Sta je op het Amsterdam Dance Event in Thuishaven, sta je ineens oog in oog met… een pastarobot. Geen verklede dj, maar een echte robotarm die verse pasta uit z’n metalen mouw schudt. Het is de eerste mobiele kookrobot van het Nederlandse bedrijf Veloce en hij draait z’n allereerste dienst op ADE, samen met sterrenchef Stephan Hentschel. Club meets keuken, maar dan letterlijk. Het gevaarte staat in een zeecontainer die is omgebouwd tot een soort rijdende pastafabriek.
Volgens Veloce is het geen kunstje voor de show, maar een serieus experiment. Oprichter Lucas van Oostrum – eerder verantwoordelijk voor lichtshows bij NASA en de Biënnale van Venetië – wil met zijn robot een oplossing bieden voor personeelstekorten, dure loonkosten en de eeuwige wachtrij bij de foodtruck. “Je weet pas of het werkt als je ‘m midden op een festival zet,” zegt hij.
De robot doet voorlopig maar één ding: pasta maken. Maar dat doet-ie dan ook alsof z’n leven ervan afhangt. En eerlijk: met stijgende inflatie en een bordje pasta dat op sommige festivals duurder is dan je entreebewijs, klinkt een efficiënte, duurzame kookrobot ineens best logisch. Minder verspilling, kleiner energieverbruik én hij zeurt nooit over pauzes. De container waarin de robot z’n kunstje doet is ontwikkeld met Multiwagon, bekend van modulaire food-units.

Het hele ding is plug & play en kan dus net zo makkelijk op een festival staan als op een bedrijventerrein, campus of andere plek waar mensen hongerig (en ongeduldig) zijn. En ja: het doel is uiteindelijk een volledig autonome keuken, waarmee je verse pasta krijgt voor supermarktprijs – zonder te moeten wachten tot de stagiair klaar is met zijn pauze. Wie dit weekend bij Thuishaven is, kan de robot in actie zien. Geen zorgen: hij mixt geen techno, maar je krijgt er wel een draai om je vork bij.
