Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Eindejaarsuitzending: Uitbuiken XXL!

Bart
 • Op 31 december 2014

Laatste dag van het jaar. Een moment waarop we met een schaal oliebollen achter de kiezen nog eenmaal 2014 overpeinzen. Wat viel nou op, zowel in positieve als negatieve zin? Welke rages waren tof? En wat brak in 2014 eindelijk door? We zetten een aantal zaken op een rij en richten ons vanaf nu op 2015. Hoe? Met Uitbuiken! XXL natuurlijk. Kijk en huiver!

1. Gek gamejaar

Op het gebied van games was het een gek jaar. Aan de ene kant waren er een aantal enorme knallers, zoals Destiny en GTA V voor de next-gen, anderzijds waren er ook behoorlijke decepties, zoals het zwaar tegenvallende Watch Dogs.

Wat te denken van Assassin’s Creed Unity, die er voor de feestdagen nog even uitgepoept werd, terwijl-ie nog helemaal niet klaar was. Een serie aan patches en mea culpa van uitgever Ubisoft moesten er aan te pas komen voor alles speelbaar was en de klachten afnamen. Laten we in hemelsnaam hopen dat dit geen trend wordt.

>> Kijken & lezen: GTA 5 op PS3 en PS4 vergeleken

Hoe is het mogelijk dat hackende kids (?) – uitgerekend met Kerst – PSN en Xbox Live op de knieën weten te krijgen? Bij Sony en Microsoft mogen ze eens flink achter de oren krabben en bedenken hoe ze dit de volgende keer gaan voorkomen.

Pluspunt? Mobiel gamen kende dit jaar een aantal hypes (hoi Flappy Bird!), maar is behoorlijk volwassen geworden. Monument Valley is een ongekende topper en Hitman GO laat zien dat grote console/pc games ook in een tof mobiel jasje kunnen worden gestoken. Met RGB Express en TwoDots zijn we de afgelopen weken lang zoet geweest, dus laat zulk soort games ook in 2015 maar komen.

2. Podcast zijn weer hip

De podcast bestaat al jaren – de term zelf vierde in 2014 zelfs z’n tiende verjaardag – maar lijkt ineens aan een ongekende revival bezig. Dat is vooral te danken aan Serial, de Amerikaanse hitserie die in oktober van dit jaar begon.

Het is jammer om te zien dat de podcast in Nederland niet echt een ding is. Er zijn maar weinig mensen/bedrijven die tijd steken in het maken van een show en ook maar een handjevol van de programma’s die bij de publieke omroep te horen zijn komen uit als podcast. Wellicht dat het succes van Serial de boel aanwakkert en dat ons land de podcast weer omarmt.

Formaat van de schermen

Dat telefoons steeds groter worden is al een tijd aan de gang, maar 2014 was wel het jaar dat zelfs de Nexus-smartphone van Google met een belachelijk scherm uitkwam. Normaal gingen ze voor een redelijk veilige keuze, middle of the road zeg maar, maar dit jaar was het ineens all-in. Net als de iPhone 6 Plus trouwens.

Die opmerkelijke keuzes van Apple en Google zorgen er wel voor dat 2015 een mooi terugblikjaar wordt. Want aan de opvolger van deze toestellen kunnen we zien hoe ze zelf terugkijken op deze grote schermen. Blijven ze voor 5.5 tot 6 inch, of gaan we weer kleiner?

Ons advies: groot is prima, maar zorg er dan voor dat er iets te kiezen valt in de high-end markt. Neem dus in 2015 een voorbeeld aan Sony’s Xperia Z3 & Z3 Compact of de twee smaken van de iPhone 6, dan is iedereen tevreden.

>> Lezen: Draadbreuk 101: de top 5 van beste gadgets van 2014

3. Smartwatches & health-rage

De smartwatches die we dit jaar gezien hebben waren stuk voor stuk lelijk en brachten niet de functionaliteit waar we echt op zaten te wachten. Om nog maar te zwijgen over al die health-gekkigheid. Het licht is nog niet gezien en daarom is er ruimte voor Apple om te excelleren met hun Apple Watch. Laten we hopen dat we eind 2015 kunnen zeggen dat het nut van de smartwatch eindelijk bewezen is.

>> Lezen: Waarom de smartwatch helemaal niet handig is

4. Drones braken echt door

Hoewel drones nog behoorlijk onbetaalbaar zijn, brak deze gadget van de toekomst wel door in 2014. Op tv zie je steeds vaker beelden die zijn geschoten met deze op afstand bestuurbare vliegtuigjes en de prachtige beelden van de Utrechtse Domtoren gingen de hele wereld over. Dat de maker vervolgens behoorlijk in de penarie zat omdat in Nederland niet boven bewoond gebied gevlogen mag worden is veelzeggend. De regelgeving is – hoewel er absoluut wat voor valt te zeggen – nog niet klaar voor de toekomst. Haags agendapuntje voor 2015.

5. Chinezen komen hard

Waar we sinds dit jaar ook niet meer omheen kunnen is de Chinese techwereld. OnePlus liet zien dan je zonder marketingbudget een ongekende hype kunt creëren, Huawei ging gestaag door met groeien in Europa, Oppo kwam weer met gekke draaicamera’s en Xiaomi haalde op de valreep van 2014 nog eens 1,1 miljard dollar aan investeringen binnen. Marktwaarde op dit moment? Een slordige 45 miljard dollar. Slik.

Ze groeien dus hard, maar nog heel veel hebben we er in Europa niet van gezien. Gaat dat in 2015 wel lukken, of is dat nog te vroeg?

6. Het soepie

Tot slot een klein lijstje – het is ten slotte oudjaarsdag – met wat verloren hypes en innovaties. Omdat het kan.

 • De RE cam van HTC. Niks schokkends meer van vernomen.
 • Vierhonderddertig verschillende bluetooth-speakers gezien. Zaten leuke dingen tussen hoor, maar worden we in 2015 echt verrast met iets nieuws?
 • De Galaxy S5, daar horen we verdomd weinig mensen over. Waar is de hype, boys?
 • Tizen? Joehoe?
 • BlackBerry Passport?
 • Smartphone van HEMA?

Het was een gek jaar. Op naar 2015! Wat kunnen verwachten? In klein verdict, omdat we daar toch van houden. 

db-verdict-01-01

Paul 
Ik vrees met grote vrezen dat het technieuws volgend jaar wel eens lichtelijk gedomineerd kan gaan worden door smart-glasses. Google Glass wordt als het goed is beschikbaar voor de normale consument. Niet dat je tante er ineens een gaat aanschaffen, maar iedere zichzelf net iets te serieus nemende sneue lul met iets te veel geld wel. We gaan nu ook in Nederland verhalen krijgen over regelgeving, privacy en in elkaar geslagen nerds die met hun brilletje op net iets te lang een beer van een vent hebben aangekeken. I know, dat is geen lekker vooruitzicht. Laten we dan ook hopen dat er ergens door een slimme geest iets anders briljants uit de hoge hoed wordt getoverd.

Dennis
Je huis wordt slim. Dat zit er al aan te komen sinds Chriet Titulaer in 1989 in het originele huis van de toekomst de gordijnen sloot met een druk op de knop. Maar in 2015 is dit ook voor Jan met de pet bereikbaar. Uitvindingen als Nest zijn leuk, maar nog niet laagdrempelig genoeg. Komend jaar kun je voor een paar tientjes je huis volplakken met sensoren en technologieën die in verbinding staan met je smartphone. Zelfs je afgeragde studentenkamer is daarmee binnen no-time een smarthub waar Chriet jaloers op zou zijn.

Ger
2015 wordt het jaar van de Oculus. Dat klinkt als een open deur, maar ik hoop ergens in juni een game te kunnen spelen met die VR-bril op, rennend op een loopband, met een gun in mijn hand. Ander vlak: ik denk dat de smart-tv eindelijk echt smart wordt. Met WebOS hebben we al een tof voorbeeld gezien hoe het kan worden, 2015 wordt dit alleen nog maar beter, mooier, geiler. Met betrekking tot smartphones en camera’s vrees ik met grote vrezen en wordt het – op een of twee uitzonderingen na – van hetzelfde laken een pak. Beste telefoon van 2015? LG G4, vermoedelijk. Meest verkochte telefoon: iPhone 6s. Meest onboeiende, maar verder wel prima telefoon? Iets van Huawei. En ga zo verder.

Bart
Smartwatches wordt een ding in 2015. Of je het nou leuk vindt of volkomen ruk; als Apple zich ermee gaat bemoeien heeft iedereen het er over. Ik heb het idee dat ze de afgelopen maanden nog verder gewerkt hebben aan de functionaliteit van de Apple Watch. Wat we nu op de officiële site zien is aardig hoor, maar daar ga je de markt niet écht mee op z’n gat krijgen. En anders is het wachten op de Chinezen, die eerst Apple’s klokkie schaamteloos kopieren, maar daarna ongetwijfeld zelf met iets tof op de proppen komen.

Reacties

 1. Eenmothafuckingkaasschaaf

  Mooie uitzending, gelukkig nieuwjaar aan het volledige draadbreukteam en alle medereaguurders 🙂

 2. Yoran Palm

  Gelukkig nieuwjaar Draadbreuk en @eenmothafuckingkaasschaaf:disqus.

 3. stijn v brummelen

  Eerst even over de health rage. Ik heb nu een Xiaomi Mi Band. En waarom? I doet care hoe goed ik slaap en hoeveel stappen ik zet. Ik heb er niks aan. Maak ons niet eerst verslaaft aan schermen om dan te moeten zeggen dat we meer moeten sporten. Die Mi Band is trouwens leuk om zijn lage prijs.
  Bedank voor een heel leuk jaar Draadbreuk, een heel jaar wat te doen te hebben als je op iets wacht / je verveelt / het maandagavond is en er absoluut uitbuiken moet worden gekeken want dat is een traditie. Moge er nog vele jaren Draadbreuk komen.

 4. KaasjeBrood

  2015 wordt het jaar van de Smartdrone. Een Samsung Galaxy Drone Edge of the HTC Drone M8 zullen daar maar enkele voorbeelden van zijn. Je smartphone die als je de camera app opent en hem in de lucht gooit binnen 0,4 seconden in een drone verandert, denk na over de nieuwe mogelijkheden van selfies die je met een ontiegelijk lelijk filtertje er over heen kan plaatsen op je Instagram. RTL Boulevard kan al z´n paparazzifotografen ontslaan en uw schattige kinderen van 24 maanden (zeg gewoon 2 jaar, hipocriete moeders!!) hebben in ieder geval wel weer een leuk kerstcadeautje. Fijn 2015