikt en is hij door de A7-processor (die we kennen van de meest recente iPhone) sneller dan ooit tevoren, maar ook het design is flink onder handen genomen: de iPad Air is eindelijk van zijn overgewicht af. Ook iOS7, het besturingssysteem dat Apple dit jaar invoerde, is een goede toevoeging. Het voelt oud en vertrouwd, maar ziet er veel toffer uit. Door al die tweaks is de iPad Air een apparaat om van te smullen. Dennis en Ger vielen elkaar na de testperiode gelukzalig in de armen, je had ze moeten zien. De grote vraag: hoe gaat Apple dit apparaat ooit toppen? Hopelijk toch met grensoverschrijdende features. Dan zou de volgende iPad volgend jaar misschien nog hoger in de Top 101 komen…
> Videoreview: hoe verder na de iPad Air?

Grootste game-innovatie in tijden

Drukwerk

4: Oculus Rift

2013 was het jaar van de strijd tussen de nieuwe generatie game-consoles. En eerlijk is eerlijk: de strijd hield ons ook bezig. Maar de grootste vernieuwing zat volgens Draadbreuk niet bij de Xbox One of de Playstation 4. Wij zagen de toekomst op de IFA in Berlijn.Want potverdorie, wat werden we omver geblazen door de mogelijkheden van de Oculus Rift: de virtual reality-bril die het gamen voor goed kan gaan veranderen.

Virtual reality is een term die ons doet denken aan de jaren tachtig, toen 3D-televisies, Kinect en haarscherpe beelden nog toekomstmuziek waren. De tijd van films als Weird Science, zeg maar, waar niemand nog precies wist welke kant de ontwikkeling van technologie op ging. Maar nu hebben we dan eindelijk zo’n bril op gehad en we moeten toegeven: het is een beleving. De Oculus Rift lijkt nog het meeste op een immense skibril, maar zodra je ‘m op hebt, begeef je je in een andere wereld. Het principe is vergelijkbaar met normale 3D, zoals we dat kennen van de televisies. Maar doordat je ogen compleet afgesloten zijn en het beeld meebeweegt met je hoofd, zit je er helemaal in en is ontsnappen onmogelijk. We deden een ritje in een virtuele achtbaan en hadden moeite om op onze benen te blijven staan, zo levensecht is het. Stel je voor dat je met z’n bril de wereld van GTA verkent of Counter Strike speelt: wij schrikken er ’s nachts wel eens wakker van! Oké, de technologie staat nog in de kinderschoenen en zorgt nog wel voor duizeligheid, maar als dit de toekomst is, laat maar komen!
> Video: Is de Oculus Rift de grootste game-innovatie in tijden?

Een iets betere wereld begint hier

Drukwerk

3: Fairphone

Hmmm….een toestel van €325 euro met een 4,3 inch qHD beeldscherm, een 1,2Ghz quad-core processortje en Android 4.2? Op nummer drie? Alles lekker met jullie, Draadbreuk? Als je alle specs op een rijtje zet dan is de Fairphone een doffe teleurstelling, maar wat ons betreft is het één van de belangrijkste gadgets van dit jaar. Het Amsterdamse bedrijfje Fairphone wilde onderzoeken of het mogelijk was een soort ‘fair trade’ smartphone te maken en de beste manier om dat te doen, is door er zelf eentje te produceren. De eerste Fairphone kon alleen gemaakt worden als er 5000 stuks gepre-ordered werden. Uiteindelijk zijn er 25.000 stuks verkocht die een dezer dagen geleverd worden, en staan er dik 13.000 mensen op de wachtlijst voor een volgend model.

Tegenslagen waren er genoeg. Verstikkende lokale politiek bij grondstofleveranciers. Regeltjes, richtlijnen en bureaucratie bij internationale handel. Fabrieken die niet aan de specifieke vraag konden voldoen. De weg naar het eerste toestel verliep soms moeizaam. Maar dat is misschien wel het meest fascinerende van Fairphone. Elk klein stapje dat ze maken wordt uitgebreid beschreven. Kopers kijken mee in de mijnen in Congo, in de fabriek in China. Alle toeleveranciers en producenten, maar ook kosten en baten staan gewoon op de site. Een ongekende openheid in een wereld waarin je doorgaans niet eens de cover van je smartphone kunt verwijderen. De eerste Fairphone is misschien nog lang niet zo fair als zou moeten, maar voor de manier waarop het bedrijf de smartphonewereld van binnenuit probeert te verbeteren, nemen wij onze pet af.

> Artikel: Waarom kost een smartphone wat hij kost?

Dikke middelvinger als je ons stoort tijdens gamen

Drukwerk

2: GTA V

Ach, kom op. Doe niet alsof jullie verbaasd zijn dat GTA V zo hoog staat. Wekenlang hebben we geen bericht op deze site kunnen plaatsen zonder een verwijzing naar het spel te maken. Dennis is wekenlang vermist geweest en vonden we ernstig verwaarloosd naast zijn PS3 terug. Toen de game net uit was versleten we een controller of twee…per dag. We kunnen het hebben over de zinderende graphics, briljante verhaallijnen en grote speelplezier, maar misschien wel het meest indrukwekkende is dat het grote, prachtige spel is uitgebracht op de Xbox 360 en Playstation 3. Gedateerde consoles die, kort na de lancering van het spel, zijn opgevolgd door veel krachtigere next-gen apparaten. Lullig voor Sony en Microsoft want op deze manier voelen we helemáál nog niet de behoefte hun nieuwe spelcomputers te kopen.

Als het verhaal met Trevor, Michael en Franklin tot een epische conclusie is gekomen en je alle freaks and strangers in Los Santos de hand hebt geschud begint het pas echt: GTA Online biedt zoveel lol, dat het einde nog lang niet in zicht is. De online-modus kende aanvankelijk flink wat problemen, maar Rockstar kocht onze onvrede af met 500.000 aan GTA dollars om in het spel te besteden. Genoeg om een Grotti Carbonizzare te kopen en met piepende bandjes naar LA Customs te gaan voor een turbo en custom tire smoke. Vergeven en vergeten Rockstar. Op deze manier komt GTA V misschien ook nog wel terecht in de Draadbreuk 101 van 2014.

Vroeger hadden we nog een sociaal leven

Drukwerk

1: Netflix

TV is dood. Gooi je Digitenne-kastje bij het vuil, trek de kabel uit de muur, bel Ziggo en UPC dat ze je met rust moeten laten. Netflix is misschien wel het beste wat tv is overkomen sinds omroepster Bep Schaefer in 1948 in Nederland als eerste op de beeldbuis verscheen. Het hele ‘broadcast’ model van televisie, waarbij je kijkt wat je voorgeschoteld krijgt, is hiermee van de baan. Voor minder dan een tientje per maand kijk je wat je wilt, wanneer je maar wilt en – door een serie prima apps voor mobiele apparaten – zelfs wáár je maar wilt. De on demand televisie van Netflix geeft ons controle over wat we zien zoals we nog nooit hadden. We zijn sinds de lancering niet meer van de bank gekomen.

Dat 2013 het jaar van Netflix is, heeft natuurlijk alles te maken met de Nederlandse lancering. In bijvoorbeeld de VS kunnen ze al een tijd langer genieten van deze streamingdienst. Ons land was in september aan de beurt. Sindsdien kijken we niet meer terug naar de oude tv zenders. We kijken films die niet onderbroken worden door reclameblokken of – wie heeft dit ooit bedacht – Hart van Nederland. Zo maar vier redenen om dit magisch te vinden:

– Als we nu voor de zoveelste keer oude afleveringen van Seinfeld kijken, dan is dat niet omdat er echt niets anders op is, maar omdat we stoned zijn en het oprecht hilarisch vinden.

– We genieten van prachtig in beeld gebrachte politieke spelletjes van Francis Underwood (House Of Cards, kijktippie).

– De kont van Rachel Zane (Suits) hoeft eindelijk niet meer via torrents naar binnen getrokken te worden.

– En: geen week wachten op de volgende avonturen van Heisenberg en Pinkman, maar bingewatchen er in een middag een seizoen Breaking Bad doorheen.

Man, wat houden we van Netflix.

Hele lijst nog eens teruglezen?

Draadbreuk top 101 van 2013: nummers 101 tot en met 76
Draadbreuk top 101 van 2013: nummers 75 tot en met 51
Draadbreuk top 101 van 2013: nummers 50 tot en met 26
Draadbreuk top 101 van 2013: nummers 26 tot en met 6

Reacties

  1. Richard Groenendijk

    Ik ben het op de iPad Air na wel eens met deze top 5. GTA V en Netflix zijn zeker wel de twee meest besproken onderwerpen bij draadbreuk (nog vaker dan de nieuwste iPhone zelfs). De Fairphone is echt innovatie op zijn eigen manier, want welke andere fair-trade smartphones bestaan er nog meer? En de Oculus Rift is gewoon de toekomst op het gebied van gamen. Wat me wel opviel is dat de macBookAir 2013 niet in de top 101 stond (of ik heb iets overgeslagen), want het zijn toch wel fijne apparaten met een belachelijk lange accuduur. Plaatsje 40 of 50 was toch wel terecht geweest, vind ik dan.