Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Drie smartphonetrends die je in de gaten moet houden

Drie smartphonetrends die je in de gaten moet houden
Redactie

De wereld van mobiele telefoons verandert razendsnel. Te snel, misschien wel. Een lijstje met zaken waar jij rekening mee moet houden als je op zoek gaat naar een nieuwe smartphone.

  1. Vouwbare telefoons blijven

Het leek lange tijd op een gimmick. Op een gevalletje ‘leuk dat het kan’. Maar nu de reacties op vouwbare telefoons zo positief zijn, hebben fabrikanten aangegeven er steeds meer op in te zetten. Samsung had natuurlijk al de Galaxy Fold en Flip, LG deed een aardige (gekke) duit in het zakje met de LG ThinQ 9 en de Velvet en Huawei had met de Mate Xs geen geweldige, maar wel revolutionaire variant neergezet. De verwachting is dat in de zeer nabije toekomst er meer van dit soort toestellen komen. De eerste edities waren duur en kenden wat schoonheidsfoutjes, maar dat is bij praktisch iedere nieuwe productgroep het geval. De combinatie van compactheid, maar toch ‘veel scherm’ is iets wat iedereen blijkt te waarderen. Nu en in de toekomst. 

De Galaxy Z Fold 2 is een van de meest recente vouwbare smartphones.
  1. Goedkoop is geen duurkoop (meer)

Value for money. Dat is zo’n lelijk Engels zinnetje waar menig marketeer gebruik van maakt als hij zijn waar aan de man probeert te brengen. Beetje irritant, maar tegelijkertijd zien we in de telecombranche een opvallende trend: telefoons die niet veel kosten, maar wel heel veel kunnen. Telefoons met een, jawel, uitstekende value for money, dus. Tegenwoordig valt er al een (meer dan aardig) model te vinden voor zo’n 250 tot 300 euro. Samsung maakt furore met haar goedkope A-lijn en de Chinese fabrikanten Oppo, Huawei en Xiaomi maken sowieso weinig high end smartphones, op enkele modellen na dan. Ook Motorola en Nokia doen goede zaken op dit gebied. 

Natuurlijk, telefoons kunnen nog steeds belachelijk veel geld kosten, zo gaat de eerder genoemde Galaxy Flip weg voor ongeveer 1250 euro, maar over de gehele linie lijkt een maximumprijs wel bereikt. 

Tip: doe er dan vooral nog even een mooi hoesje omheen, want dan blijft-ie een stuk langer goed. NIet voor niets vinden we duurzaamheid belangrijk anno nu. Gelukkig is het lijstje met iPhone 12 Pro hoesjes ruim en uitgebreid. Doe er je voordeel mee. 

Apple iphone SE 2
De iPhone SE2 is een goed voorbeeld van een telefoon met een sterke value for money.

3. Terug naar de eenvoud
Lange tijd moesten telefoons bijzonder veel kunnen. De ene na de andere opmerkelijke feature werd geïntroduceerd. Van swipen met je ogen, tot ingebouwde discolampjes – het is allemaal voorbij gekomen. Maar, heel gek, de markt zat daar niet echt op te wachten. Mensen willen vooral een smartphone die goed werkt, vooral geen gedoe oplevert, maar wel moderne handigheden kent. De nieuwe Apple iPhone 12 Pro is daar een mooie voorbeeld van. Dat is een enorm high end en kwalitatief hoogwaardig model, maar uiteindelijk doet hij vooral goed wat hij moet doen.

Om het te concretiseren: de consument zoekt een telefoontje met een lange accuduur, een goede camera en toepassingen als mobiel betalen en het veilig opslaan van bestanden. Verder wordt een fijn scherm gewaardeerd, evenals goede (draadloze) oordopjes en 5G-ondersteuning (met name voor de toekomstbestendigheid). Veel meer hoeft een smartphone niet te kunnen.

Een telefoon die lang meegaat en lekker snel is. Dat willen we. Deze zindere plaat says it all.