We pakken in het voorjaar fanatiek de plumeau, maar de smartphone wordt opvallend vaak overgeslagen. Bijna de helft van de Nederlanders – om precies te zijn 47,8% – maakt zijn telefoon zelden of nooit schoon. En dat terwijl er op een gemiddelde smartphone meer bacteriën huizen dan op een wc-bril. Dat blijkt uit een onderzoek van Factsnapp in opdracht van iPhone-refurbisher Swappie.
Het contrast met onze lenteschoonmaakdrang is opvallend. Zo’n 39% van de Nederlanders zegt jaarlijks het huis onder handen te nemen voor wat extra overzicht. Jongeren (tussen de 16 en 29 jaar) hebben er het meeste last van: twee derde krijgt in het voorjaar de opruimkriebels. Maar die kriebels stoppen blijkbaar bij de huiskamermuur, want de telefoon – waar we dag en nacht aan zitten – blijft verbijsterend vaak buiten schot.
En dat is nogal vies. Op elke vierkante centimeter van een smartphone zitten gemiddeld tussen de 2.000 en 4.000 bacteriën. Ter vergelijking: dat is een stuk meer dan de meeste toiletbrillen. Toch laat bijna de helft van Nederland het toestel vrolijk ongewassen in de jaszak verdwijnen. Vrouwen maken hun smartphone zelfs minder vaak schoon dan mannen, zowel van buiten als digitaal, aldus de onderzoekers.
Op elke vierkante centimeter van een smartphone zitten gemiddeld tussen de 2.000 en 4.000 bacteriën.
Ook digitaal blijkt de opruimwoede beperkt. Slechts 38,7% verwijdert foto’s daadwerkelijk uit de cloud én van het toestel. De rest denkt op te ruimen, maar laat ondertussen de servers vrolijk vollopen – met onnodige CO₂-uitstoot tot gevolg. Meer dan de helft van de ondervraagden (56,6%) heeft geen idee dat cloudopslag ook energie slurpt. En kosten met zich meebrengt.
“Dat percentage mag echt omhoog,” zegt Martine Hardeveld Kleuver van Swappie. “Niet alleen voor een opgeruimd huis en om geld te verdienen, maar ook voor het milieu.” Dus, mocht je deze week je kast gaan uitmesten: vergeet vooral die bacteriebom in je handtas of broekzak niet. Een beetje poetsen kan geen kwaad. Of zoals de Finse refurbisher het waarschijnlijk zou samenvatten: schoon toestel, schoon geweten.
Overigens is dit onderzoek natuurlijk ook een prima aanleiding voor Swappie om zichzelf weer eens op de kaart te zetten. Want wie de boodschap goed bekijkt, ziet meteen het haakje: verkoop je oude iPhone, verdien geld én red het milieu.