Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Eigen Netflix eerst, videodienst gaat (weer) omwegen blokkeren

netflix nederland proxy vpn
Dennis de Vries

Netflix gaat gebruikers die via proxy of VPN het aanbod van een ander land willen zien, komende weken dwarsbomen. Nieuwe technologie maakt het volgens de streamingdienst mogelijk deze omwegen te blokkeren, waardoor het alleen nog maar mogelijk wordt om Netflix Nederland te bekijken. Deze aankondiging volgt kort op een enorme uitbreiding, waarna Netflix nu in 190 landen actief is.

Het leek zo ideaal. Netflix heeft in elk van de 190 landen waar het sinds kort actief is een ander aanbod. Dat heeft deels te maken lokaal aanbod – in Nederland is de vraag naar ‘Heel Noorwegen bakt’ of ‘Polen got Talent’ gewoon vrij klein. Maar het heeft ook te maken met licenties: niet alles mag overal maar uitgezonden worden. Netflix moet voor elk land afzonderlijk overeenkomsten sluiten met de rechthebbenden van de films en series die het in dat land laat zien. En die rechthebbenden hebben al eerder bij Netflix gemopperd dat hun producties ook door mensen in andere landen te zien waren.

Elk land ander aanbod

Zo is het Amerikaanse aanbod een stuk breder dan dat in Nederland, maar moeten kijkers in de VS het bijvoorbeeld wel stellen zonder ‘Better Call Saul’ en ‘Homeland’. Elk land heeft zo zijn eigen aanbod. Door je internetverkeer via een proxy te leiden of je DNS aan te passen kun je net te doen of je in een ander land zit. Diensten als Unblock-US of Getflix nemen desgewenst alle zorgen uit handen.

Elk jaar hetzelfde liedje

Het gebruik van dit soort diensten om buitenlandse Netflix te kijken is niet toegestaan volgens de gebruikersovereenkomst van de videodienst zelf. Toch deden ze er nooit moeilijk over. Tot vandaag. In een blogpost wordt aangegeven dat gebruikers van proxies en VPN actief gaan dwarsbomen. Deze gebruikers krijgen, net als ieder ander, gewoon het Netflix aanbod te zien van het land waar ze zich écht bevinden. Over hoe Netflix dit precies aan gaat pakken, daar vertellen ze niets over. Ook is nog niet duidelijk hoe effectief de blokkades zijn. En laten we ook vooral niet vergeten dat we exact een jaar geleden al eens hetzelfde bericht hoorden. Nu is de bron alleen Netflix zelf. Redelijk gezaghebbend, als het om Netflix-gerelateerde zaken gaat.

Vast aan Netflix Nederland

Zeker nu Netflix wereldwijd is, was het een mooie manier om heel veel extra films en series te kunnen kijken. Op een site als Flixsearch kon je het aanbod van heel veel Netflix-landen doorzoeken. Met Unblock-US kon je vervolgens dat land kiezen als jouw land van ‘herkomst’ en Netflix pastte zich vanzelf aan. Die vlieger gaat dus niet meer op: vanaf nu zit je vast aan Netflix Nederland. Deal with it.