Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Sony Multifunctional Light: handig of horror?

sony multifunctional light
Dennis de Vries

Slimme verlichting in je kamer? Dan denk je al snel aan iets dat je via je smartphone aan en uit kunt zetten. Sony gaat nog een stapje of vijf verder met hun nieuwe Multifunctional Light. Een lamp die tevens dienst doet als smarthub die flink wat apparaten in huis met elkaar verbindt.

De plafonniere van Sony geeft niet alleen licht, maar zit ook boordevol sensoren. De minst spannende is een bewegingssensor. Zodra hij merkt dat er niemand in de kamer is, schakelt hij zelf uit. Komt er weer iemand binnen, dan gaat het licht weer in. Hopelijk werkt dat goed genoeg, zodat je niet bij het lezen van een boek elke 30 seconden even met je arm moet zwaaien om het licht aan te houden.

Slimme lamp, afstandsbediening en veel meer

Maar de Multifunctional Light is, de naam zegt het al, multifunctioneler dan een doorsnee plafondlamp. Zo is het apparaat voorzien van wifi, waardoor hij bij binnenkomst niet alleen het licht, maar ook je smart-tv kan inschakelen. Dankzij een ingebouwde thermometer kan hij er ook voor zorgen dat je verwarming of airco tijdig aanslaat. En als het begint te schemeren, zorgt dit multifunctionele lampje niet alleen voor voldoende licht, maar ook de juiste kleurtemperatuur.

Daar houdt het nog niet bij op, dankzij een timer kan hij dienen als wake-up light of wekkerradio. Dat laatste is mogelijk omdat er ook een speaker en microfoon zijn ingebouwd. Zo kun je ‘m dus ook als intercom gebruiken en via je smartphone babbelen met iedereen die in de kamer zit. Door je lamp ja. Op deze manier is de Multifunctional Light een beetje een mix tussen Philips Hue, Senled Pulse, Nest en…nouja, dit is gewoon een categorie op zich.

 

 

Voer voor horrorfilms?

Dit idee is een goed idee. Waarom zou jouw hele huis vol moeten hebben met wekkerradio’s, themostaten, afstandsbedieningen en lampen als het ook allemaal in één apparaat kan. Maar anno 2016 maakt het ook nog huiverig. Interet of Things heeft zich nog niet bewezen en de enige keer dat dit soort toepassingen recent écht de aandacht trokken is als het mis gaat. Zo zaten eigenaren van Nest letterlijk in de kou, na een software bug. En in Washington was kort geleden het zoveelste geval van een gehackte babyfoon/camera die een extreem creepy dude ’s nachts liet kijken naar en praten met een kleuter in bed. Daar is vast een Black Mirror aflevering over. Voer voor horrorfilms, die ons enthousiasme voor dit soort multifunctionele plafondlampen vooralsnog flink tempert.

Misschien hoeven we ons daar nog niet al te druk om te maken. De Multifunctional Light is alleen nog maar in Japan te krijgen en over verdere beschikbaarheid is nog helemaal niets gezegd. Kunnen we dus eerst even rustig kijken hoe de slimme lamp het daar doet.